Plug - osnovna tema

Bobo, od kad pratim ovaj forum procitao sam mnoge zanimljive stvari,poucne,,,naucio sam dosta o plugovima...naravno da imam jos mnogo da ucim ali taj moj plug stoji tako 30 godina ,svasta sam mu radio pa jos i taa osovina i onda je kraj...Taj sam plug ja kupio nov zajedno sa traktorom Imt 540 jer drugi plug nije ni imao i odmah je pokazao svoju slabost u oranju,,,ore on neku laku zemlju,brazde su neravne...moras skratiti topling da ga nabodes a onda samo ore prednji,,zadnji zaorava....ako postavis zadnji plaz ravno onda nece nikako da ore ni zadnji ni prednji...Sto se stelovanja pluga tice..pozajmljujem plug od brata i nastelujem ga kao i bilo koji drugi ali ovoga nemozes nikako nastelovati...Kad oseti malo tezu zemlju taj bezi iz nje da oranje ne lici ninasta
Evo ja se javljam da pogledam taj plug posto je Krusevacka opstina nemogu vise da citam svasta i da gledam razne slike dok se ne vidi na licu mesta mozemo samo da nagadjamo. Nisam neki strucnjak imam 52 godine a orem za pare od svoje 14temozda mogu nesto da pomognem javi se na pp.

Milane, ajd ako se dogovorite i nadjete, javite obavezno sta je bilo u pitanju i kako plug ore.
Svi prezadovoljni sa 754, a ovaj plug od Radeta je nov kupljen, nigde uvijen, menjani raonici pa opet nece.

Pozdrav svima, potrebna mi je jedna hitna informacija! Juce sam na probu od coveka uzeo plug 757.20 VK koji cu vuci sa Masejom duplak 65 ks, zadnja guma 16-ica. Probao sam plug u ne tako teskoj zemlji i problem je u tome sto mi nikako nema prednje brazde iako je plug na kolenastoj osovini pomeren prilicno u levo, od pozadi gledajuci. Nakon probe sam plug na kolenastoj osovini pomerio za 3 cm jos u levo i probao, stanje se prilicno popravilo, ali nije jos to to. Da li smem jos da ga pomerim?<br>Sta uopste mislite o ovom plugu, noviji je tip, kockasta greda. Lepo slaze i ide u zemlju. Buni me malo kolenasta osovina, jer srafovi koji stezu ogrlice, osovinu stezu na okruglom delu, a ne na ravnom. Da li je kolenasta osovina stvarno takva po pravilu. Evo i slika pa bih hteo da cujem vase komentare. Inace, cena pluga je 450 e. Hvala unapred.<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
Ovde problem moze biti i oko toplinga,zavijen je skoro do kraja a trebalo bi mozda jos da se zavije a nemoze,plug je dosta blizu traktora kao da su poluge kratke,dzaba pomeras osovinu ona treba da bude do same krivine.

Na ovoj slici je rama novijeg datuma. Duza i vislja, rekao bih da je rijec o 756.25 prije nego 754

Pricam o razmaku koji sam oznacio na slici i obrati paznju na mjesto oznaceno s "X". Na 754 se zbog krace rame ne vidi matica, nego je saraf unutar grede pluga, dok se na novijim, dugackim ramama vidi, bas kao i na obicnom 756.

2nte0et.jpg

754 sa slike je moj plug. Mogu sa sigurnoscu garantirati da je na njemu sve osim deflektora i raonika u original stanju. Niskog je klirensa, zahvata 2x12" a razmaka izmedju glava kao plug 755.20
Bobo, imam osovinu od osjeckog,bas onakva kakva se vidi nazad na tom plavom plugu,dali mi predlazes da je ubacim u moj 754

Kad se raonik spusti u brazdu i malo ocisti, ozgledace to dosta bolje. Pod uslovom da ne otpadne:osmeh:
Ja sam kod mene navarivao, pa planiram da navarim spic ili kljun od kamionskog gibnja. Da li je to neko skoro radio i ako ima neka slika?

Trebo si starog osjec makar jos 2 cm pa ovaj zavarit jer ce ti ovaj moda vuci u neorano ako ne bude pod dobrim uglom zavareno. A sto se tice vara ni ja nisam neki profesionalac al kad varim ovako neke stvari varim lijeva desna i bolje se slozi var. Ovde je najvjerovatnije uzrok slaba struja pogotovo na ovom drugom

Sta mislite o ovom tipu pluga. Bosanska dubica, 14 coli ako se ne varam, 35 cm hvata po brazdi, isao sam ga gledati. Kakav je za vucu, kako zaorava, koliko vredi. Evo slika

Nije los plug, moze da zavrsi posao, ne gusi. Mozda IMT, lepse zaorava, ali mislim da se ovaj lakse vuce. Koliko je para ako nije tajna?

Nije mi rekao cenu vec da prvo probam plug u brazdi pa ako mi odgovara da se onda dogovorimo. Raonici su onako, na pola i prednja daska ima malo da se okrpi. U mom kraju nema ovakvih plugova da bih znao kako rade, ali cim bude moglo da se proba uzecu i videti kako se ponasa. Po vama, koliko moze da vredi?

Veoma dobri plugovi. Visok klirens, veliki razmak izmedju glava... Ja ga vucem sa Rakovicom 65, kao sto je radio i kolega Manjevic. Ja sam zadovoljan kako ore. Plug cim krenes, odma postize zadatu dubinu. Uopste, skoro ako ne i duplo su jeftiniji od IMTa. Ja bi mu dao 250 do 300e. Tako su imotprilike cene:ppozdrav:.

Tako sam i ja nesto mislio, oko 300 e, ali prvo da ih probam da vidim kako ce da idu u paru sa Masejom. Hvala na odgovorima :ppozdrav:

Evo ga Leopard kupljen od kolege Manjevica ja sam prezadovoljan sa njim... Zaorava sve pred sobom nema sanse da zagusi,malo lepse slaze brazdu IMT od njega ali nije strasno.. Placen 300 evropskih... :osmeh:

091814183728.jpg

Ne fale mu pretpluznjaci, fale mu dobri, pravilno povijeni deflektori a ne kao ovo na slici, ispravili se i nemaju nikakvu funkciju... Da vidis kako zaorava masu fino kad mu stavis prave, debele deflektore koji se ne mogu ispraviti i kad se pravilno podese. razlika nebo i zemlja.

Nazad
Vrh