Pravilna agrotehnika naravno , a onaj procenat što sam oprilike naveo naravno da nije mali , ali mislim da je nemoguće pretpostaviti koji hibrid će se kako te godine ponašati , zato sam ti to napisao .
Sigurno je bitan kompletan pristup i posvetiti pažnju svakoj sitnici , a ja bi ti kao možda presudnu stvar izdvojio , specifičnost bilo kojeg poteza vezano za odredjeni tip zemlje, a o tome se ipak premalo govori u bilo kom uputstvu i raspravi.
Evo ti jedan primjer , a svako od nas može naći stotine takvih "apsurdnih" primjera iz iskustva ,
jedan moj komšija koji pored ostalog sije kukuruz , a rade to godinama po PSu , (više puta rekorder u silaži) , prošle godine je imao deseak hibrida (uglavnom P.. ali i drugih) na raznim parcelama , a zadnju parcelu posijao sa izmiješanim restlovima iz vrećica
, pogodi koja njiva mu je najbolje rodila.
2. primjer iz USA , zvanična statistika takmičenja u prinosu , godinama je poredak proporcionalan zastupljenosti hib. kuća (obično Pio.., Dek.., Syn,..) , znači ako se najviše posije pioneer , najviše daje i rekorda.
3.primjer , uzmite zadnjih dvadestak godina , svake godine se pojavljuju novi hibridi , oni tvrde a i to je obaveza da ga priznaju , da prilično bolje rodi , pa koliki bi rod sada trebao biti ako bi se godišnje povećavao 10% zavisno od hibrida