Plasman I cena maline u 2017 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Polka 110+5, Loznica, nakupac

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 992D using Tapatalk

Evo ja radim sa jednim velikim hladnjacarem,bas velikim,njegova prica ,kad smo dogovarali saradnju je bila da ce originali biti jeftiniji od otkupne cene sveze maline,nisam mu tad verovao,ali sad mu verujem,prosle godine sam radio samostalno,i zahvaljujuci njemu,nisam izgubio ogromne pare,kupio mi je robu u poslednjem trenutku po normalnoj,tj.otkupnoj ceni.Ne bih se bas usudio u skorijoj buducnosti samostalno da radim,neki ovde znaju ovu moju pricu.Mnoge male hladnjace tesko ce opstati,jednostavno pojesce nas veliki,sto im je icilj,ili cemo raditi pod njihovim uslovima.Inace on preko 135 din nema nameru da plati ovogodisnji rod ,ova cena ce biti gotovo 99%,i u mom kraju sve hladnjace isplacuju na ovu cenu.

Zombi pa tu i jeste problem prosle godine velike hladnjace jesu kupovele po tim cenama kod vas u Bosni jer su i tada bile jeftinije od nasih ovde (nama je sveza placena prosle godine 240 dinara = 2 eura za vilamet a miker je bio placen 260 dinara =2,16) Ovdasnji velikani kupovali su kod vas i vasu robu prodali po svetu a malima i srednjima u Srbiji je ostala neprodata roba placena (240 + 27 zamrzavanje+lager) i oni koji su tu malinu preneli u ovu godinu moraju da je prodaju po ceni 130 dinara koliko je ovogodisnji zamrznuti orginal sa juga (kako napisa Milos2605) ili Bosne.Jel ti jasnije sad. Na to se dodaje ovogodisnja razlika u ceni (Otkupna cena u Bosni 1,9 KM ili u leskovcu 100-120 dinara dinara pa ti vidi sta ce da rade ovi ovde u zapadnoj Srbiji koji su platili kao deskur 158 dinara , oni ce ako Poljska rodi otsvirati svoje (male i srednje hladnjace) velike normalno rade i prodaju jeftino kupljenu robu sa strane (Kosovo Bosna , jug Macva.....)To znaci da kada nestanu male i srednje hladnjace onda ce veliki diktirati svoje i spustiti cenu na ispod 100 dinara svuda. Zato je organizovanje zadruga proizvodjaca i u Srbiji i u Bosni (kao u vreme zemljoradnickih zadruga u Arilju, Kotrazi itd) jedini spas za nas proizvodjace...jer ce najveci deo zamrznute maline u Srbiji i Bosni biti u rukama samih proizvodjaca a ne na vetrometini velikih kupaca , zato se moramo ujediniti i organizovati
Ja kolko znam da je kod vas Wilamet i Miker prosle godine isao sa 150 din, do 230 din kadje zavrsena berba ovi sorti a to nije jaca cjena nego kod nas, a jesenje sorte ste pretplatili isle od 220 pa do 270 din. bolje su cjene imali polka i polana.Pratio sam cjene i prosle godine,a time demantuj ako nije ovo tacno.A i ovogodisnja cjena od 1.9 km je ispipavanje terena,ice gore cjena nece puno al ce se malo popravit.

Poslednja izmena:
Iskreno Zorane,ja vas razumem.Kad Madjari daju subvencije paorima u Vojvodini,a Srbija nema sluha ni za vas tamo ni za nas ovde,onda...I mi bi smo isli,ali nas izgleda jedino Turci jos hoce da prime...

Tako je i nikako drugacije, ne bih voleo da sam u pravu, rodjen sam ovde i ovo dozivljavam kao sever Srbije........ Ali......

Poslednja izmena:
Zombi slabo si upoznat , sve malina je u mom kraju placeno 240 dinara za svezu od pocetka berbe pa do zadnjeg zrna za vilamet i 260 za miker (na jugu srbije je bilo jeftinije i bile su dnevne cene) Nije strasno ni meni po nekada nije jasno koje su cene u Srbiji maline od severa do juga istoka i zapada sve je razlicito

Malina Arilje....To se pokazalo ove godine i svi to znamo, po toj ceni u nekoj bliskoj buducnosti, bez mehanizacije nema profitabilnog velikog malinjaka, pisao sam o tome i izvodio racunicu.. Imamo mi konstantno i ponude na 200 u mala pakovanja ali ove godine,nemamo 1 kl. masa ljudi nije ni ulazila u malinjake, sve je sprzeno a i zbog radne snage, ljudima se jednostavno ne isplati da beru na 60 din. po kg a sve vise od toga je nas minus, ja ih recimo placam 130 din. po ubranoj maloj gajbici. Znaci po 120 samo sto moze porodica....Pojavile su se i ovde hladnjace i direktno se sipa u njih i pravac Austrija...

Ono cega se ja vise plasim u buducnosti , da ce vasim hladnjacama i nasoj malini, koja zavrsava negde u Srbiji, trebati carinska deklaracija.... Zapamti sta sam ti rekao...

Ma sta bude bice. Ne uzbudjujem se vise nizasta osim kada se radi o mojoj porodici. Ma zabole me za sve imam ovaj jedan zivot i trudim se da ga prozivim sto bolje. Ako mogu da se distanciram od ove stoke politicara svih boja ja cu to i uraditi. Moras da budes posebno govno od coveka da bi mogao da budes politicar. Tako da neka dele sta hoce neka kradu koliko hoce kad ih narod glasa MOZE IM SE pa ako rese da budete preko grane moci ce valjda samo na licnu kartu hahhaha

- - - - - - - - - -

Inace cene nema sve mrtvo kod nas mada ima nekih naznaka da ce se cena uskoro znati.

Marko. Nema razloga da ti nevjerujem vidim da ima dosta kod vas odstupanja sa cjenama.Arilj,Ivanjica,Uzice imaju uvjek malo jacu cjenu,nego ostali krajevi.Jos kod vas neke dnevne cjene maline koje budu nize nego na kraju berbe, a mnogi prodaju po tim cjenama (vjerovatno im trebaju pare za berace),pa im ispadne los prosjek ,kad sve sracunaju.Kod nas nema dnevne cjene predajes i na kraju se sve isplati po istoj cjeni.Toce bit otprilike za 20 dana za ljetne sorte i tad cemo znat konacnu cjenu.Zato sam i rekao daje ova od 1,9 km ispipavanje terena.Ice ona jos malo gore.

@marko 17
Ajde ti nama lepo reci iz prve ruke,po kojoj ceni trenutno mozes da prodas svoj original,ako uopste ima potraznje za njim?

Merkonator ako si zainteresovan nudim ti moj zamrznuti orginal 12 tona vilameta po 170 dinara (zadja partija nesto sitnija) i 16 tona mikera po 190 dinara (miker ujednaceniji nema mnogo sitnog) moze da se pogleda pre kupovine-nove kutije i nove kese (primam ponude na pp)

http://www.blic.rs/najbolji-ostaju/preko-nedelje-radi-u-korporaciji-a-vikendom-u-malinjaku/cjryel1

Osnova svega su vrhunska organoleptička svojstva malina vilameta i mikera. Kada je reč o kvalitetu maline, dobru malinu imaju Mačva, Podrinje, Centralna Srbija, kao i južni deo Srbije gde se, takođe proizvode sorte vilamer i miker.

Iako je malinarstvo u Vojvodini u povoju, kvalitet tamošnje maline sortimenta polka i polana su za dva koplja iznad kvaliteta tih sorti u Poljskoj -

Poljska nema sortiment maline da nama konkuriše, ali i nema tržišta kao mi - Francusku, Nemačku, Skandinavske zemlje, Japan, Kanadu, Ameriku...

Po ovoj prici Vojvodjani (i jos po neki ) ce biti odgovorni za propast malinara u Poljskoj ?

Siroti Poljaci niti imaju kvalitetan proizvod a ( i da ga imaju ) ni trziste gde da plasiraju !

Uprkos svemu , u poslednjih nekoliko god su duplirali zasade pod malinom ?!?

"Po ovoj prici Vojvodjani (i jos po neki ) ce biti odgovorni za propast malinara u Poljskoj ?"
- Propast ne, ali njihovu zabrinutost zašto da ne .?

"Siroti Poljaci niti imaju kvalitetan proizvod a ( i da ga imaju ) ni trziste gde da plasiraju !"
- Poredeći sa malinom iz Vojvodine naravno da je kvalitet mnogo slabiji, a tržište održavaju nižom cenom od naše.

"Uprkos svemu , u poslednjih nekoliko god su duplirali zasade pod malinom ?!?"
- Duplirana je i kod nas, pa i više od toga, pa ko nam garantuje da je to pametno, da ćemo dobro zarađivati .?

Vojvođanski malinari jesu konkurenti poljacima i to veoma ozbiljni. Prvenstveno jer su skoro počeli, ozbiljno shvatili rad, ulagali sve što je potrebno, koristili gotovo sve agrotehničke mere i tu kvalitet nije mogao da izostane (ne računajući ovaj period i ovu propast od "nevremena"), a da ne pominjemo ručno branje i taj faktor razlike do krajnjeg kvaliteta.
Pitanje je samo koliko će taj trend moći da izdrže, koliko će moći ponovo da ulože finansijski, koliko psihološki, da li će se izgubiti onaj polet koji je postojao. Ova godina, ove cene i čitava stvorena atmosfera uopšteno, ne idu na ruku nikako.

Pitanje je samo koliko će taj trend moći da izdrže, koliko će moći ponovo da ulože finansijski, koliko psihološki, da li će se izgubiti onaj polet koji je postojao. Ova godina, ove cene i čitava stvorena atmosfera uopšteno, ne idu na ruku nikako.

Upravo tako... Sledece godine ce se videti ko ce ustati, a ko odustati, da ne kazem ko ce izaci k'o pukovnik, a k'o pokojnik :osmeh: Ove godine smo svi u debelom kanalu...

Sto se tice maline u Vojvodini i kvaliteta, ove god niti ima kvaliteta, niti roda, do 60 % je podbacio, bez obzira na navodnjavanje, kod mene su sistemi radili i do 72 sata neprekidno, dzabe...Sto se tice kvaliteta, bice ga na rucno branoj malini, a to su manje povrsine, porodicne, gde se ne placaju radnici.. Radne snage vec sada nemamo dovoljno i nece da beru na 60 din. po kilogramu veliki ce to nadohnaditi kombajnima ali na ustrb kvaliteta... Ko ima kombajn, njemu cisto ostane 90 din po ovim cenama i to je dobro u buducnosti.... Nikada mi u Vojvodini necemo prici Poljskoj, oni su imali strategiju, ciljana proizvodnja jeftine maline, uz podrsku drzave. Beremo mi sada po 200 din za Ruse,ali su to male kolicine i to je tek u povoju ove god. eksperimetalno,pa ako prodje i ozbiljnije...

Za sada smo na 1 000 ha. sto je proizvodja do nekih 12 000 t u dobroj god. i nema ove godine drasticnih povecanja povrsina i euforije..

Spusti to po 10din i oticice

- - - - - - - - - -

Zna se da vilamet ide 150-160 a ti zveknu 170. Nece niko zainat tako da ti plati.ili cekaj ili čak da zamolis na 160 jer i to ne ide ali je ta cena ako imas srece

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh