Godinama sijem veći dio pioneerovih hibrida, druge ( BC institut) sijem samo na njivama gdje imam problema s divljim svinjam jer pioneer iskombajniraju preko 50% površine dok ove ni da pipnu. ja sam mali proizvođač tj. cca 3 ha samo za vlastite potrebe - ishranu svinja tako da ne mogu puno govoriti o prinosima ali sam prosle godine nesto malo prodao i to s površine 0,25 po hektometru, prinos je bio 3120 kg s 20% vlage (3040 s odbivenim glupostima na ulazni kalo rasturanje itd.) što je za uvjete koji su bili više nego odličan prinos. brat koji sije nekih 40 ha isto tako za ono što misli kombajnirati u zrnu sije isključivo pioneer dok ostale (zbog niže cijene) sije samo za silažu . kako ga obadvojica sijemo vec godinama mogu napisati neka iskustva - najbrže otpušta vlagu (bratu na istoj njivi cca 11 ha , ista FAO grupa pioneer 18 - 20% vlage, BC 26 - 30%), stoka ga vrlo rado jede, odlično podnosi sušu (odbacuje donje listove da smanji potrebe za vodom što sam se uvjerio prošle godine i prvo mislio da se počeo sušiti ali su mi u pioneeru objasnili o čemu se zapravo radi) ,
u slučaju rjeđeg sklopa pušta drugi klip i time nadoknađuje prinos, (@bojcetic) najviše mi daje zrna (kod krunjenja ista prikolica klipa mi daje nekih 15 - 20% više zrna) i kao jedinu manu mu vidim cijenu u odnosu na druge. Razlika između mojeg područja i vašeg je što kod mene prevladava grupa 400, zatim 300 i tek onda grupa 500 ali ona samo za silažu dok se grupa 600 uopće ne sije.
evo par slika što naprave divlje svinje u pioneeru a što u BC-u
pretprošla godina pioneer
PR37M34 FAO 430
ovako nakon nicanja prošle godine gdje su vadile klipove koje sam zaorao
ovo je ista njiva i samo drugi hibrid ( BC 354) dok je prva slijedeća na kojoj je bio poineer izgledala poput moje pretprošle godine
Ovo što sam napisao iznosim iz vlastitog iskustva što na svojim njivama što na bratovim i da ne bi mislili da imam kakve veze snjima ili dobivam kakav rabat

odgovor je "ne" ali barem u mojim uvjetima i za ono što ga ja koristim tj. ishranu stoke je "best of the best".