Plug - osnovna tema

Ako guši, guši na jednoj ili na deset brazdi, potpuno svejedno. Nego druga stvar je u pitanju. Često vidim kako ljudi kače velike plugove za premale traktore, pa vuče tri brazde ili 4 brazde na 12" ili 14", umjesto da vuče dvije ili tri brazde na punom zahvatu.
E zato ti se čini da više brazdi jače guši, jer se smanjuje propusna moć.
Nije baš svejedno,ako je razmak brazde 95cm to je to i tu nema promjene više,zahvat ko zahvat,nekad se desi da lakše proguta masu na večoj colaži ali opet plug sa takvim razmakom je ograničen na količinu masu..Orem sa 4brazde več par godina,i tu sam isprobao 4 pluga,od toga 2 rabljena 2 nova,i plug sa največim mjerama se mi pokazao kao najbolji u uvjetima kojima ja orem...

Ja dok sam orao sa Imt 540 najidealnije je islo sa jednom brazdom ali muka ziva ceo dan orem, dodjem kuci i ako sam uzorao 2 jutra budem srecan ko malo dete,poslednje 2 godine sam orao i preko 40 jutara sa njim i tad sam zamrzeo oranje,a sad sa novim traktorom i plugom jedva cekam opet oranje :D

Ја сам за 757 узимао хуђикове али нисам видео никакву предност у односу на јефтиније Пламен Бечеј. Потроше се за исто време. Сад треба да узмем а немам појма од кога ћу.

Huđikovi su finije urađeni u odnosu na plamenove ,oštrica je tanja i sami raonik je od kvalitetnijeg materijala nije obično gvožđe.

@tm30
Kolega ako ti nije daleko imas u selu Svileuva, pripada Koceljevackoj opstini, stariji covek, ali zna znanje u jesen ne zna kuda udara od posla.
Prosle godine je bilo 1000 dinara dva raonika da klepa.
Ako te zanima, mogu ti naci broj imao sam ali sam izgubio

Sto se tice novih raonika jesenas sam uzeo Sudarove, sta znam rade radnju, zadovoljan sam.

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Uzmi od Kalmana iz Cantavira, nama su se dobro pokazali.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ја имам одоле наварене од Хуђика стварно су одлични ево већ 7 година, ићи ће још ову јесен и онда их мењам. Много боље су се показали него ови што су наваривани одозго, при трошењу увек су оштри.

Kod nas kovaci navaruju od kamionskog gibnja, u praksi se daleko bolje pokazali od raonika gotovih koji se kupuju.
U nasoj zemlji ima dosta kamena tako da se veoma brzo trose.
Sa dvobraznim plugom ne mogu da uzorem vise od 10-12h, istupe se pa nece u zemlju vise.
Samoostrece sam probao ali su previse mekani, cak sam krivio vrhove.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Зеленка Геза и чувена његова ковачница Хепхаистос значи више се не бави тим послом

Ja se držim gibnja, bolji je od novih lemeša, gledao sam kod rođaka samooštreće i oni su stalno tupi, ali to njemu nije problem, dajc 135 ks i prevrtač 3 brazde pa nema da neće.

Nazad
Vrh