Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja kolko znam da je kod vas Wilamet i Miker prosle godine isao sa 150 din, do 230 din kadje zavrsena berba ovi sorti a to nije jaca cjena nego kod nas, a jesenje sorte ste pretplatili isle od 220 pa do 270 din. bolje su cjene imali polka i polana.Pratio sam cjene i prosle godine,a time demantuj ako nije ovo tacno.A i ovogodisnja cjena od 1.9 km je ispipavanje terena,ice gore cjena nece puno al ce se malo popravit.Zombi pa tu i jeste problem prosle godine velike hladnjace jesu kupovele po tim cenama kod vas u Bosni jer su i tada bile jeftinije od nasih ovde (nama je sveza placena prosle godine 240 dinara = 2 eura za vilamet a miker je bio placen 260 dinara =2,16) Ovdasnji velikani kupovali su kod vas i vasu robu prodali po svetu a malima i srednjima u Srbiji je ostala neprodata roba placena (240 + 27 zamrzavanje+lager) i oni koji su tu malinu preneli u ovu godinu moraju da je prodaju po ceni 130 dinara koliko je ovogodisnji zamrznuti orginal sa juga (kako napisa Milos2605) ili Bosne.Jel ti jasnije sad. Na to se dodaje ovogodisnja razlika u ceni (Otkupna cena u Bosni 1,9 KM ili u leskovcu 100-120 dinara dinara pa ti vidi sta ce da rade ovi ovde u zapadnoj Srbiji koji su platili kao deskur 158 dinara , oni ce ako Poljska rodi otsvirati svoje (male i srednje hladnjace) velike normalno rade i prodaju jeftino kupljenu robu sa strane (Kosovo Bosna , jug Macva.....)To znaci da kada nestanu male i srednje hladnjace onda ce veliki diktirati svoje i spustiti cenu na ispod 100 dinara svuda. Zato je organizovanje zadruga proizvodjaca i u Srbiji i u Bosni (kao u vreme zemljoradnickih zadruga u Arilju, Kotrazi itd) jedini spas za nas proizvodjace...jer ce najveci deo zamrznute maline u Srbiji i Bosni biti u rukama samih proizvodjaca a ne na vetrometini velikih kupaca , zato se moramo ujediniti i organizovati
Iskreno Zorane,ja vas razumem.Kad Madjari daju subvencije paorima u Vojvodini,a Srbija nema sluha ni za vas tamo ni za nas ovde,onda...I mi bi smo isli,ali nas izgleda jedino Turci jos hoce da prime...
Malina Arilje....To se pokazalo ove godine i svi to znamo, po toj ceni u nekoj bliskoj buducnosti, bez mehanizacije nema profitabilnog velikog malinjaka, pisao sam o tome i izvodio racunicu.. Imamo mi konstantno i ponude na 200 u mala pakovanja ali ove godine,nemamo 1 kl. masa ljudi nije ni ulazila u malinjake, sve je sprzeno a i zbog radne snage, ljudima se jednostavno ne isplati da beru na 60 din. po kg a sve vise od toga je nas minus, ja ih recimo placam 130 din. po ubranoj maloj gajbici. Znaci po 120 samo sto moze porodica....Pojavile su se i ovde hladnjace i direktno se sipa u njih i pravac Austrija...
Ono cega se ja vise plasim u buducnosti , da ce vasim hladnjacama i nasoj malini, koja zavrsava negde u Srbiji, trebati carinska deklaracija.... Zapamti sta sam ti rekao...
@marko 17
Ajde ti nama lepo reci iz prve ruke,po kojoj ceni trenutno mozes da prodas svoj original,ako uopste ima potraznje za njim?
Osnova svega su vrhunska organoleptička svojstva malina vilameta i mikera. Kada je reč o kvalitetu maline, dobru malinu imaju Mačva, Podrinje, Centralna Srbija, kao i južni deo Srbije gde se, takođe proizvode sorte vilamer i miker.
Iako je malinarstvo u Vojvodini u povoju, kvalitet tamošnje maline sortimenta polka i polana su za dva koplja iznad kvaliteta tih sorti u Poljskoj -
Poljska nema sortiment maline da nama konkuriše, ali i nema tržišta kao mi - Francusku, Nemačku, Skandinavske zemlje, Japan, Kanadu, Ameriku...
Pitanje je samo koliko će taj trend moći da izdrže, koliko će moći ponovo da ulože finansijski, koliko psihološki, da li će se izgubiti onaj polet koji je postojao. Ova godina, ove cene i čitava stvorena atmosfera uopšteno, ne idu na ruku nikako.
sve malina je berba iz ove godine prosle predavao svezuOd koje berbe je ta malina, prošlogodišnje ili ovogodišnje .?
Cenu koju sam dao spreman sam da korigujem za ozbiljnog kupca koji sve kupi i miker i vilamet (javite se na pp)Na trenutak sam pomislio da je prošlogodišnja, pa rekoh, nije moguće da si se toliko zeznuo .?