Plug - osnovna tema

Taj raonicic od 756 kosta toliko prvenstveno zato sto je jako mali a druga stvar zato sto je jako dobar. To je drugo sto ti sad recimo neces da platis raonik 50 evra jer nemas potebe za time i ne planiras da ores sa tim 756 vise od 30kj godisnje a mozda ces i da ga prodas jer je u pravcu pa onda svakako nema smisla kupiti skup i kvalitetan raonik. Ali, da treba da uzores 100kj za sezonu, pa da pred kraj sezone ores neku tvrdu njivu pa poderes raonike, pitao bih te sta je bolje. Evo gledam bas tamo gde se ti snabdevas, raonik za OLT Banat kosta 3000 sa izmenljivim spicem. Drugari su u ritu menjali raonike dnevno jer jednostavno otpadnu ili se iskrive jer nisu cvrste strukture. Sve dok nisu kupili kvalitetan raonik...

Taj raonicic od 756 kosta toliko prvenstveno zato sto je jako mali a druga stvar zato sto je jako dobar. To je drugo sto ti sad recimo neces da platis raonik 50 evra jer nemas potebe za time i ne planiras da ores sa tim 756 vise od 30kj godisnje a mozda ces i da ga prodas jer je u pravcu pa onda svakako nema smisla kupiti skup i kvalitetan raonik. Ali, da treba da uzores 100kj za sezonu, pa da pred kraj sezone ores neku tvrdu njivu pa poderes raonike, pitao bih te sta je bolje. Evo gledam bas tamo gde se ti snabdevas, raonik za OLT Banat kosta 3000 sa izmenljivim spicem. Drugari su u ritu menjali raonike dnevno jer jednostavno otpadnu ili se iskrive jer nisu cvrste strukture. Sve dok nisu kupili kvalitetan raonik...

Bubu u pravu si eto, šta drugo da ti kažem

Cesto idem u Rumu na vasar i vidim da ima bas bas mnogo razlicitih prodavaca raonika... Zanima me ko je od njih najbolji...? Treba mi raonici za plug Olt sremac (moguce da ga neko zove i Posavac) 2x30cm.Mislim da odgovaraju od nekog imt pluga (755 ili 756) ali nisam bas siguran... Ili ako imate neku preporuku od koga da kupim, ali u odlicnom kvalitetu... Mogu da mi posalju nadam se i brzom postom. Hvala.

Ja sam isto bio skrt po pitanju raonika, pa smo vjecito imali dva para raonika za 755 i stalno smo ih nosili kovacu. Jedni pokovani su obavezno morali biti u rezervi za jesensko oranje posto se prvi par potupi u ugaranju strnja...

Od kako kupujem samoostrece raonike s kljunom nemam nikakvih problema minimalno 5 godina. Bojao sam se sot za vogle jedan original kosta 50€ali nakon 7-8 godina sam se uvjerio da vrijede svaki cent. Da je racunica na kraju krajeva ista, opet su bolji kvalitetniji raonici kad ih jednom namontiras ne brines dugo vremena. S malom privredom vjeciti problemi.

Sjetite se samo prosle godine (ili pretprosle) kad je kod vas bilo tesko orati pa su pucali i raonici i plugovi. Ko je imao kvalitetan stroj orao je ko nije imao nije. Racunica je vrlo jasna.

Kada vec pricate o tom plugu, imam leoparda 2x14 i kada ide dublje nema problema, ali kada hocu za zito plice oranje npr 15-20cm kao da ga nedrzi plaz i bezi u neorano[ide u zabrazd]. Kako to resiti

Sjetite se samo prosle godine (ili pretprosle) kad je kod vas bilo tesko orati pa su pucali i raonici i plugovi. Ko je imao kvalitetan stroj orao je ko nije imao nije. Racunica je vrlo jasna.

Mogao je orati onaj koji je imao manji plug sa manjim zahvatom a jednako su pucali raonici, daske,vratovi, sigurnosni šrafovi i kod domaćih i stranih,pogotovo kod većih plugova većeg zahvata a to su sve strani plugovi tako da to nije tačno

Ne sjecam se da je Kirajima pucao kverneland ili raonici na istom a orali su kao i svi ostali... Dosta forumasa nije slomilo nista a sigurnosni sraf je da se lomi, to mu je uloga tako da se to ne racuna. Sjecam se samo polomitih 3-4 pluga i pun klinac pomotanih ili polomljenih raonika.

Ja se sećam da su tadašnjem komšiji čovek obrađuje nekoliko hiljada ha pucali plugovi svi od reda i sve strani plugovi ,samo su se vraćali a radnici po ceo dan sa aparatima krpili,i to sam video a ne pročito na forumu. Tada sam orao sa malim Torpedom i IMT kvernelandom 756.

Cesto idem u Rumu na vasar i vidim da ima bas bas mnogo razlicitih prodavaca raonika... Zanima me ko je od njih najbolji...? Treba mi raonici za plug Olt sremac (moguce da ga neko zove i Posavac) 2x30cm.Mislim da odgovaraju od nekog imt pluga (755 ili 756) ali nisam bas siguran... Ili ako imate neku preporuku od koga da kupim, ali u odlicnom kvalitetu... Mogu da mi posalju nadam se i brzom postom. Hvala.

Sremac i Posavac razliciti ramovi a imaju iste raonike i daske ,a to je kao i na 755-756.Pored kvaliteta gledaj da raonici budu dobrog formata,tj da ne budu zakinuti u dimenzijama.Iskusniji clanovi ce preporuciti kod koga kupiti da budu dobri.

Kod mene su plazovi duplo gori, a plug ide.
Sosara,
Mi smo raonike navarivali i uzorali su do sada 40kj i moci ce jos sigurno toliko. Mozes kupiti i nove ali po mogucstvu sa spicem jer se vrhovi na obicnim brze potrose. Ne bi bilo lose ni grudi dasaka da uradis nove:ppozdrav:.

Kako gledam i upoznajem plug vidim da je zadnji plaz iz 3 dela,na ovom mom je potroseno 2,donji deo plaza i peta,sto nije skupo za zamenu.Prednji plaz je manje potrosen od zadnjeg.
E sad raonici dal novi dal da se navari.Ovi su vec navarivani.A novi,,, citam razna iskustva sa njima.Sa navarenim imam pozitivno iskustvo,navaren je na jednobrazdnom gibanj od tamica pre najmanje 10 mozda i 12 godina,otkovan i to je izoravao panjeve,kamenje,suvo kao beton a stoji kao da je tek izasao od kovaca.
Grudi su vec uradjene od gibnjeva tako da ih necu skidati za sad nek idu ovako.

Mogu da se koriste i ti raonici ali ih treba obraditi. Ja sam za prošlu zimu uzeo samooštreće raonike kod Huđika, sa izmenjivim vrhom. (ako neko pita, nisu popucali iako su domaći a zemlja je bila izuzetno tvrda). Komšija Mirko savetuje obične samooštreće iz Čantavira ili Plamen. Što se tiče grudi daske, vidi se da su rađene i mogu da teraju dalje. A plazeve ne vidim najbolje, mogu se i oni menjati. Ako ti zatreba nekih sitnica, šrafova itd za plug javi se slobodno. Ja sam na teži način otkrio da u Šapcu i okolini nigde ne može da se nađe šraf M16 (8.8 ) koji drži plaz, pa sam ga uzeo tek u Rumi trećeg.
Gde si u Šapcu? :osmeh:

Poslednja izmena:
Kako su se pokazali leopardi 10" krivi?Dal mi je da t40 bez prednje vuce pametnije 10 ili 14" leopard u srednje lakoj do srednje teškoj zemlji?

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

Mogu da se koriste i ti raonici ali ih treba obraditi. Ja sam za prošlu zimu uzeo samooštreće raonike kod Huđika, sa izmenjivim vrhom. (ako neko pita, nisu popucali iako su domaći a zemlja je bila izuzetno tvrda). Komšija Mirko savetuje obične samooštreće iz Čantavira ili Plamen. Što se tiče grudi daske, vidi se da su rađene i mogu da teraju dalje. A plazeve ne vidim najbolje, mogu se i oni menjati. Ako ti zatreba nekih sitnica, šrafova itd za plug javi se slobodno. Ja sam na teži način otkrio da u Šapcu i okolini nigde ne može da se nađe šraf M16 (8.8 ) koji drži plaz, pa sam ga uzeo tek u Rumi trećeg.
Gde si u Šapcu? :osmeh:

Ovi ce ici kod kovaca da se otkuju,i da se navari kljun.Mirko kaze jos i Rapid Klenak,pored Plamena i Cantavira.
Taj sraf je u stvari čivija 16mm a civija po gvozdjarama skoro da i nema.Ako sta bude trebalo vikacu.
Jesu li kod tebe na plugu deflektori ili ona takozvana ajkulina peraja?Koje od to dvoje bolje radi posao,ili cak kombinacija deflektora i peraja?

Ja imam ajkulina peraja. Hteo sam da stavim deflektore ali morala bi ta peraja da se skinu kako bi se oni namestili. Plus me je Mirko savetovao (uzimamo njega kao autoritet :osmeh:) da ako stavim deflektore u slučaju veće mase dolaziće do zagušenja. To je problem kod plugova sa niskim klirensom a to je ujedno i odgovor na pitanje koje je neko iznad postavio, koje deflektore da uzme. Zato sam ostavio ovako, nisam stavljao deflektore.

Ajkulino peraje kako ga zovete nema nit je ikad imalo ulogu deflektora. Uloga tog nastavka je samo ta da se zemlja i trava ne nakuplja iza pluzne glave i nista vise. Nista bolje plug ne zaorava masu s tim dodatkom ili bez njega. A za montiranje deflektora se ne mora skidati ajkulina peraja posto sam ja na plugu dobio tvornicke deflektore koji su bili montirani na peraje. Stavio sam nove deflektore i peraje malo modificirao da deflektori bolje dodju do izrazaja i samo orem vec 3 godine... Nikad problema nisam imao s povecanom masom zbog deflektora a na svim plugovima su mi deflektori u naj donjem mogucem polozaju, na leopardu se cak preklapaju s daskom.

Mirko se razumije u plugove jako puno i za to mu skidam kapu ali sto se oranja tice, tu stajem s njim na crtu kad god zeli ;)

Sto vise zagledam plug vidim da ce peraja biti namontirana samo dok se nadju na vasaru.Bez njih ce da zapada krs iza daske ....samo sam hteo od nekog sa vise iskutva sa ovim plugom da cujem sta kaze.Deflektore cu mozda namestiti ispred peraja i ako budu gusili lete napolje,ako ne budu ostaju.Na Poljskom plugu sam ih definitvno skinuo...do sad sam skidao samo kad se zaorava masa po vrh haube,,,a od sad su skinuti za stalno.Tacno je da na niskom klirensu vise smetaju nego sto pomazu,bas u velikom krsu.

Ja sutra treba da doteram dva leoparda jedan kompletan drugi u rinfuzi.Pa cu slikati deflektore i postaviti...

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh