Plug - osnovna tema

I ja sam im rekao da mi se skidanje glave nikako ne svidja, ali oni imaju njihovu trgovacke fore kao nije velika razlika u ceni.....

Sve se slažem i razumem. Glava, pretplužnjak i deo grede, naspram piramide i svega što tu dodje kocka, cilindar, creva. Zbog toga su male razlike. Ali kada nije 2+1, pa ja da vučem gredu onako stalno bez glave, neka hvala.

Uzeo i ja sad već prošle 2020. pred oranje Kuhn MM113 puna daska, namenio ga za erdogana (Hattat A110), reko ima da mu legne ko kec na deset. Kad je plug stigao, otišli da ga pustimo u rad, podesili ga na 3x35, erdogan ni zapeti... 😂😂😂 Plače i mili, u strnjici tanjiranoj 4km/h jedva, na mestima stane skroz... Na kraju plug dopao dedi (JD 4250) on ga je branzao oko 6.5 do 7km/h na 3x40... Bilo teško oranje haos a nisam smeo čekati jer je bilo dosta posla.. Kažu da je letos lako išlo al ne volim tako rano da orem pa nisam ni probao, doduše nisam ni imao plug ovaj tad...

Koliko se sećam pre 3 godine na NS sajmu je bio kuhn 2+1 i bio je vidno niži od 3 braznog. A njegov rad mi se najviše svidja.
Videcu sta kažu cene i dimenzije regent dvobraznog, dimenzije potingera mi se opasnos svidjaju.
Što se tiče trobraznog, kod nas nema oranja sa tri glave bez 120 ks, poželjno da je 6 cilindra. Inače kada bi mogao, ne bi se mislio, 3 brazde nov i uživancija, i učinak i potrošnja. Skidanje glave sa redovnog pluga meni ne deluje uopšte zanimljivo, čak štavise nikako.
Znaci kod vas vazi ono nepisano pravilo minimum 40ks po brazdi. Kako idu tanjirace po toj zemlji kod vas, koliko tvoj case vuce, 24 ili 28 tanjira ?

Ali kad zatreba dobro dodje. Razoravao sam put, i dve sam jedva vukao.
cc9741a87e41bff846c76ace75d2ad58.jpg

Kuhn sa punom daskom se teže vuče od drugih sigurno. Al to nije čudno jer ima ogromne daske... Lemken su digli u nebesa s cenom a to oranja što sam kod nas u ataru imao videti nije mi se dopalo... Regenta sam par video pokidanih pa me to odbilo, Kvernelanda nisam ni gledao jer je i on preskup... Potinger servo 35 je bio opcija jer sam razmišljao da li da uzimam plug za tog JD ili manji za erdogana, na kraju taj manji plug što je namenjen turčinu dopadne JD... Mada kad se pogleda taj kuhn mm113 uopšte nije mali plug... Ne znam pošto je Kubota, to je u suštini Kverneland plug, svakako je vredi uzeti u razmatranje... Turske kerefeke za mene više ni u ludilu ne dolaze u obzir...

Prvo morate da ukapirate da je vazno da se plug bira spram zemlje,,ima i teskih i lakih a za tesku zemlju ne moze se uzeti slaba greda
i posle ne valja ta i ta marka a uopste nije do toga,,, hocete jeftino da je laksi plug zbog traktora a da ore neke ritove i da ima neku dobru dubinu,,,

U planu mi je kupovina novog pluga,e sad kod nas ovamo juzno zemlja je poprilino teska,imam MF3080 i sa njim trenutno vucem Huard plug okretac,e sad razmisljam o novom MM113 ili Gregorie Besson Prima Line,trobrzani naravno,kazite mi imali ko da je koristio GB i kako su se pokazali

Moj savet ti je da pogledas razliku u tezini kuhn mm113 i 123 ako je mala razlika bez razmisljanja 123 ...

Znaci kod vas vazi ono nepisano pravilo minimum 40ks po brazdi. Kako idu tanjirace po toj zemlji kod vas, koliko tvoj case vuce, 24 ili 28 tanjira ?
Da, kada imaš 40 ks po brazdi onda oreš dosta lakše, ali u ritu ume i to da bude skoro malo, kada su uslovi lošiji ha sam sa belorusom orao 4,5 km na sat.
Što se tiče tanjirače imam od 26 diskova, ali teži ram. Nije belorus 830 rm mogao maksimalno ukošenu da vuče. Jesenas se case igrao u prvom prohodu, čak i trećom u trećem rangu je vukao, u drugom prohodu nije baš bilo tako. Tanjiraču od 28 diskova vuku gotovo svi,, mislim na vučenu, ja se ne kajem, ali ima prilično dobar pritisak po disku.

Model MM113 po zvaničnom katalogu težak 795Kg, ali to je osnovna konstrukcija. Kada se dodaju predplužnjaci, crtalo, točak dođe na oko 1100kg
tako bar kaže trgovac firma Agroglobe (nismo merili). Greda je 120 x 120 ali dosta tanka izmedju 6 i 7mm. (nepiše u katalogu ali smo mi merili).Takodje obrtni mehaniz na piramidi dosta skroman prečnik 85mm.
Model MM123 po zvaničnom katalogu težak 940Kg, ima robusniju piramidu i veći obrtni mehanizam, mislim da su radna tela, predplužnjaci i crtalo isti...

Nazad
Vrh