Plasman i cena maline u 2018 godini

Jos nesto, ukupno predato 8t, rolenda nesto malo manje od 7t(hladnjacar mi rekao po listi koju vodi za sve proizvodjace).
Meni prosecno placena malina 1,25e, njihova cena u daljoj prodaji za rolend u proseku preko 2e.
7t x 0,75e = 5.250e na rolendu zarada i jos 300 -400e na grizu ukupno 5.500e, odbiti troskove, zarada hladnjace na meni preko 4.000e.
Ja sam vec napisao da je moja zarada 320.000 din, ako odbijem moje dnevnice realna zarada 2.000e.
Hladjaca 2, ja 1 deo.
To je samo na mom primeru. Brojke su manje vise slicne za sve nas. Toliko o podeli dobiti...

Tako je Gale zato i treba praviti hladnjace samostalno (naci kupca pre ) ili se udruzivati (zadrugu mogu da naprave 3 coveka minimalno, koja se sloze , zadruga-koja moze ako ima pravi program i projekat da dobije i po 50000 eura od drzave bespovratne pomoci, na mnogo jednostavniji nacin od Iparda) u tom domenu se slazem sa Poznavaocem Prilika koji nam upravo o tome redovno pise...

Mare, a koliko je realno "lako" da se sad udruzimo nas 3-4 u zadrugu i da dobijemo te pare od države?

marko 17
Informacije koje dajete moraju biti tacne a ne polovicne.Za zadrugu je potrebno 5 zadrugara.Sto se tice Iparda to u opste nije tako jednostavno, potrebno je isplanirati prihode i rashode u narednih nekoliko godina. I jos nesto kao fizicko lice niste mogli da konkurisete za opremu za preradu voca, vec kao neki subjekt u poslovanju.

@Srb1n

Odlicno izvlacite moje reci iz konteksta... Posto sve znate ponudite resenje? Ja resenje imam ali vremena je sve manje jer ljudi nece da se pokrenu. Pisete mi stvari a uopste niste u materiji imate pogresne informacije jer imate pogresne izvore. Evo jos jednom kacim slike gde sam bio:

https://imgur.com/a/75Fes

A vi mi recite, da li ljudi koji dolaze na jednu ovakvu manifestaciju znaju koje su trenutne cene maline ili ne? Da li oni mozda kupuju nasu malinu? Da li verovati vise njima (razni preradjivaci voca, trgovci, distributeri itd) ili nasoj statistici?

@slavisa0101
Vi i svakom postu negu negativnost ispoljavate neki defetizam, zasto to? Zar ne vidite da neki ljudi idu napred da prate trziste i trendove.

U potpunosti podrzavam Global Gap sistem. Trziste je surovo i zato ce neme firme ostati bez kupaca jer ima i onih kupaca koji traze kvalitet i koji su spremni njega vise i da plate.

@Gale T.

Ako vam ne osgovaraju uslovi trzista pokrenite se udruzite i sami pocnite da zaradjujete... Vidite kako @Marko17 ide u pravcu IPARDa i bespovratnih sredstava EU , mozete li i vi to da uradite? Resenje nije u kukanju vec u promeni nacin razmisljanja.

U pravu si greska u kucanju 5 je tacno za broj lica za formiranje zadruge ... a za ostalo brine se konsultanska kuca (naravno da nisam konkurisao kao fizicko lice)

Nije u svakom. Treba napraviti hladnjacu jer ce kasnije sluziti za nesto drugo. Ti pises da uvek pada cena a covek da udruzi i cuva malinu. Ja mu lepo kazem da objekat ok a ostalo 99% nema vajde. Kakav gap? Ko mu to trazi? Bitno je da ima u hladnjaci trenutno višnju. A ne dali je gap ili neki sistem. Jos nije to uvedeno. To je kao raditi plinski atest a niko ne trazi. Uzmu 50e sto slikaju i nista ne kontrolisu.

Mare, a koliko je realno "lako" da se sad udruzimo nas 3-4 u zadrugu i da dobijemo te pare od države?

Nije lako, potrebno je 5 sloznih domacina (i menager poput PP)....verujte mi vise vole pravi kupci da kupe od nas proizvodjaca udruzenih u kooperative (zadruge) nego od velikih hladnjaca koje ne kontrolisu svu svoju robu (sta da kontolises kad imas vise od 2000 tona necega) ... to je kazu moji skandinavci moda u Evropi da se kupuje direktno od udruzenih poljoprivrednika- sad je kazu moda od "polja do trpeze"-direktno kontrolisano (bez posrednika)...... ali ako izaberes pravu konsultansku kucu oni se o svemu brinu......za skeptike o Global Gapu (uvodjenje finansira drzava) http://ras.gov.rs/podrska-izvozu/standardi/globalgap-1

Poslednja izmena:
@poznavalac
Ma prestani čoveče da pričaš kako treba da se pokrenemo i kako ne radimo ništa. MALINARI su vrlo radni ljudi, i itekako smo pokrenuti. Neko već veže, neko priprema stubove, neko rafiju, neko pravi plan prskanja i djubrenja... Ako ćeš ti da nam vežeš-režeš-prskaš-djubriš-okopavaš-navodnjavaš-opet djubriš i opet okopavaš, opet prskaš i navodnjavaš... Bereš po vetru i suncu, po kiši ponekad... Ako hoćeš da ti to sve radiš, onda ćemo mi da se udružujemo. Lako je piskarati, ispijati kafe i pametovati po ceo dan-TREBA STVARNO NEŠTO RADITI.

I lepo pitam sta ako je magla,kisa par dana do 9 ujutru?jer stoji ta veca cena ili ne vazi?sta ako bude led pa je gradobitna od nekog ko vam dovozi? Jos puno toga zasto kao nov ne sme da kaze do 12h 1cena a posle druga. Ja bi mu prosuo na vagu kad bi mu dovezo u 12 a bila magla,rosa a on mi pre to nije rekao.pa nisam majmun da vozim 2 puta

@slavisa0101

Svako moze da izvozi ako nadje ino kupca i ispuni sve uslove oko standarda, analiza i ostale potrebne dokumentacije. Otvorio sam neko drugo trziste mnogo zahtevnije i komplikovanije a i radio sam sam na trzistu SFRJ.

Udruzenja mogu da funkcionisu ali jedino po principu koji sam ja opisao, svaki drugi nacin nece uspeti jer je toliko puta do sada isproban kod nas.

@Srb1n

Previse verujete statistici... Ta ista statistika i statisticari kazu da je prosecna plata kolika a u realnosti??? Najbolje bi bilo da malinu ove godine predate Statistickom zavodu jer oni najbolje sve znaju...

- - - - - - - - - -

@Goran70

Pogledajte im poslovne rezultate, pustite limuzine to danas moze svako da vozi... Nego vidite vi koliko oni duguju bankama a koliko dobavljacima podvucete crtu a onda vidite sta imaju od imovine pa tek onda mozete da kazete ovako ili onako... Zvucace malo grubo, ali samo ''obican svet''( da ne koristim neki drugi termin) moze da impresionira kakav auto vozi vlasnik neke hladnjace... Nazalost nasi ljudi se na to ''loze'' pa tako poslpvni rezultati su u drugom planu ali je zato vazan dobar auto, tipicno srpski, naivno, glupo do besvesti i pre svega odlika nerazumevanja i neznanja...

Pa ko normalan vozi dzip za koji je registracija 200 hiljada,guma 300 evra,itd. a posluje negativno???Hocete li da kazete da su neuracunljivi???Sta je poenta Vaseg iskaza???

Svi voze luksuzna vozila.Kako vozi taj dzipa a radnik mu nema platu ni za gumu za dzipa?Je li to slobodno trziste?
Ovo je zemlja sa najvecim razlikama u Evropi.
Podseticu Vas da su takve razlike bile zabelezene u Evropi u Francuskoj uoci Francuske revolucije.Ispostavilo se da su oni podcenjivani seljaci ipak bili kreativni, (njihove krvopije su za sebe govorile da su kreativni,pametni,lepi,vredni itd.da su zasluzili da budu to sto jesu,dok su oni na dnu po njima bili ruzni,glupi,lenji.itd) izmislili su giljotinu!To cudo tehnike je uz minimalne napore,bez ikakvih troskova odrzavanja i eksploatacije davalo izuzetne rezultate.Izuzetno visoku produktivnost uz 100% efikasnosti.
I sto je bilo glavno i ponos revolucinara,prema osudjenim licima se postupalo izuzetno humano.Mnogo humanije nego sto su zasluzili i kako su se ponasali prema potlacenima.Naime,osudjeni ne bi ni osetio da je presuda bila izvrsena.Nije bilo sanse za osecanje nikakvog bola ili ne daj Boze rizika da udarac bude nedovoljan pa da se osudjeni muci.
Naravno,ovim zelim da Vas edukujem,da koliko-toliko prosirite Vasa oskudna znanja.Covek se uci dok je ziv!

Pisem mu praksu a ne tvoje papire.ja sam to prosao. Cist primer dajem da se ne svadja sa ljudima vec i najmanje detalje kaze u startu.na velike puknem al im se vratim a sitne zaobilazim kad mi tako urade. CENA DO 12 JE 15 DIN VISE SAMO AKO JE KVALITET 1 KLASA I NISU UTICALI VREMENSKI,LJUDSKI FAKTORI NA POGORSANJE KVALITETA. Eto tako treba da stoji ili nesto slicno.

@marko17
Bravo za pracenje trendova, na manifestaciji na kojoj sam bio a cije slike sam postavio je upravo bilo puno reci o tome, mnogi kupci pocinju da insistiraju na punoj kontroli i zato biraju manje proizvodjace, tj one koji mogu da dokazu i pokazu punu sledljivost, kod BIO voca je to jos izrazenije. Vi pominjete IPARD a ja znam jos neke druge fondove koje daju prednost zadrugama, jedino kod nas ovde na forumu ljudi kazu kako se ne treba udruzivati ili kako to nije moguce. Voleo bih da posto ovo zavrsite da vam sledeci projekat bude BIO proizvodnja maline jer tu svakako ima prostora za sve od proizvodjaca do hladnjace, jer se postizu puno bolje cene.

@jevto

Vi kao da zivite u Svajcarskoj a ne u Srbiji. Kod nas se voze dobar vozila bez obzira na sve i jedino se kod nas uspeh meri po tome ko kakav auto vozi. Poenta mog pisanja je da treba pogledati poslovne rezultate a ne ko kakav auto vozi. Znam ja neke koji su vozili mnogo skupocena vozila a sad ih vise nema na trzistu...
Vi treba da se bavite istorijom, treba da budete istoricar. Pomognite ljudima idejama i resenjima a ne istorijskim podsecanjem jer od istorije nemaju nikakve koristi. Ja nudim trzisna resenja, istorija me uci jedino da su ovakve godine teske za malinarstvo bile i ranije i da posle teskih godina uvek dodje bolja godina, naravno teska vremena treba preziveti. Toliko se bavim istorijom u smislu maline a licno volim da citam o vincanskom pismu i lepenskom viru neoborivim dokazima da je civilizacija na ovim prostorima postojjala puno pre i u drugacijoj formi nego sto nas istorija uci.

@milos2506

Sada bas i nema vremena za neko organizovanje jer radovi ce uveliko poceti kada prodje ovo lose vreme. E sad, od kada i koliko ja pisem da treba da se pokrenete? Ne pisem od juce nego malo duze a Vi (mislim na proizvodjace) niste nista uradili, na kraju ako bude losa cena bice nego drugi kriv a nikako vi...

Pogledajte kako to rade drugi ljudi npr @Marko17, da li je moguce i kod vas tako nesto uraditi?
Kada napisem da treba da se radi uvek ponudim resenje.

Prestavnik mog kupca (skandivnci) je ocaran nasim prostorima nasim navikama, prasetinom, jagnjetinom, nacinom kako lepo i slobodno zivimo u odnosu na njih (ustrojene sistemom)tako da to sto pises PP je velika nasa prednost.. iskoristimo je...kazu nigde na svetu nema tako prirodnih uslova za prirodnu hranu....vratimo Srbiji ono sto zasluzuje.. najbolju svetsku malinu... (tu se Slavise uopste ne slazem sa tobom) radimo malinu ko je Stojic radio 20 godina i uspecemo ponovo da vratimo cenu preko 200 dinara.... malina je retka i teska zverka...

Sokka pusti tu pricu ....ovo je prica srpskog malinarstva koja ima 60 godina tradicije, ti iz Travnika treba da usvajas sve ovo sto pisemo bez ikakve rezerve ako oces da naucis nesto o malinarstvu tako je to ...nista nemam protiv malinarstva u Travniku, znam koliko vredi malinarstvo u zapadnoj Srbiji...ali sto pise PP je jedna strana medalje, nemoras sve da prihvatis ali nije zgorega po nesto, zato uci, bolje je za tebe...

@poznavalac
Baš tako stručnjak, ja mogu biti kriv ako mi malina bude budjava, sitna šarena... A ako neko odluči da cena bude niska i sebi pare strpa u džep ja tu neću i ne mogu biti kriv. To svima njima na čast...a ovde je dovoljno ljudi pokazalo kakva je cena bila ove godine i koliko su mnogi zaradili. Možeš ti da mlatiš šta hoćeš...

Prestavnik mog kupca (skandivnci) je ocaran nasim prostorima nasim navikama, prasetinom, jagnjetinom, nacinom kako lepo i slobodno zivimo u odnosu na njih (ustrojene sistemom)tako da to sto pises PP je velika nasa prednost.. iskoristimo je...kazu nigde na svetu nema tako prirodnih uslova za prirodnu hranu....vratimo Srbiji ono sto zasluzuje.. najbolju svetsku malinu... (tu se Slavise uopste ne slazem sa tobom) radimo malinu ko je Stojic radio 20 godina i uspecemo ponovo da vratimo cenu preko 200 dinara.... malina je retka i teska zverka...

A kakva je razlika izmedju maline iz Srbije ili iz BiH,ako je ista sorta,isto se obradi....?Pa postavio sam linkove o proizvodnji u svetu,nije Srbija jedina.
Sto se tice zasada maline,pogotovo vecih,za kvalitet i prinos je bitna i starost malinjaka.U SAD praktikuju da posle 7-8 godina eksploatacije vade malinjak.Sade na drugom zemljistu,a tu vrse plodored.I u Arilju je doslo do stagnacije zbog starosti zasada.
Kod malih zasada tipa desetak ari u koji se danonocno "pilji" i konstantno se dodaju kolicine kvalitetnog stajnjaka,moguce je odrzati visok prinos i kvalitet dosta duze od deset godina.Ali je takvih malinjaka sve manje.Hocu da kazem da je gotovo nemoguce da Srbija prebaci proizvodnju od 120 000 tona godisnje i da nema sanse za neku hiperprodukciju.I u Bosni ce se posle nekoliko godina koriscenja malinjaka poceti javljati ti problemi.Tako ce proizvodjaci uvideti da je prag rentabilnosti ove prizvodnje vislji no sto im se u prvi mah cini.I u Srbiji nisu pretnja za hiperprodukciju zasadi koje drze advokati,lekari i drugi "biznismeni" koji sade ogromne povrsine i misle da dodju do lakih para.Po pravilu ti zasadi su losi sa ocajnim prinosom.Da bi bili rentabilni treba im otkupna cena od minimum dva evra.
Kod maline vazi: uz dobar prinos ide i dobar kvalitet i obrnuto.

@milos2506
Pripazite kome vi predajete malinu ove godine za svaki slucaj.

- - - - - - - - - -

@jevto

Evo ja cu da vam kazem razliku, mislio sam da to znate posto pisete da ste strucnjak jer radite stvari vezane za izvoz... Kada imate jedan proizvod koji je isti kao i more drugih u ovom slucaju malina onda kupca morate da "ubedite" sta je to dodatna vrednost sto vas proizvod izdvaja iz mora drugih... U ovom konkretnom slucaju bice Global Gap i puna sledljivost , sto znaci da vas kupac bez problema moze koristiti vas proizvod za dalju obradu jer vi stojite iza toga standardom i nacinom rada da je sve onako kako pise. Fabrici koja preradjuje malinu je jako bitno da ima ovakvog dobavljaca jer i ona sama ima razne provere od svojih kupaca npr supermarketa pa tako kada neko dodje u audit zeli da zna gde je nabavljena odredjena sirovina, kakve su procedure u slucaju da mora da se radi recall - povrat proizvoda itd itd a sve se postize velikim radom i trudom. To ukratko odvaja malinu iz Bosne i malinu iz Srbije i po kvalitetu a i cenovno.

@Srb1n

Odlicno izvlacite moje reci iz konteksta... Posto sve znate ponudite resenje? Ja resenje imam ali vremena je sve manje jer ljudi nece da se pokrenu. Pisete mi stvari a uopste niste u materiji imate pogresne informacije jer imate pogresne izvore. Evo jos jednom kacim slike gde sam bio:

https://imgur.com/a/75Fes

A vi mi recite, da li ljudi koji dolaze na jednu ovakvu manifestaciju znaju koje su trenutne cene maline ili ne? Da li oni mozda kupuju nasu malinu? Da li verovati vise njima (razni preradjivaci voca, trgovci, distributeri itd) ili nasoj statistici?
Nista ja nisam izvukao iz konteksta nego sam tacno preneo sta ste rekli pa ako vam to sada ne odgovara sta da se radi...
A sto se slika tice jos malo pa ocekujem i neku sa letovanja.
I naravno da vise verujem Upravi carina i Antimonopolskoj komisiji nego vama.
Nazivati Upravu carina i Antimonopolsku komisiju "pogresnim izvorima" a pozivati se na slike sa sajma...stvarno me lepo nasmejete.
Resenje sam ponudio,pisao sam o tome mnogo puta ali vama ono odgovara u delu koji se tice proizvodjaca(ostrija kontrola i uvodjenje sistema poput kreditnog biroa.. znaci oni koji "muljaju" sa hemijom ili ne postuju higijenske norme ne mogu potpisivati nove ugovore o otkupu) ali vam ne odgovara onaj deo koji se tice hladnjaca jer bi uvodjenje transparentnosti u njihov rad bilo lose za "biznis".
Tako vi ne znate kolike su povrsine pod malinom,koliki je prinos po hektaru,koliko se uvozi,koliko se izvozi,koliki su skladisni kapaciteti,ko prepakuje uvoznu malinu i izvozi kao srpski proizvod...cisto muljanje u magli.
Kad se nista ne zna vi mozete da poturate kakve hocete podatke i "podatke",unosite paniku kako su hladnjace pred kolapsom pa da se proizvodjaci strpe jos koju godinu dok se ne otplate dzipovi pa ce onda da bude bolje..ako ne sledece godine onda sigurno u godinama koje slede..

Zasto se hladnjace ne udruze pa naprave pogone za preradu?
Kazete kako smo mi lenji i inertni a hladnjace 40 godina prodaju samo sirovinu.
Sto ne naprave sok i dzem od tog griza pa neka mu povecaju vrednost x10,ali NECE zato sto se i sada zaradjuju lepe pare bez mnogo truda.
Uvezes malinu iz SVIH zemalja u okruzenju,vec sortirana,zaledjena,spakovana...stavis nalepnicu Product of Serbia,razliku u dzep i kez od uva do uva.
Pa se posle cudite i pozivajte na demokratiju kad malinari "prepeglaju" provokatora na protestu u Arilju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh