Sta ima tu da se divani raspustis spanere skroz i plug ti sam kaze sta mu treba...godinama smo orali sa 560 i imt7562*30 i dan danas ja ta kombinacija odlicna.Raonik prve glave pluga mora da podseca plasticu to je broj 1 kolenasto vratilo je kod mene tj ona rucica za stelovanje je stojala ravno vertikalno,i mislim da je plug vodoravno bio pomeren skroz do kraja na kolenastm vratilu.
koliko mi je komsija objasnio da nije isto 3 i 2 brazde za stimanje. juce dok se bralo zito sam mu prico rasprave sa ovog foruma o suzavanju gaza tockova jer plug se ne odaziva na komandu i slicno. covjek je stariji ali se posteno ismijo. bas ko sto je GRUNT napiso. raspustis sve i plug ti sam kaze sta mu treba. najbitnije je pomijeranje na koljenastoj osovini. to je glavni uzrok kose vuce. kaze da su se plugovi prodavali tj fabrika odkad ih je sklapala su u jednom te istom polozaju zavisi od modela. tako je 756 plug najidealniji po fabrickim podesavanjima za 539,540,542 i ostale sa istim trapom i gumama. a za vece traktore se mora pomjeriti na lijevo gledajuci odpozada plug po koljenastom vratilu. ovo su njegove rijeci. tacne dimenzije ne znam. premjericu ubrzo dok bude jesenjeg oranja odredjene polozaje mog pluga. a rezultati kvalitetnog oranja su: da uopste nema kose vuce, da prva i druga brazda ciste iza sebe znaci gdje raonici prodju tu mora bit glatko a zid brazde neostecen i ravan ko strijela. zanemarite ako se koja grudvica vrati ili nadje busen pa se zid brazde na pokojem mjestu otkine. da me razumijete u potpunosti. ja sam o ovome mogo samo da sanjam dok mi nije licno on objasnio i prvi put ustimo.
a evo snimak gdje orem sa 755 plugom koji je prosiren na skoro 756 dimenzije i kosa vuca ne postoji i bilo kakva nuspojava u oranju. a snimicu i poslikat svoj plug 756 koji nema nikakvih modifikacija.
PS: da dodam, pogledajte zid druge brazde. izmedju prve i druge se kida zemlja jer nema crtala. a na drugoj glavi ima pa je sve savrseno.
- - - - - - - - - -
tvoja prica pije vode i ja mislim da je ovo najprostije objasnjenje kako ustimati plug!!! svaka cast!!!Becar, u toku oranja se zaustavi i pogledaj plug od pozadi. Fokusiraj se prvo na to da prva brazda hvata 30cm (nategni desni spaner ako treba) i kada to dobijes, sledeci korak ti je da ti poluge budu u jednakom rastojanju od tockova.
Ukoliko beze ka jednoj strani, nemoj plug vaditi iz zemlje nego samo popusti srafove i cekicem nalupaj osovinu u onom pravcu da poluge budu na jednakom odstojanju. I tako ponovi postupak ako treba tj kreni da ores pa se zaustavi i pogledaj ponovo poluge.
Tek kada to sredis, onda se uhvati za rucicu kolenaste osovine. Ako traktor bezi u vec orano, povuci rucicu nazad.
i ja dok nisam znao kud sta i kako sam samo uvrto rucku i topling i bogaro zasto nece kako bog zapovijeda.