Plug - osnovna tema

Ako se promijeni zahvat pluga onda se mora ponovo štelovati i zakošenje. Nešto mi Mađari sa ovim plugom ne ulivaju povjerenje. Imt prije 40g stavio jednostavnu ručku za zabrazdu i obrazdu a ovi nešto iskomplikovali strašno, i ti šarafi će vjerovatno stradati od cimanja.

Neznam kako mislite da komplikujem, danas gledam na Alpler plugu ravnjaku lijepo piše zahvat 12 14 i 16 coli, a tako isto i na kolenastoj osovini 3 rupe 12 14 i 16, to znači da na svaku promjenu zavata postoji i promjena rupe na kolenastoj osovini, tako je bar proizvođač predvidio. Zamislite kako to izgleda na Mađarskom plugu sa onim šarafima. Ja jesam dosta precizan sa tim podešavanjima i nervira me sve što je bez potrebe iskomplikovano. Nisam mogao više petljati sa 4 šarafa na koljenastoj osovini na nekom Oltovom jednobraznom plugu pa sam to napravio domaćinski na jednu ručku gdje se to pomjeri za sekundu.

Kolega evo ja nemam njivu i plug i traktor al citam ovu temu kao i dosta drugih tema iz dosade.
Ne znam dal sam bas propratio sve kako treba al mislim da jesam za 3,4 hektara koliko mislim da obradjujes nemoj bas toliko da se mucis, to moze i sa dobrim asovom da se prekopa a ne sa plugom i to novim.
Nemoj pogresno da me shvatiš da te nesto vredjam ili omalovazavam zbog 3, 4 hektara al zadnjih ne znam koliko strana muka oko pluga, mislim da niko jos toliko polemike nije izazvao oko jednog pluga pa ni ove kolege sto su kupovale koje kakve monstrume od xx brazdi i xx hiljada evrica.

Imam osjećaj da nemam baš sagovornika oko ovih sitnih detalja ali vrlo bitnih detalja, nekome ko se baš ne razumije u rad pluga nebi bilo bitno da je kolenasta osovina i zavarena jer nezna čemu ona služi. Ja se prema plugu ponašam isto i sa 3.4 ha kao i da imam i 34 ha. Jednostavno volim da radi savršeno, ako ne radi savršeno ja to dorađujem kao što sam doradio pomenuti Olt plug, pa sam doradio novu frezu kojoj sam našao manu, pa sam od pune daske na dvobrazcu napravio od gibnjeva rešetkastu dasku, a sve to da napomenem je posle dorade radilo oko 40% bolje.

Plug je potrebno jednom pravilno nastimati prema traktoru i tu je kraj price, kacenje pluga za traktor takodje treba znati nastaviti i to postaje rutina posle nekog vremena. Imam plug na kojem se stela zahvat ali mi ne pada napamet da ga sarafam i nastavljam kad je teza zemlja, radije idem malo sporije.

Plug je potrebno jednom pravilno nastimati prema traktoru i tu je kraj price, kacenje pluga za traktor takodje treba znati nastaviti i to postaje rutina posle nekog vremena. Imam plug na kojem se stela zahvat ali mi ne pada napamet da ga sarafam i nastavljam kad je teza zemlja, radije idem malo sporije.
Druga je stvar ako nećeš da šarafaš zahvat onda jednom našteluješ i uredu, ali nekad treba kolenastu fino doraditi na promjenu tvrdoće zemljišta.

Imam osjećaj da nemam baš sagovornika oko ovih sitnih detalja ali vrlo bitnih detalja, nekome ko se baš ne razumije u rad pluga nebi bilo bitno da je kolenasta osovina i zavarena jer nezna čemu ona služi. Ja se prema plugu ponašam isto i sa 3.4 ha kao i da imam i 34 ha. Jednostavno volim da radi savršeno, ako ne radi savršeno ja to dorađujem kao što sam doradio pomenuti Olt plug, pa sam doradio novu frezu kojoj sam našao manu, pa sam od pune daske na dvobrazcu napravio od gibnjeva rešetkastu dasku, a sve to da napomenem je posle dorade radilo oko 40% bolje.
Ja sam odma rekao da me ne shvatite pograsno, nije mi namera bila da vas uvredim na bilo koji nacin.
I ja sam "budala" pa svaki posao koji radim gledam da on bude savršen ili sto je moguce blize tome ali nazalos to nije uvek moguce.
Sto se pluga tice zna se vrlo dobro sta su plugovi tj koja su to imena al ta imena nose sa sobom i adekvatnu cenu.
Znaci ako niste spremni da izdvojite debelu sumu novca za neko zajebano ime tj marku moracete da se pomirite sa time sa sve ostalo ima neku manu.
Dal se zvao ovako ili onako manje vise sve jedno je, ako ste perfekcioniata svima cete naci neku manu jer da je nemaju ne bi ni kostali toliko koliko kostaju.

Ja sam odma rekao da me ne shvatite pograsno, nije mi namera bila da vas uvredim na bilo koji nacin.
I ja sam "budala" pa svaki posao koji radim gledam da on bude savršen ili sto je moguce blize tome ali nazalos to nije uvek moguce.
Sto se pluga tice zna se vrlo dobro sta su plugovi tj koja su to imena al ta imena nose sa sobom i adekvatnu cenu.
Znaci ako niste spremni da izdvojite debelu sumu novca za neko zajebano ime tj marku moracete da se pomirite sa time sa sve ostalo ima neku manu.
Dal se zvao ovako ili onako manje vise sve jedno je, ako ste perfekcioniata svima cete naci neku manu jer da je nemaju ne bi ni kostali toliko koliko kostaju.
Nema nikakve ljutnje sve su ovo komentari, ja volim dati nekom savjet ako ga traži od mene, isto tako šta mi nije jasno i neznam ja kopam na sve strane da nešto naučim. Činjenica je da teško donosim odluke kad nešto kupujem jer mi uvijek nešto smeta. Žena mi je odmah rekla da nikad neću kupiti polovan plug jer im stalno nalazim mane🤣 ali eto nemogu lako da proberem ni novi. Kako stoji situacija odustaću i od Mađara jer nisu puno jeftiniji od Turski ili Dubice a meni treba plug za ovu jesen.

Kolega Miladine, s obzirom šta si sve do sad uradio, napravio i prepravio od mašina mislim da ti je najbolje rešenje da sam napraviš plug po svim tim tvojim željama. Kad ga ofarbaš lepo uslikaj i postavi ovde.
Zaboravio sam nabrojati i da sam napravio i kopir grane na novoj prskalici Agromehanika 600 l.

Nazad
Vrh