Plug - osnovna tema

To što je zavarena ručka za kolenastu ne brini ništa. To je kod mnogih tako. I kod mene je bilo na plugu pa je islo tako par godina dok nisam uzeo novi nosač i cug.

Ovde mi se čini da je nešto na zadnjoj brazdi vareno kod prvog šrafa, ili me slika vara.

Za te pare to je sasvim ok plug.
Nije nista vareno osim one rucke za pomeranje, i srafovi na raoniku nisu oni sto upadaju u u sam raonik nego su izboceni, njih cu lako da zamenim sa originalnim, prav je ore lepo juce sam ga probao,izvuko dve brazde za probu, daske se procistike, ne vuce nigde ne muci se traktor. Ja bolji kod nas nisam mogo da nadjem za te pare.

Послато са 22101316G помоћу Тапатока

Imt plug je uvek bio na ceni pa se uvek desi da se proda, naleti neko kome treba, nije daleko, kockice se sloze pa malo covek i preplati.
Inace cena je relativna stvar, (kako se dvojica dogovore) kod nas se taj plug ne moze uzeti centa ispod 400e jer ih nema.
No da ne ulazim u to koliko je ko platio, ja licno smatram da je taj plug uparen sa 539 jedna od najideanijih kombinacija.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ja sam moj 755 odavno prodao za 400, 756 koji je kupljen nov pred kraj rada Imt-a je bio kao od plastelina, prodao sam ga za 200 evra, rasturan je nekoliko puta i ispravljan, pisao sam jednom o tome.. I prodao sam ga bukvalno zgužvanog.
757 neću da prodajem, neka ga, mada ga retko kad kačim od kako sam kupio Lemkena.

Potpuno isto je prosao i ovde jedan komsija sa novim, 800e bio nov a prodao ga za 200-300e

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Nije nista vareno osim one rucke za pomeranje, i srafovi na raoniku nisu oni sto upadaju u u sam raonik nego su izboceni, njih cu lako da zamenim sa originalnim, prav je ore lepo juce sam ga probao,izvuko dve brazde za probu, daske se procistike, ne vuce nigde ne muci se traktor. Ja bolji kod nas nisam mogo da nadjem za te pare.

Послато са 22101316G помоћу Тапатока
Najbitnije da masina radi posao. Ako tebi odgovara i zavrsava ono za sta je namenjen onda ga sigurno nisi mnogo platio. Sto rece deks cena je relativna stvar, na primer meni taj plug ne bi koristio ni da je 200e (osim mozda kad bi ga kupio da ga prodam ali se ne bavim tim stvarima) a tebi bi radio posao i da je 500. Mozda ce cudno zvucati ali meni je on skuplji za 200e nego tebi za 500e ;)

Onda su moj 539 i plug baš mlađani. Od mene mlađi 27 godina i kod mene je 37 godina. Neko bi rekao da imam 64 godine, a na slici izgledam kao sa 54.;)

Pitao sam ovde jednom za kombinaciju 539+ 756 ali vidim da su mišljenja podeljena, neki kažu da je to za njega ipak preteško, a neki se kunu da ga lagano vuče...

Zavisi od zemljišta i dubine oranja. Nije isto pesak ili teška zemlja, a takođe ni 22-24 cm ili 30cm dubine oranja. To moraš sam proceniti ili isprobati...
Ali generalno sa 756 imaš manju kosu vuču pa je bolje iskorištenje vuče traktora. E sad, da li to može da nadomesti širi zahvat to ti niko neće reći jer ne poznaje tvoju zemlju i ne zna tvoje oranje.

Zemlja osrednja, a obično orem 27-28 cm dubine sa onim dvobraznim voćarskim na smicanje, mislim da je zahvat 50 cm.

Pitao sam ovde jednom za kombinaciju 539+ 756 ali vidim da su mišljenja podeljena, neki kažu da je to za njega ipak preteško, a neki se kunu da ga lagano vuče...
Ja tako orem već 15 godina, mnogo zavisi od zemljišta, pa onda i od nagiba. Uglavnom, skoro svuda je oranje 3. sporom, dosta veća potrošnja goriva i vremena nego sa jačim traktorima.
Imam jednu njivu gde neće u zemlju dublje od 10-15 cm, valjda je do zemlje, žuta smonica, ilovača... U peskovitim zemljištima prvom kao od šale 25-30 cm.
Ima dosta i do podešavanja, u početku nisam umeo da ga naštelujem, ni zahvat, ni dubinu, sad sam već to dobro savladao.
Samo kad se zagledam u komšinicu, hoće da ode preduboko.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Nije plitko, tvrdim, kako kada se radi no-til ili samo tanjiranje ?
Pričam o pravim dubinama oranja. Većina ni neore dublje od pravoh 15-20cm, a misle da oru 25-30cm, naravno čast izuzetcima.

Nazad
Vrh