Sve sto moze da izadje u ovom trenutku je dobro, meni licno je krivo da nemamo veci stepen prerade. Imamo mi firmi koje to rade ali ipak dobar deo zavrsi u izvozu kao sirovina a ne bi trebalo da bude tako. Podrzavam odluku da se uvede rejonizacija, jer nije isto kada se malina radi u predelima gde postoje klimatski uslovi za to ili na onim mestima gde za to nema uslova. Rejonizaciom cemo maksimalno iskoristiti svoje prirodne odlike. Neko napisa da ce to posvadjati ljude, pa upravo zbog nedostatka bilo kakve strategije nam se ovo i desilo, bile dobre cene i odjednom svi u krdu da sade malinu a to tako ne ide. Uvek pisem, dugorocno moramo gledati na posao a mi bi sve sad i odmah.
Uz rejonizaciju ide i Geografsko poreklo kao i organska malina a onda ide sledljivost, global gap kao ulaznica na trziste svezeg voca itd itd.
Moramo puno vise da radimo, uljuljkali smo se, dve godine se uzeli veliki novci a odmah smo pomislili da to nikada nece prestati. Placali su kupci malinu rolend kvaliteta i preko 3 eura bili su primorani na to, ali sada kada je ima dosta u ponudi nece vise da plate ni 1,40 za malinu rolend kvaliteta. Mi smo cekali njih a sada oni cekaju nas. I to je ta igra koja se ponavlja uvek iznova i iznova. Ko ima partnere on ce da ostane u igri a ovi drugi novac ce brzo izgubiti kao sto su ga i dobili. A proizvodjaci, nadaju se cudu ocekuju da njihovo nezadovoljstvo i probleme resi neko drugi, nece to niko drugi resiti, vec to morate sami.
Raduje me nesto malo, pricam sa nekim prijateljima danas, cujem da neke firme ozbiljno rade na razvoju dalekih trzista tipa Kine, Bliskog Istoka itd. To je veliki pomak koji je nastao kao posledica katastrofalne situacije u evropi gde cene iz dana u dan samo padaju. Kina mi je ostala neispunjen san a pre par godina sam propustio ponudu da tamo odem i pokusam nesto da uradim.