Pioneer hibridi

I po meni je malo ali ,šta u ovakvoj situaciji raditi ?
Kockati se sa presevanjem ,zbog 10% sklopa ? :sta:

Moj D11 Sejan 27.03 na dubini od 10 do 12 cm
img20120507141517.jpg
img20120507141530.jpg

I po meni je malo ali ,šta u ovakvoj situaciji raditi ?
Kockati se sa presevanjem ,zbog 10% sklopa ? :sta:

Ma sad ga ostaviti, nikako ne presejavati...

Ja nemogu da verujem kako ljudi imaju problema sa pionirima ali izgleda da sam ja dobio ove godine dobro seme, ali nije bilo tako slučaj predhodnih godina...

Na sajtu Pionir HR sam pročitao da ovaj hibrid ima malu ocenu nicanja (4) u stresnim uslovima.
Takođe sam pogledao ostvarene prinose prinose i sklop biljaka.
f%2073.JPG

A nemože čovek biti pametan šta mu je činiti, jesen će najbolje pokazati. Ja sam ovo godine sejao sve na 18,2 i 19,6 pa će da šta će se bolje pokazati, doduše moji pioniri su FAO 530 K67 i F38.

Slazem se sa vama da ove godine nisu bili na visini zadatka, ali ja bih ipak sacekao jesen i dao konacan zakljucak. I prosle godine je f73 na oko bio neugledan, medjutim kad je usao kombajn u njivu druga prica. Istina sklop sam imao za 4 posto bolji nego sad. Da li ce moci da kompezuje taj nedostatak vecim klipovima(dva klipa)? - sumnjam, ali ne iskljucujem mogucnost.

Godinama sijem veći dio pioneerovih hibrida, druge ( BC institut) sijem samo na njivama gdje imam problema s divljim svinjam jer pioneer iskombajniraju preko 50% površine dok ove ni da pipnu. ja sam mali proizvođač tj. cca 3 ha samo za vlastite potrebe - ishranu svinja tako da ne mogu puno govoriti o prinosima ali sam prosle godine nesto malo prodao i to s površine 0,25 po hektometru, prinos je bio 3120 kg s 20% vlage (3040 s odbivenim glupostima na ulazni kalo rasturanje itd.) što je za uvjete koji su bili više nego odličan prinos. brat koji sije nekih 40 ha isto tako za ono što misli kombajnirati u zrnu sije isključivo pioneer dok ostale (zbog niže cijene) sije samo za silažu . kako ga obadvojica sijemo vec godinama mogu napisati neka iskustva - najbrže otpušta vlagu (bratu na istoj njivi cca 11 ha , ista FAO grupa pioneer 18 - 20% vlage, BC 26 - 30%), stoka ga vrlo rado jede, odlično podnosi sušu (odbacuje donje listove da smanji potrebe za vodom što sam se uvjerio prošle godine i prvo mislio da se počeo sušiti ali su mi u pioneeru objasnili o čemu se zapravo radi) , u slučaju rjeđeg sklopa pušta drugi klip i time nadoknađuje prinos, (@bojcetic) najviše mi daje zrna (kod krunjenja ista prikolica klipa mi daje nekih 15 - 20% više zrna) i kao jedinu manu mu vidim cijenu u odnosu na druge. Razlika između mojeg područja i vašeg je što kod mene prevladava grupa 400, zatim 300 i tek onda grupa 500 ali ona samo za silažu dok se grupa 600 uopće ne sije.

evo par slika što naprave divlje svinje u pioneeru a što u BC-u

pretprošla godina pioneer PR37M34 FAO 430

c76a3f81.jpg

f15128c0.jpg

a7786902.jpg

ovako nakon nicanja prošle godine gdje su vadile klipove koje sam zaorao

ce3d08d0.jpg

c85b3e41.jpg

ovo je ista njiva i samo drugi hibrid ( BC 354) dok je prva slijedeća na kojoj je bio poineer izgledala poput moje pretprošle godine

9c56093e.jpg

bb16d0f9.jpg

dfaba616.jpg

cc0e235f.jpg

Ovo što sam napisao iznosim iz vlastitog iskustva što na svojim njivama što na bratovim i da ne bi mislili da imam kakve veze snjima ili dobivam kakav rabat :osmeh: odgovor je "ne" ali barem u mojim uvjetima i za ono što ga ja koristim tj. ishranu stoke je "best of the best".

konacan ishod pionira n01 koji je sejan na 18.5 cm razmak,danas bili i prebrojavali na 14ipo koraka prosek 38 biljaka(katastrofa),a od 15 vreca sto sam ga zasejao dobio sam od pionira 6vreca N43(FAO690) za presejavanje, seme je pakovano 20.4.2009,eto koliko su mi izasli u susret da cu ovaj N43 da bacim i da idem da kupim za svoje pare seme,a sve je bilo slatko na prezentacijama,zato ljudi pazite videli ste kako su nas izradili nisam ja jedini...

Danas sam Spremijo 15 Kj bio sejan ZP 677 Unistila ga pokorica Nikao pod njom i razvijo drugi list,Kupio Pionir F02 Kada sam kupovo primetio sam da Postoje dzakovi na kojima je Nalepljena deklaracija i Dzakovi na kojima je Zasivena,Uzeo sam zasivenu.Pise da je tezi od ovog sto je nalepljeno,Nije mi bas jasno isto seme Dve deklaracije.Video sam Coveka pored mene sto je posejao f02,Prelepo izgleda razvija 4 List.inace zp 677 na Drugim Njivama Sklop preko 90%.Nadam se da nece okinuti Pionir Javljam kad nikne.

Danas sam bio da pogledan F73 i uopšte nisam zadovoljan.
Lepo su nikli, ali nešto čudno se dešava. Neki su već na 5-tom listu a neki su stali sa porastom na 2 lista, a svi su generalno bledunjavi.

Meni je prekjuče nikao B92, ono jes seme je od lane, ostalo ne posejano, al je nikao, svaka mu čast!

Nazad
Vrh