Ne znam.Moram se konsultovati sa nekim ko se razume u IMT 610-14 plug.Moguće da ima neku falinku a da je ja ne primećujem.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Дукеј како је код тебе намештен преклопник за регулацију овако gledano по овој слици, и топлинг у коју рупу стављаш?Orem sa točkom.
A što se hidraulika tiče, kod mog rusa hidraulik ima dve regulacije - pozicionu i regulaciju zavisnu od vučnog otpora - izbor se vrši malim "preklopnikom" ispod sedišta. U oranju koristim ovu drugu regulaciju (zapravo samo nju uvek koristim). Tu hidraulik reaguje zavisno od sile koju dobija od toplinka sa kupe pluga. Položajem ručice kojom se upravlja hidraulikom se određuje osetljivost reagovanja hidraulika. Što je veća osetljivost hidraulik pre reaguje na silu sa toplinka i podiže plug, i obratno - što je manja osetljivost potrebna je veća sila kojom toplink deluje da bi hidraulik reagovao i podigao malo plug da ne potone previše. Naravno, što plug više potone većom silom deluje preko toplinka na hidraulik. Tako se na ovaj posredan način (preko sile toplinga) reguliše dubina oranja. E sad, već pomenuh položaj ručice i da se njim reguliše osetljivost, spuštanjem ručice se smanjuje osetljivost reagovanja odnosno dopušta se veća dubina rada pluga. Pored ručice postoji jedna skala sa brojevima 1-6 , jedinica je gore (tu je osetljivost najveća - posredno dubina najmanja), a šestica je dole (logično - tu je dubina najveća). Kad sam rekao da guram ručicu do kraja, mislio sam da je guram čak do 5-6, odnosno do najmanje osetljivosti hidraulika ili posredno do najveće dubine rada.
E sad, ovaj sistem nije tako savršen iz više razloga, prvi je što taj sistem sam po sebi nije osetljiv kao npr. Fergusonov (IMT-ov). Drugo, u sistemu poluga kojima se plug vezuje za traktor ima dosta lufta pa ta regulacija zna prilično da kasni i varira. Treći razlog je što ni zemlja na jednoj parceli često nije jednako zbijena pa da se može smatrati da sila u toplinku idealno odgovara nekoj dubini. Npr. za tragovima kombajna ili gde je cele sezone išao traktor sa prskalicom je zemlja zbijenija i onda tu hidraulik pre reaguje i bude plići rad pluga, naravno i obrnuto - u mekšim delovima hidraulik dopusti dublji rad pluga. Zbog toga koristim točak da mi u mekšim delovima plug ne bi previše potonuo.
Da dodam, uslovi za oranje nisu dobri, zemljište je presuvo, ustenčeno te zato i hoće da se javljaju kose vuče, lošija zaranjanja i držanje radne dubine, raonici, vrhovi, plazovi, grudi daske.....se brzo troše i habaju.Što veći napadni ugao vrha raonika na zemlju teže se vuče plug ali zato bolje zaranja. Na rusu kad namestiš da se zadnji deo pluga oslanja na točak a prednji kraj na topling (tri brazde) onda ga jako nisko nosi i nema mogućnosti da produbljivaš prednji kraj pluga kad je potrebno a potrebno je ponekad ponaročito kod oranja uvratina pošto kako traktor ide preko neravnina tako i plug izdiže prednji kraj i zaranja dok kod plivajućeg to može da se lepo koriguje.Takođe kod izoravanja do komšije kad treba da pustiš jednu ili dve brazde (a trobrazni ili višebrazni plug) onda možeš da produbiš tojest da prednji kraj pluga spustiš dublje i time dobijaš ravnije oranje tako što će glave imati više zemlje na sebi i time lepše složiti te zadnje brazde.
Ovo zapažanje se odnosi na traktore mtz 820 pošto se o njima vodi polemika.
Istupili su se tebi i raonici druzeИступили се шпицеви на раоницима па сам их склепао док не поорем иће нови
Dok smo orali sa imt plugovima raonike smo uzimali samo kod hepaistos-a. Odlični raonici...Ne ore ni ovaj moj 610-14 nešto mnogo ali sam rad da ore kako treba a ne da igra po njivi kao balerina.