Zašto bi uopšte uvozili ?!
Nema maline i molim lepo.
Hladnjača se da puniti i drugim voćem i povrćem.
Ne znam ko je vama usadio ideju da je izvoz maline unosan posao.
Štaviše vrlo je nestabilan i opterećujući posao, kao i bilo koja trgovina specifičnom robom uostalom.
Nego braćo, počnite vi sa prekvalifikacijom na ovce i goveda, prošlo vreme manekenisanja malinom.
Aj uzdravlju...
Ajd da probam ja da odgovorim"ko je nama usadio ideju da je izvoz maline unosan posao", posto se ovde cesto "spontano" pojave ljudi koji nikakve veze sa malinom nemaju a opet im to ne smeta da dele savete o "prekvalifikaciji" i karakterisu nas posao kao "manekenisanje"..(sto je jedna od vecih gluposti-provokacija koje sam skorije imao prilike da procitam).
Analiza spoljnotrgovinske razmene poljoprivrede i prehrambene industrije u 2016. godini
"
Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom 2016. godine su: kukuruz merkantilni u vrednosti od 346 miliona dolara, cigarete od duvana u vrednosti od 277 milion dolara,
malina smrznuta u vrednosti od 248 miliona dolara, pšenica merkantilna u vrednosti od 134 miliona dolara, jabuke sveže u vrednosti od 127 miliona dolara i šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 125 miliona dolara."
Kao sto se vidi, zarada drzave-devizni priliv, od izvoza maline je skoro DUPLO premasila zaradu od izvoza psenice!
Evo i da malo slikovito pokazemo gde je malina u odnosu na SVE POLJOPRIVREDNE PROIZVODE KOJE SRBIJA IZVOZI!
Izvor: RZS; cifre su u zaokruženim vrednostima.
"Prošle godine je izvezeno 89.346 tona maline u vrednosti od 229,7 miliona evra, pri čemu se
procentualno učešće izvoza maline u ukupnom izvozu voća kretalo oko 42% - ističu u Privrednoj Komori Srbije."
Evo i za kraj izjava ministra Nedimovica koja lepo pokazuje da on zna sta se i kojeg kvaliteta uvozi, e sad zasto nereaguje i kome je u interesu da nam obara kvalitet miksovanjem...
“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište,
ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj, naglasio je ministar Nedimović, navodi se u saopštenju."
Nadam se da si dobio odgovor na svako pitanje koje si postavio(a ja boldirao) u tvom postu..