Plug - osnovna tema

Vucem ja tri i uz brdo, samo mislim zbog tezine da bih ga dizao i na okretanju bi bilo malo zeznuto.. To ako bi ispale neke pare, cisto sumnjam da bih mogao biti kupljen prije sjetve psenice...

Ima ovdje jedan 3x14 landsberg, isti ovakav. Kukuruzovinu iza FAHR hedera ne moze zaoravati, stopa mu. Je li do pretpluznjaka ili neceg drugog ne znam, znam samo da dolazi kod kolege posuditi OLT posavac 3x14" kad mora kukuruzovinu zaoravati... Inace 3x12" landsberg vuce moj kolega sa zetorom 6245 vec godinama bez nekih poteskoca u srednje teskoj zemlji ali takodjer za kukuruzovinu ima starog leoparda 2x14" s kockastom gredom, kaze da landsberg stopa...

Ja tanjiram kukuruzovinu pa onda orem tako da mi ne bi to bio problem, a i ako mi stopa ponekad ne smeta mi. Sad imam plug koji je visok 70 cm pa se ponekad stopa iza beraca. Isto tako kad pokisne mogu i iza zmaja 142 bez tarupa zaoravati bez problema.
Ovaj ladnsberg ako ima 70 cm meni dobro je? Znas li mozda koliko je visok taj landsberg od tvog komsije?

Nemam pojma koliko je visok... Misli da je tako oko 70 ali je valjda tjesan pa mu stopa kukuruzovinu... Iskren da ti budem ne znam, znam samo da dovuce svog landsberga kod kolege u dvoriste i otkopca ako ovaj bude trebao stogod orati a zakopca njegovog OLT-a bez pitanja i samo ode orati kukuruzovinu. Kolega ga je pitao da se mjenjaju za plugove na sto je ovaj rekao da nema sanse da landsberga da za OLT-a jer mu se landsberg dosta lako vuce i fino ore. Kolega je kopcao za svoj traktor tog landsberga i kaze da se vuce fantasticno lako poslije OLT posavca 3x14"

Pogledao danas usput neke cetvorobrazne plugove. Pogledajte zadnju i predzadnju sliku. Upitanju je Overum plug. Na prve tri glave ima tri rupe za stelovanje zahvata, a na zadnjoj cetvrtoj, ima samo dve. Zna li neko zasto? Ja sam pomislio da je sastavljen plug....
I pogledajte Kvernelanda, da mu nisu ove daske malo posiroke, tj. dugacke?

Zato, kolega, sto greda i piramida za kopcanje naj vjerovatnije ne mogu izdrzati 4x14" nego samo 4x10" i 4x12" (nagadjem da je plug zahvata 10"-12"-14") a ako zelis orati na 14" skidas cetvrtu glavu i radis s 3x14". To je sva mudrost...

Postoji jos jedna opcija koju sam kasnije primjetio a to je da nosac tocka ima samo dvije rupe na sebi a ispod njega je nosac pluznog tjela koji mozda ima sve tri rupe za podesavanje zahvata...

Daske na kvernelandu mogu biti samo jos dulje od ovih. Nista se za kvernelanda ne boj da nije uradjeno dobro.

Svidja mi se kod overuma stelujuci zahvat. Mogu ga staviti za duboko na 4x30, a kada orem za psenicu na 4x35. Mada je Kverneland broj jedan.

Kverneland i Overum su sestrinske firme, ili su prije bar suradjivali... Prijasnjih godina su im plugovi konstrukcijski jako slicno izgledali. Overum je u Skandinaviji navodno na vecem glasu od Kvernelanda samo sto oni nemaju milijun modela i dodataka za svoje plugove kao Kverneland. Kverneland se "oteo" u svijetski brand dok overum nije toliko razvikan ali je kvaliteta materijala neupitna. Svedjani, Norvezani i ti gore narodi su oduvijek bili poznati po kvalitetnom celiku.

Neces pogrijesiti ni s jednim ni s drugim.

12 brazdi :D

300sakl.jpg

24wv7s0.jpg

Nazad
Vrh