Pioneer hibridi

izgleda da treba da se zalite bogu zbog suse,ili nekog drugog razloga a ne da kudite pioner za seme ,pa kako se kod nas niko ne zali,svi su zadovoljni.

Ja sam sam samo sejao pipnir i ni jedno drugo seme, ali kad on omane na 120 jutara i to u dve razlicite godine onda sam poceo malo drgacije da mislim.

I to što kažeš...:osmeh:

Kod mene je bilo problema sa pionirima, ali je bilo isto tako i gde je dobro rodio (neki hibridi)...

Na mojim njivama će ove godine biti zastupljen oko 70% površina, ali ako i ove godine bude podbacio, dolaze oni koji su bolji...

Kod mene ima prigovora , al ljudi uglavnom krive godinu. teško će biti dugogodišnjim "pionirdžijama" baš tako da napuste. Ovde ima dosta starih poljoprivrednika koji drže onu tablu "B23" malte ne u kući pored ikone.

Pa tu ni Bog ,a kamoli ikona ne pomažu kad je seme katastrofa.Godina je možda bila loša ali kada na istoj tabli,u istoj godini,sa istom agrotehnikom, sa istom FAO grupom imaš veliku razliku u korist niže rangiranih hibrida u odnosu na čuvene pionir nema izgovora.

Ja ove godine sejem 13 vreca sto mi ostalo od prosle godine,ostalo DKC,sejao sam ga dugi niz godina al je poceo da jenjava u zadnje vreme,tako da polako prelazim na druge kuce.

slobapatrola Citat;

izgleda da treba da se zalite bogu zbog suse,ili nekog drugog razloga a ne da kudite pioner za seme ,pa kako se kod nas niko ne zali,svi su zadovoljni.

Nije baš tako ja sam na jednoj njivi izmešao seme pionira b23 i as62 i šta se desilo pionir nikao samo poneki a as62 svaki jeli tu onda problem suša ma pionir je pustio klicu ali ona je išla samo na dole u zemlju gore je nikao samo poneki!!!

http://poljoinfo.com/member.php?11832-slobapatrola

Nije baš tako ja sam na jednoj njivi izmešao seme pionira b23 i as62 i šta se desilo pionir nikao samo poneki a as62 svaki jeli tu onda problem suša ma pionir je pustio klicu ali ona je išla samo na dole u zemlju gore je nikao samo poneki!!!

Vec sam pisao ali da ponovim, na istoj njivi isti dan isto sve, zafalilo semena b23ke za cini mi se 8 kracih vrsta i to nastavimo sa zp704. Zp nikao sve do jednog a ovaj sam morao presejati, zapraseni istim preparatom ista dubina isto sve, znaci da nesto negde ne stima...

neznam gde da postavim ovo pitanje moderatori ako nije ovde mesto obrisite post. hteo da pitam da li vise rode zp hibridi po hektaru ili pionir ako je posejan i odradjen isto i jedan i drugi? hvala unapred! ja sejem i jedan i drugi ali nikad na istoj parceli a i pionir vrsem a zp berem beracem pa u kotobanju...::pomoc:;

Pobjednik godišnjeg takmičenja u prinosu kukuruza u USA za 2011 g , u klasi notill-striptill navodnjavano je neki tip sa nekim novim Pioneer hibr a prinos je 27400kg/ha. Minimalna parcela je 4ha.
Neke zanimlljivosti:
Mnogi kažu da to nije isplativa agrotehnika , mada on tvrdi da jeste.
Radio je na parceli gdje je notill više od deset godina
Kaže da je presudilo mnogo sunca i vode , jer je u stvari bali suša ali je on navodnjavao.
Gustina je oko 109000/ha
Djubriva kolko sam skonto uošte nije išlo nešto previše.
U kombajniranju mu je sav list bio obješen , vlaga prihvatljiva ali je većina lista bilo zeleno...

Ne verujem, posto je to 3 grupa.
Obicno je 4 najskuplja grupa uvozna,ali sam ove godine video da je pripadnik 4 grupe f38 doradjen u Srbiji.

Narucio sam V74, i F38. Ako budu doradjeni u Srbiji, menjam za drugu semensku kucu...Previse sam ulozio novca, i truda, da bih se igrao zmurke sa cika Miskom!

Nazad
Vrh