Plug - osnovna tema

@ Bobo svaka ti čast na umeću,ako ti sa takvim plazovima oreš,sad si me razočarao

Sto ne stima, molim te? Plug je kupljen s 3 kompleta raonika, novim daskama iz male privrede, braznim tockom i dva crtala za nekih 550€. Ja sam turbo, ultra, super, ekstra zadovoljan s tim plugom nakon sto sam ga podesio prema mom traktoru. Fali mu jos jedno kopcanje za gornju polugu po sirini posto je ista piramida i na dvobraznom i na trobraznom modelu a znamo da linija otpora nije na istom mjestu na dvobraznom i trobraznom plugu i zelim mu umjesto krutih upora iza dasaka staviti spanere koje vec imam kupljene samo nemam vremena da ih namjestim. Zelim mu malo "nategnuti" daske, kako da kazem, "otvoriti" ih da malo bolje okrece nego sad.

S obzirom koliko su ga ljudi pljuvali i vikali da leopard vrijedi samo koliko je tezak u staro zeljezo i slicne price, sad ti isti hvale kako oranje izgleda iza tog istog pluga.

Slijedeci korak je sirenje prednjeg trapa na traktoru, posto je sad prednja strana skroz skupljena i jos to nije TO ali plug vec sad jako mirno prati traktor.

Naravno da postoji bolji plug od leoparda, daleko od toga, ali da je naj gori to nikako ne prihvacam.

Bobo.svaki plug ima prednosti i mane.Kod nas je do pojave zapadnih plugova samo IMT bio marka a ostali ništa ne valjaju.Radio sam godinama sa leopardom i uopšte nisu loši plugovi-samo mu daj ono što plug zahteva i teraj.
Veća je umetnost orati sa leopardom od 500E nego sa zapadnim od 2000E

Sto ne stima, molim te? Plug je kupljen s 3 kompleta raonika, novim daskama iz male privrede, braznim tockom i dva crtala za nekih 550€. Ja sam turbo, ultra, super, ekstra zadovoljan s tim plugom nakon sto sam ga podesio prema mom traktoru. Fali mu jos jedno kopcanje za gornju polugu po sirini posto je ista piramida i na dvobraznom i na trobraznom modelu a znamo da linija otpora nije na istom mjestu na dvobraznom i trobraznom plugu i zelim mu umjesto krutih upora iza dasaka staviti spanere koje vec imam kupljene samo nemam vremena da ih namjestim. Zelim mu malo "nategnuti" daske, kako da kazem, "otvoriti" ih da malo bolje okrece nego sad.

S obzirom koliko su ga ljudi pljuvali i vikali da leopard vrijedi samo koliko je tezak u staro zeljezo i slicne price, sad ti isti hvale kako oranje izgleda iza tog istog pluga.

Slijedeci korak je sirenje prednjeg trapa na traktoru, posto je sad prednja strana skroz skupljena i jos to nije TO ali plug vec sad jako mirno prati traktor.

Naravno da postoji bolji plug od leoparda, daleko od toga, ali da je naj gori to nikako ne prihvacam.

Plazovi su katastrašni

Kada vratim rucku skroz nazad onda toliko vuce u orano da mi pomera ceo traktor ka oranom. Kada stavim na sredinu, onda bude bolje, a najbolje je kada je skroz napred. Onda ide lepo do 25cm, ali ako ga pustim dublje, onda vuce ka neoranom pa se vrati i sve tako. To se sve desava na kukuruzistu, a na strnjistu ide mnogo bolje. Onda hvata lepo i lepo prevrce brazde.
pomeri kolenastu osovinu skroz u stranu

Zorane, istina je sto pricas, barem s moje tocke gledista ;)

Mindjusar: Plazovi su takvi kakvi jesu. Netko ih je prije mene pravio i rade radnju. Izradjeni su od nekog federa ili mangana, nit se moraju nit se trose. Dok plug fino radi necu ih dirati.

Veci mi je problem sto su original poskidani, pa mi sad fale djelovi koji idu od raonika do plaza (oni trokutasti djelovi), posto su kod mene plazovi iz komada skroz od raonika pa do kraja.

Drzim se one stare poslovice: "Ako nije potrgano, ne popravljaj" ;)

Zorane, istina je sto pricas, barem s moje tocke gledista ;)

Mindjusar: Plazovi su takvi kakvi jesu. Netko ih je prije mene pravio i rade radnju. Izradjeni su od nekog federa ili mangana, nit se moraju nit se trose. Dok plug fino radi necu ih dirati.

Veci mi je problem sto su original poskidani, pa mi sad fale djelovi koji idu od raonika do plaza (oni trokutasti djelovi), posto su kod mene plazovi iz komada skroz od raonika pa do kraja.

Drzim se one stare poslovice: "Ako nije potrgano, ne popravljaj" ;)
jel ti sam ovo pišeš ili kopiraš sa interneta ::super::

Da li vam je nesto cudno na ovom plugu. Nikako ne mogu da ga podesim kako treba, uvek hvata vise. Pomerio sam i kolenastu osovinu. Razmak toskova, na jednom traktoru je 115, a na drugom 130cm.

Skini desno koleno sa nutova i okreni ka nazad za jedno 30 stepeni da ne moras gurati tu polugu toliko napred .

-------------------

To je boljka tih plugova da oce da se guze tj da zadnji deo pluga ide u neorano a kada se gleda ide nakoso u odnosu na traktor . Zasto se to desava ne zanm no kada se nosac pomeri ka nazad ide dosta bolje i hvataju jednako a daske malo bolje okrecu plasticu . verovatno je u pitanju da je sila koju stvaraju daske u pravcu neoranog veca od suprotne sile koje pruzaju plazovi ka oranom a kada se malo nakrivi malo se promeni smer delovanja sila i sve funkcionise dosta bolje . Ili promenit plazove tj stavit plazove sa vecom povrsinom tj staviti iste plazove kao i na zadnjoj brazdi na sva ostala pluzna tela ...

Poslednja izmena:
Kada vratim rucku skroz nazad onda toliko vuce u orano da mi pomera ceo traktor ka oranom. Kada stavim na sredinu, onda bude bolje, a najbolje je kada je skroz napred. Onda ide lepo do 25cm, ali ako ga pustim dublje, onda vuce ka neoranom pa se vrati i sve tako. To se sve desava na kukuruzistu, a na strnjistu ide mnogo bolje. Onda hvata lepo i lepo prevrce brazde.
Koliko je teška ta zemlja za obradu?

jel ti sam ovo pišeš ili kopiraš sa interneta ::super::

Molim da citate s razumjevanjem...

Prijasnji vlasnik je skinuo sve sto ima veze s original plazovima s pluga. Fabricki su plazovi dvodjelni, mali trokutasti dio koji ide od raonika do pocetka plaza i na njega se nastavlja sam plaz. Taj trukutasti dio "glumi" onaj komad sto imate na raoniku za IMT 757 plug npr...

Trenutni plazovi koje imam na plugu su iz jednog komada i sadrze i trokutasti dio i plaz kao takav. Sjeceni su iz nekog tvrdog materijala iz jednog komada jer je nekome tako bilo lakse da ih napravi.

Da ja zelim montirati original plazove, morao bih kupovati i te trokutove posto ih nemam...

Kada plug tezi da hvata vise, prednja brazda je "preopterecena", onda samim tim deluje na traktor tako sto ga zabacuje u izorano. Kada hvata manje (tezi da ide u izoran deo), onda bi trebalo traktor da ti zabacuje u neorano. Ovo sto sam boldirao kod tebe, nema nikakve logike.

Manjević : možda je neko čačkao po kolenastoj osovini pa ti ona kocka što ima nutove ne stoji dobro, pa zbog toga nemožeš da ga našteluješ jer kad ručka za štelovanje stoji okomito na površinu oranja onda bi sve brazde trebale da hvataju istu širinu ili je plug negde kriv pa te zeza

Manjević : možda je neko čačkao po kolenastoj osovini pa ti ona kocka što ima nutove ne stoji dobro, pa zbog toga nemožeš da ga našteluješ jer kad ručka za štelovanje stoji okomito na površinu oranja onda bi sve brazde trebale da hvataju istu širinu ili je plug negde kriv pa te zeza

Kod Leoparda nije ovaj slucaj, kao i kod mnogih stranih plugova. Cesto puta da bi koljeno (koljena) na osovini pluga bila okomita, rucka bude pomaknuta dosta prema nazad. Vidio sam dosta takvih plugova. Cak i plugovi koji se danas proizvode u Beceju (Vogel FOP) imaju rucku tako izvedenu da koljeno bude okomito a rucka gleda u nazad za 3-4 zuba u odnosu na standardni IMT plug. Sve u cilju da rucku za podesavanje odmaknu od kabine traktora kako ne bi slucajno razbila neko staklo prilikom podizanja pluga iz zemlje.

Leopardov sistem mi nikako ne ide u glavu, pogotovo majstori koji koljena na osovini montiraju nesrazmjerno jedno prema drugom pa prilikom mrdanja rucke na plugu plug izvodi razne "akrobacije".

Mislim da kod leoparda rucka gleda blago prema naprijed i da tad lijevo koljeno na osovini gleda okomito a desno je na nutovima i trebalo bi po nekoj logici gledati prema dolje okomito ali iz tvornice kako plug dodje desno je okrenuto nekud bez veze.

Druze, ja pratim oglase na netu svaki dan. Imas plugova 4 brazde ravnjaka kakvih voles, cenovno od 800 do 4000 evra. Nije tesko ukljuciti oglase pa prelistati i naci tacno sta ti treba.
Ne bi bilo loše to zakačiti i probati, možda čovek ide na sigurno po preporuci da uzme,valjda se kolegijalnost i članstvo foruma poštuje:osmeh:

Pitanje jedno za dobre poznavoce plugova, da mozete da birate izmedju ova dva pluga sta biste izabrali.Jedan je Pottinger servo25,drugi LEMKEN Europal5?

Druze, ja pratim oglase na netu svaki dan. Imas plugova 4 brazde ravnjaka kakvih voles, cenovno od 800 do 4000 evra. Nije tesko ukljuciti oglase pa prelistati i naci tacno sta ti treba.
Gledam,pratim,jeftini su sa malim klirensom,a skupi ne vrede toliko koliko se cene,ako cemo iskreno...tipa obican polovan vogel M 4 glave kod Race kosta 4100eura,a isti plug je pre x godina bio manje novaca nov,glanc nov.trazimo dalje,danas smo pogledali jedan,pa cemo pratiti...

- - - - - - - - - -

Ne bi bilo loše to zakačiti i probati, možda čovek ide na sigurno po preporuci da uzme,valjda se kolegijalnost i članstvo foruma poštuje:osmeh:
Razumeli smo se 100 %

Sve je to u redu ali su preporuke relativna stvar jer ne gledamo svi istim ocima na svet i ne razmisljamo svi isto a nekada i kriv plug moze lepo da ore sto sam ja x puta imao kao slucaj.

Jesi li zvao onog decka iz Kacareva sto prodaje IMT plug slican mom plugu?

Nazad
Vrh