Plug - osnovna tema

Sad više nemam Kvernelanda, ovaj sa slike je davno prodan, žetvene ostatke nisam palio nikad.
Meni je svejedno, ali hoću reći da je plug oruđe koje je najmanje evoluiralo u zadnjih 30 godina, da ne treba davati prevelike pare za njega, i da nije sve u tome da bude metar i po visok i dva i po između brazdi, najviše je do pravilnog štelanja.

Kolege trazim da kupim 3x35 cm plug ravnjak. Leopard I Lemind me ne interesuju. Pa ako neko ima, ili znate nekog ko prodaje, mozete mi poslati slike u inbox.

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

Sad više nemam Kvernelanda, ovaj sa slike je davno prodan, žetvene ostatke nisam palio nikad.
Meni je svejedno, ali hoću reći da je plug oruđe koje je najmanje evoluiralo u zadnjih 30 godina, da ne treba davati prevelike pare za njega, i da nije sve u tome da bude metar i po visok i dva i po između brazdi, najviše je do pravilnog štelanja.
Razlika je u plugu 2-3 ili 4 brazde..Kod 2 brazde su najmanje šanse da zaguši,kod 3 malo veče a kod 4 največe..
Razmak bi trebao biti min 100cm,a visina 80cm za normalno oranje..

Ako guši, guši na jednoj ili na deset brazdi, potpuno svejedno. Nego druga stvar je u pitanju. Često vidim kako ljudi kače velike plugove za premale traktore, pa vuče tri brazde ili 4 brazde na 12" ili 14", umjesto da vuče dvije ili tri brazde na punom zahvatu.
E zato ti se čini da više brazdi jače guši, jer se smanjuje propusna moć.

Sinoc sam merio unutrasnji raspon zadnjih tockova i iznosi 120cm.
Plug treba da bude 90cm, mada prvo bih probao na 105cm, jel ima neki potreban savet oko zahvata prve brazde i slicno ?

Ako guši, guši na jednoj ili na deset brazdi, potpuno svejedno. Nego druga stvar je u pitanju. Često vidim kako ljudi kače velike plugove za premale traktore, pa vuče tri brazde ili 4 brazde na 12" ili 14", umjesto da vuče dvije ili tri brazde na punom zahvatu.
E zato ti se čini da više brazdi jače guši, jer se smanjuje propusna moć.
Takvo je i moje mišljenje, ali ima jedna situacija koju još dan danas ne mogu shvatit. Kolega je dogovorio 20 ha usluga oranja, tabla jedna i išlo nas je troje. Došli tamo kad ono kukuruz ovršen Zmajem bez tarupa. Oni dvoje sa 4 brazde Pottinger 45 vario i Vogel 1050 Vario, lagana zemlja raširili do kraja, ja sa običnim 1050 3 brazde na 16 cola. Reko vi nekako, a kako ću ja?! Na kraju se njima štopalo pa u najmanju ruku 50% više, uglavnom na prvoj brazdi, a evo iskreno ne znam kako...

Jeste zakon, pogotovo kod nas u zemlji, još ako zima bude blaga pa oranje ne izmrzne kako treba milina.Ruku na srce taj plug je kao IMT 533, uvek može da se proda za neke pristojne pare.Moj je otišao za par dana, još me kupac ubeđivao da su na njemu Vogel daske, reko ako ti tako kažeš, jesu sigurno.

Ја још орем и то купљен од члана форума ставио му предплужњаке не би га да за брдо карамела...али 756 ми је у срцу❤️

Nazad
Vrh