Plug - osnovna tema

Koji jednobrazdni plug se najbolje pokazao?IMT 752?
I jedno banalno pitanje da li tocak od kolice moze da posluzi za tocak za plug da pi on to moze da izdrzi?

Nema šanse da točak od ručnih kolica podnese rad na plugu, dobro naštiman plug vuče nadole velikom silom a o panjevima od kukuruza da ne govorim. Ja sam imao gumeni točak na obrtaču plugu, guma 14" od auta pa je i ona imala posla, em težak plug em imao kline na lemešima, znao je da je gnječi kao da je izduvana.

Ja imam jednobrazni plug okretac, dal je 12" il 14" nisam ga jos ni mjerio, stoji godinu dana da ga ni isprobao nisam. Na njemu je tvornicki guma od kolica, doduse FIRESTONE i dosta je jaka i debela. Kad ga jednog dana isprobam, javit cu kako je proslo ali vjerujem da ce ici ok.

Kolega dok je radio zemlju imao je dva 757.30 pluga. na jednom je bio tvornicki metalni tocak a na drugom se tocak razletio pa je on na tvornicku konstrukciju tocka stavio tocak s auta ili nekog kombija, ne znam vise ni ja. Kaze da se na taj tocak nikad nije zemlja ljepila i da je bio s njim zadovoljniji nego s metalnim kojeg se moralo cesto podmazivati jer nije imao lezajeve nego pikse.

Nemam iskustva s gumenim tockovima ali vidim da vecina plugova ako ima gumeni tocak, da je to balonka 10.75-15.3" na 3 i 4 brazde ili cak veca i jaca guma.

Ja sam gledao puna guma nantocku od kolica tj saliven ceo tocak..
Bobo jel imas neku sliku od tog pluga?Jel neko negde video obrtac 1*16?

Koji jednobrazdni plug se najbolje pokazao?IMT 752?
I jedno banalno pitanje da li tocak od kolice moze da posluzi za tocak za plug da pi on to moze da izdrzi?
Imt 752 je svakako bolji od imt 610(mislim da mu je ta oznaka)Imt752 posedujem ja ,a jedne godine sam isao u ispomoc stricu(njegov traktor njegov plug imt610) ima dosta razlike izmedju dva pluga,po meni imt610 treba brzina da bi lepo radio dok imt752 ne mora i obrce lepo.

Ja sam gledao puna guma nantocku od kolica tj saliven ceo tocak..
Bobo jel imas neku sliku od tog pluga?Jel neko negde video obrtac 1*16?

Salivena puna guma moze na jednobrazni plug, samo da li na jednobraznjaku stvarno ima potrebe za tockom? Postoje jednobrazni okretaci i vece colaze od 16" cak ih i IMT proizvodi. Moj je mehanicki okretac i glave su postavljene jedna u odnosu na drugu pod uglom 90°nije jedna iznad druge kao na obicnim plugovima okretacima.

Imt 752 je svakako bolji od imt 610(mislim da mu je ta oznaka)Imt752 posedujem ja ,a jedne godine sam isao u ispomoc stricu(njegov traktor njegov plug imt610) ima dosta razlike izmedju dva pluga,po meni imt610 treba brzina da bi lepo radio dok imt752 ne mora i obrce lepo.

Nije istina, koliko se sjecam 752 je 12" plug iznimno s njim mozes hvatati do 14" ali u nekim plicim oranjima al to nije to. 610 je 16" plug i s njiim mozes orati ako hoces 12", ako hoces 14", ako hoces 16". Ako ima deflektor, ne treba mu nikakva velika brzina, ore on kao lud.

Ja sam sa 610 jednobraznim na zahvatu 12" orao 50 cm duboko za vocnjak 3. spora i povrsinu 1.5ha orao dva dana. Ljudi iz sela nisu vjerovali da orem tako duboko pa dolazili mjeriti. Imam negdje i slike, ako iskopam postavit cu. Hocu reci da je i 3. sporom na toj dubini fino okretao i izbacivao zemlju. Imace 610 kod mene ne ide dublje od 30-ak ci i IMT 539 ga vuce kao od sale. 752 je premal plug za neka duboka oranja gdje treba zaorati vecu masu npr kukuruzovinu.

Evo, iskopao sam slike s interneta:
Prednja strana:
xptt8y.jpg

Zadnja strana:
210ewzn.jpg

Klirens traktora do zemlje:
2u8uesg.jpg

Da li je neko ima iskustva sa perajima koja rasecaju brazdu (da boljeizmrzne)ona su postavljena na sredini raonika.

752 bi trebao imati malu glavu, kao 755 ili 756 plugovi (raonik s 3 sarafa) dok 610 ima veliku glavu kao 757 ili 758 (raonik s 4 sarafa).

Na nasem podneblju nemas sta puno razmisljati. Po meni je od jednobraznih na prvom mjestu IMT 610.10, OLT posavac ili cak OLT alkar jednobrazni je isto dobar. Jednobraznjake bez rucke za podesavanje izbjegavaj u sirokom luku, ja sam nekoristen leskovacki jednobraznjak (ista glava kao na IMT 610) kupio za 100€. na jednoj njivi radi super, na drugoj bjezi u neorano kao blesav. Em je glava postavljena u centar rame sto je ekstremno lose za jednobrazni plug, em ne mozes podesiti osovinu kao covjek. Zabacivao je i imt 558 i ursusa 360 i ja naletim i kupim. Napravio sam mu i rucku za podesavanje ali nije to TO. Dok nisam nabavio IMT ramu i prebacio glavu na nju, nisam orao kao covjek.

IMT i OLT imaju glavu postavljenu van centra (pomaknuta je u desno i glava i piramida) i plug fino i mirno ide za traktorom, sto nije slucaj kod leskovackog.

Ja imam na mom plugu raonik sa 4 srafa,pa zar jednobrazdni imt 752 nije od 14 coli?

- - - - - - - - - -

Ja vizuelnu razliku izmedju dva pluga sam video da je kod 610 daska nije toliko zakrivljena kao kod 752 nista drugo, ram i sve ostalo isto.

Ne znam sta da kazem... Vidjao sam 752 s "malom daskom" dosta puta, mislim cak da je daska na njima bila u tvornici farbana u bijelo a ram standardno crveni...

610.10 sam vidio samo s velikom daskom s raonikom s 4 rupe.

Daaaavno dok je ovaj forum jos bio u pocetcima, se pricalo o jednobraznim IMT plugovima i mislim da je clan "Cugi" uslikao svoj 752 i da on ima na njemu malu dasku...

Moguce lako da su pravili i ovakve i onakve. I u Leskovcu su se pravili jednobrazni i dvobrazni plugovi na oko isti kao IMT ali s plocicom "LEMIND Leskovac".

Cekajte "Mirka015" on ce to znati bolje objasniti nego ja, ipak je on "plug majstor"

Imam 610.10 kao što kaže Bobo ima veliku dasku i raonik sa 4 rupe,slikaću ga sutra kačim slike

ima i kod nas taj 610-10 i mislim da je sa 4 rupe raonik. kod mene je stari imt sa daskom od 757 i ranik sa 4 rupe ali po nekom starom katalogu je 18col. mada se moze na kolenastoj smanjiti kao sto sam i uradio.nema rucicu ali sam je napravio. sa 4 rupe svi treba da budu 16 ili 18col. sa 3 rupe 12 i 14 coli. mada verovatno da ima i drugacijih konstrukcija

Ako je secena daska i raonik onda ima 3 rupe 757.

- - - - - - - - - -

Ja sam kupio polovan raonik skinut sa 757 a on ima 3 rupe,pa smo lako ukapirali da su daske bile secene.

Zasto ljudi sjeku daske na 757, nije mi nikad bilo jasno... ne vjerujem da je toliko smanjen otpor u oranju ali opet ne znas dok ne probas...

Eh, sad decki ovako, Daske na IMT plugovima su zamisljene na jedan nacin a u IMT-u su ih koristili na drugi nacin. Vama ce se ciniti nelogicno ali glave kao sto su na 757 su direktne kopije kverneland glava za zahvate 16" i 18" kako je netko prije mene i napisao a male glave su zamisljene za zahvate 12" i 14".

Vec je komentirano kako 758 osjetno bolje zaorava od 757 i kako 756 radi dosta bolje od 755 ( u ovo sam se i osobno uvjerio). Netko je probao na 757 ramu namontirati 756 glave i kazu da je to jako dobra kombinacija a u biti je ta glava i zamisljena svojim oblikom da i ide na ramu 14".

E, u IMT-u su naj prije koristili kverneland glave na 751 i 701 plugovima (ima ih jos ali se ne mogu sjetiti oznaka svih starijih plugova). Rame koje su koristili na tim plugovima su svojim mjerama IDENTICNE kverneland ramama iz tog doba, na 751 i 701 je cak i okrugla greda. Koliko me pamcenje sluzi da je 701 zahvata 16" a da je 751 12", Kasnije su uveli drugi tip male daske i napravili 2x10" plug za manje traktore i isto tako i 757 ramu s velikim glavama za malo vece (srednje) traktore.

Oko sokolovo!

No ako su razmaci svi jednaki, nema veze sto je drugaciji luk na trecoj nozi sve dok glava ima ispravan polozaj prema prve dvije glave.

Nazad
Vrh