Plasman i cena maline u 2019 godini

Descur i Crops strane (francuske) hladnjace u Uzicu i Pozezi placaju 175.00 180.00 200.00, a nase jos drze na 140.00 145.00, osim Stanica 160.00. Ko ono pominja da trziste odredjuje cenu...
Osim ako njima i nama nije isto trziste? Ili se na njih ne moze uticati, ili je nesto trece u pitanju? Bas bih voleo da neko objasni
Svi pisu o 180 dinara,a niko da pomene da su oni rigorozno klasirali malinu cele sezone .Izracunajte i sami kada neko proda 90% malone po 180 i 10% maline po 100 dinara koliko mu se hvata prosek.....

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
 
Nikad manje postova u ovoj temi nije bilo pa ne treba neka preterana pamet da se izvuce zakljucak dokle su doveli malinarstvo.
U Mondiju ponovo "kraduckaju" pa je nova cena 150din SA pdv-om umesto kao do skoro 150+pdv..
 
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ljubicete u **greška svakoga ko vam donese gajbicu malina!
Te price o slobodnom trzistu i ostalim glupostima necu ni da komentarisem jer ni ti u to ne verujes a zamisli juce odem do DIS-a i vidim dva pakovanja u zamrzivacu jedno pored drugog, u jednom je malina 2.5kg 960din a u drugom visnja 2.5kg 954din..6dinara razlike za 2.5kg izmedju maline i visnje.👏



4 dinara . . .
 
Poslednja izmena:
Dobar deo poruka koje su napisane po principu"trla baba lan, da joj prođe dan" a vezan za malinarstvo, ali ne i za ovu temu je premešten u sledeću temu. Prilikom pisanja poruke pogledajte naslov teme, da bude povezano na jasan način.


Zbog prelaska na noviju skruptu nismo bili u mogućnosti da na vreme sređujemo ovu temu gde se piše o ceni malina, na čemu se izvinjavam onima koji je prate i koje to zanima, te se nakupilo postova koji se ne bave direktno cenom na terenu.
 
Evo i nove godine, kod mene je jedna hladnjaca iz Uzica koja je slala vozila i otkupljivala malinu ispatila sve po 160.00 jos 01.10. a ove dve lokalne su isplatili po 140.00 da li ce biti doplate niko ne zna. Valjalo bi kolege da napisu koliko im je placena malina ove godine cisto radi znanja i ravnanja.
 
Sada sam usao na link od Poljskog poljoforuma koji je Moma postavio u drugoj temi.
I citao sam sve o cenama predhodne tri godine i u sustini uvek prate cene kod nas i tako se otprilike orjentisu kakava ce biti cena kod njih.
Zanimljivo je da su oni u sustini zadovoljni cenom od 5-6 zolta, sto je oko 140-60 dinara, i vecinom rade samo jesenje sorte Polka i Polana.
Takodje sam procitao da su i oni znacajno smanjili povrsine usled losih cena i neisplativosti rada.
Tako da izgleda ovih godina ni kod njih nije bila idealna siguacija.

Sto je najzanimljivije od svega, oni se u neku ruku dive nama, za one organizovame strajkove i nasa udruzenja za koje misle da su nam nesto pomogla i da su se izborili za vecu cenu.
Izgleda da i oni kao i mi ne mogu da se organizuju i izbore za vecu cenu.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
To za subvencije zaista nisam nigde video, ali sam video da dosta kukaju na radnike, gde su cak dovodili iz Ukrajine i da su im radili samo po dan i odlazili, deo proizvodjaca je cini mi se i zbog toga smanjivao povrsine.
A takodje sam video da ih je zadnje tri godine mucilo susenje maline gde samo odjednom krene da crni od dna i susi se kako oni kazu.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
subvencije su im ukinute 2018 godine, a 2008 god su krenuli sa subvencionisanjem , bilo je oko 1000 eur po hektaru, ali zbog pojedinaca koji su samo posadili 10, 15 hektara a nisu brali to je promenjeno zbog zloupotrebe zakona na povrsinu od 400 eur po hektaru i 0,20 eur po kg predate.Inace njihova malina je unazad godinama bila losije placena od nase od 20-30 %, osim u mozda 2015 kada su izgoreli od suse cena je isla do 2,5 eur,kada je kod njih 5,6 zlota oni pevaju od srece a kod nas bi trebala biti cena oko 2 eur, ali to se nazalost ne desava niti ce se desavati u ovakvom odnosu prema proizvodjacima.Tj nasa drzava precutno odobrava pljacku proizvodjaca maline , te proizvodjaci zbog neisplativosti proizvodnje napustaju istu , traze alternativu u fabrikama , odlazak u inostranstvo i preorjentisanje proizvodnje na neko drugo voce , povrce ratarstvo.Iovo malo proizvodjaca sto ce ostati morace odustati od proizvodnje .Cena ce rasti taman toliko koliko bude raasla cena radne snage i tako opet proizvodjacu nece ostati nista , ili mu nece biti dovoljno za zivot i za odrzavanje i unapredjenje proizvodnje.U sustini ova tema moze se reci da je mrtva
 
Imam par prijatelja u Poljskoj, informacije su vam dobre koje ste izneli @cunami

Ili oni prate nas ili mi njih zavisno od godine I potraznje. Prednost njihova je da pored velike proizvodnje imaju i bolji geografski polozaj u smislu da su blize kupcima a i puno vece preradne kapacitet kao plod investicija pre svega Nemacke. Nedostaje im radne snage kao svuda koju oni resavaju manje vise uspesno sa Ukrajincima.

Problemi njihovih proizvodjaca su slicni kao i kod nas, nepoverenje i nesloga. Kooperative po italijanskom principu su resenje i za nas i za njih. Poslovno, interesno udruzenje ili ti kooperativa sa jasno odredjenim i striktnim pravilima igre, ko prekrsi pravilo/pravila izlazi iz price.
 
Interesantno da se ministar ni jednom recju nije osvrnuo na pomenuti video , prvo je cestitao prethodne praznike . . . pa onda

i sam postavio pitanje ???

Inace bilo je ovde ( na forumu ) razgovora o mogucim zasadima Vilameta u klimatskom podrucju Vovodine . . .

A misliš li da biljka "zna" da li je posadjena na 100m koliko je otprilike u Vojvodini ili 300mnv? Razliku između te dve visine ne može niko i nista osetiti...
sove

"
Na to tvoje pitanje ja tebe pitam: Sta banana zna na kojoj je geografskoj sirini posadjena, a na istoj udaljenosti od ekvadora juzno radja, a sjeverno nece??? ili je banana mozda gluplja ili pametnija od maline??? :(

Sa tobom se ne vrijedi raspravljati, kad ne znas osnovne tipove klima i razlike izmedju njih, te uticaj nadmorske visine.

Vilamet je ukrsten prije vise od 75 godina i o njemu je do sad napisano vjerovatno na hiljade studija i doktorata.... i mislis da do sad vec nije pokrsavan da se gaji svugdje jer je do skora bio vodeca sorta u svijetu. I sve litarature pisu sta su optimalni uslovi za njegovo uzgajanje, al eto ti si pametan i nevjerujes, pa ces da ga uzgojis u vojvodini.
Neka ti je sa srecom...."
shonepa


"Naravno da može da uspe, a verovatno može i bolje nego na većoj nadmorskoj visini... Jer sve što uspeva na većoj nadmorskoj visini uspeva i na manjoj, dok obrnuto ne važi u nedogled... Kao što krompir može i na 1500m i na 50mnv...a oni koji žive i rade na većim visinama su prinuđeni da ga gaje jer imaju mnogo manji izbor vrsta koje uspevaju... Tako da će vilamet i ostale sorte brže doneti rod nego na planini... A o kvalitetu zemljišta suvišno je govoriti ko je u prednosti... Ne postoji šansa da ne bude tako... "
 
Poslednja izmena:
Sve u vezi maline Burn a bička da se pita
e52a48cd019a7bb9cf8375a18089aee7.jpg


Послато са Mi A2 Lite помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh