Plug - osnovna tema

Komšo, sa kojim traktorom oreš 756? Čujem neke priče kako sa fergom može i kao da je skoro lakše sa njim nego sa onim manjim 755.
Isto orem sa Fergusonom i 756 ali samo bašte i eventualno ugarivanje strnjišta.Slab mi je za maseya i starog 178 i novijeg 3060.Ni ne pomišljam da ga zakačim na njih,pokidali bi ga iz cuga.

Kazu da ga je i vukao, lupio sam da je 533 mozda je i 539 ali valjda ima motor od 558... ne znam sta mu je ostalo od 533/539 ali definitivno su i poluge menjane, nisam ni razmisljao o tome iskreno jer mi je bila suluda i pomisao da se 757 kaci na fergu pa makar imao motor i od tamica 75..

Ja orem sa Fergusonom i 756. Ide dobro kad su dobri uslovi, na ravnom i kad nije klizavo.
Kad je malo uzbrdo, mora treća spora na 1400-1600 obrtaja, blokirač, više pređe u mestu nego u hodu. Potrošnja velika, traktor pod punim opterećenjem, ja pod još većim.
Dođe komša na njivu pored sa nekim John Deer-om i trobraznim plugom i ore jedno 6 puta brže od mene.
Vučem ono što imam sa onim što imam. Plug je dobar, ali treba jači traktor.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Pise lijepo da mu ide kad su dobri uslovi
Patnja je kad nisu dobri uslovi
Tako kod mene neki pokupovali trobrazne obrtace i oru sa traktorima od 70-80 KS ali samo u idealnim uslovima, zimsko oranje se uglavnom otperi, jer ajd docekaj da bude suvo po zimi, zato ja i po manjem snijegu radim sa 2x16 i 70KS

Послато са SM-A145P помоћу Тапатока

Da...zavisi od uslova,u idealnim ferga vuce 756 bez problema,milina je orati-da je ravno,nije klizavo i da se `prosipa` zemlja.

@North ARMY
Ovaj imam i lepo ore u većini slučajeva. 755 ima problema sa prevrtanjem zemlje i slaganjem brazdi, bar ono što sam video (moguće da ljudi ne podese nešto kako treba). Treba jači traktor, Ferguson je preslab za moja brda i smonicu. U situaciji kad i veliki slabo šta zarade od ovoga, možeš misliti koliko se meni isplate ulaganja.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Ako guši, guši na jednoj ili na deset brazdi, potpuno svejedno. Nego druga stvar je u pitanju. Često vidim kako ljudi kače velike plugove za premale traktore, pa vuče tri brazde ili 4 brazde na 12" ili 14", umjesto da vuče dvije ili tri brazde na punom zahvatu.
E zato ti se čini da više brazdi jače guši, jer se smanjuje propusna moć.
Nije baš svejedno,ako je razmak brazde 95cm to je to i tu nema promjene više,zahvat ko zahvat,nekad se desi da lakše proguta masu na večoj colaži ali opet plug sa takvim razmakom je ograničen na količinu masu..Orem sa 4brazde več par godina,i tu sam isprobao 4 pluga,od toga 2 rabljena 2 nova,i plug sa največim mjerama se mi pokazao kao najbolji u uvjetima kojima ja orem...

Ja dok sam orao sa Imt 540 najidealnije je islo sa jednom brazdom ali muka ziva ceo dan orem, dodjem kuci i ako sam uzorao 2 jutra budem srecan ko malo dete,poslednje 2 godine sam orao i preko 40 jutara sa njim i tad sam zamrzeo oranje,a sad sa novim traktorom i plugom jedva cekam opet oranje :D

Bolji su raonici gde je tvrdo nanešeno odole, što i stručna literatura govori. Naravno bitan je kvalitet nanešenog materijala i kvitet nanošenja.

Ја сам за 757 узимао хуђикове али нисам видео никакву предност у односу на јефтиније Пламен Бечеј. Потроше се за исто време. Сад треба да узмем а немам појма од кога ћу.

Huđikovi su finije urađeni u odnosu na plamenove ,oštrica je tanja i sami raonik je od kvalitetnijeg materijala nije obično gvožđe.

Nazad
Vrh