Opet dmagogija, i teoreticari.... Takvih imamo na tuce.... Manite se suplje price i pametovanja, nego pokazite nesto na djelu, primjerom... a ne samo da se mlati jezikom nebi li se nesto reklu i ispao "pametan".
Vidio sam da nekome pise na profilu: "Ne mozes prodati ono sto ti zelis, nego ono sto se trazi", a tako i ovde.... Trziste trazi zaledjenu i svjezu malinu, najveci deo zavrsi u kolacima i poslasticam, sokovima itd. E pa kad kupci to traze nemozes da im podvalis rakiju od maline, ili dzem, ili liker ili neznam sta vec nego Zaledjenu i Svjezu malinu. Moze ono i ovo prvo al u kojim kolicinama??? Od 80.000t maline (koliko srbija prosjecno proizvodi) ja mislim da bi se moglo napraviti barem 8000t rakije.... Izvezemo to u EU gdje je litar oko 15-30 eura i eto zarada... a ako i ne uspijemo da izvezemo.... ma ko ga hebe, popicemo ju pa cemo zaboraviti i na probleme i na nisku cijenu.... jbt....
Druga stvar, neko rece svjezu da izvozimo... pa moze to... to radi poljska... al koliko je srbija daleko od glavnih kupaca??? Sta bi bilo sa malinom nakon 2-3 dana trckanja kamijonom do Berlina ili Pariza svejedno, preko 3 granice i 2000km ... Taman da kad dodju do tamo trpaju ju u burad, pa da se vratimo na moju prvu pricu... nakon 21 dan da ju prepjecu.
Ili mozda da ju transportujemo, brzim vozovima ili avionom...???
Super dobro je bilo svima dok se prodavala zaledjena malina... i dok je sve islo kao sto je i bilo uobicajeno... Naravno je da se jedan deo proda i proizvoda od maline i u drugim oblicima, ali to je mizernost u odnosnu na proizvedenu kolicinu. Sad zbog dosta razlicitih uticaja kada sa desio mali zastoj u izvozu pojedinci kuju teorije zavjere i lobiranja, a vjerujte da ce to sve doci na svoje do berbe.... Drzava ima veliku korist od maline da bi prepustila slucaju da se desi neke propasti koje neki pojedinci ovde prizeljkuju i predvidjaju.