Pioneer hibridi

Oldtimer,hvala za ovo nisam znao,još koliko noćas ću probati sa vatom.Nebih ja inače ni proveravao tu klijavost ali nisam uspeo da nabavim f38 sa pončom koji mi se stvarno odlično pokazao prošle godine.naizgled mali klip ali zrno teško ko tuč,pa sam malo nervozan za ovaj v74 jer je dorada domaća a vi iskusniji farmeri kudite deltu i domaću doradu

vetezb , nemoj mnogo da se brineš oko izbora hibrida ,moj ti je savjet a mislim da se i drugi slažu ,ejdino da uzmeš nekoliko razl hibrida da smanjiš rizik.
Izbor hibrida ne utiče toliko mnogo na prinos kolko neki misle , nego neki manji procenat , da ne lupam al 10-20% , a i od toga procenta velika većina zavisi od godine , znači neizvjesna je i to niko nemože znati .
Hoću da kažem da će u njivi sa istom agrotehnikom , biti sigurno razlike izmedju razl hibrida , ali sledeće godine može biti obrnuto , a ista agrotehnika.

Momo hvala na odgovoru,ali uz dužno poštovanje moje razmišljanje ide u drugom pravcu.Na ono na šta ne možeš da utičeš nemoj da se nerviraš, a u poljoprivredi je to godina-ako imaš zalivni sistem možeš da ublažiš posledice.Za sve ostalo si ti kao proizvođač odgovoran.Na vreme uzori,nečekaj februar,baci pod brazdu šta ti analiza kaže-ako imaš mogućnosti malo i više.Posej rano već početkom aprila da izbegneš oplodnju sredinom jula kada je verovatnoća visokih temperatura najveća,dobra hemija i vreme prskanja i na kraju a ne manje bitno izbor hibrida.Podnevlje i nadmorsku visinu ne trpi svaki hibrid podjednako.
I još jedna stavar 10-20% je po meni veliki procenat.Mojim radnicima u banci kada vidim da su mogli da plasiraju klijentui još 50000,00dinara više a nisu jer nisu upotrebili taj dodatni napor i te kako zamerim na šta mi oni isto ko ti odgovore to je malo više tek 10%od onoga što su plasirali,a onda ja njima slažem sa sa vama to je mali procenat daj onda da ti tih 10%skinem sledeći mesec od plate,nije puno.

Pravilna agrotehnika naravno , a onaj procenat što sam oprilike naveo naravno da nije mali , ali mislim da je nemoguće pretpostaviti koji hibrid će se kako te godine ponašati , zato sam ti to napisao .
Sigurno je bitan kompletan pristup i posvetiti pažnju svakoj sitnici , a ja bi ti kao možda presudnu stvar izdvojio , specifičnost bilo kojeg poteza vezano za odredjeni tip zemlje, a o tome se ipak premalo govori u bilo kom uputstvu i raspravi.
Evo ti jedan primjer , a svako od nas može naći stotine takvih "apsurdnih" primjera iz iskustva ,
jedan moj komšija koji pored ostalog sije kukuruz , a rade to godinama po PSu , (više puta rekorder u silaži) , prošle godine je imao deseak hibrida (uglavnom P.. ali i drugih) na raznim parcelama , a zadnju parcelu posijao sa izmiješanim restlovima iz vrećica
, pogodi koja njiva mu je najbolje rodila.
2. primjer iz USA , zvanična statistika takmičenja u prinosu , godinama je poredak proporcionalan zastupljenosti hib. kuća (obično Pio.., Dek.., Syn,..) , znači ako se najviše posije pioneer , najviše daje i rekorda.
3.primjer , uzmite zadnjih dvadestak godina , svake godine se pojavljuju novi hibridi , oni tvrde a i to je obaveza da ga priznaju , da prilično bolje rodi , pa koliki bi rod sada trebao biti ako bi se godišnje povećavao 10% zavisno od hibrida

Kod nas D11 3600 vreca ko uzima na agro -rok,ali i za kes im je ista cena,pa cemo sacekati da ga dobiju i drugi prodavci

Kako ide nabavka semena?Ja cekam vec 2 nedelje seme sa poncom i nista,kazu da je velika potraznja za semenom pa nemogu sve da zafarbaju navreme

Meni je receno da od poncha ne ocekujem nista jer navodno nece biti mnogo semena uradeno sa ponchom,a ja sam upisao seme sredinom januara a to su mi rekli ovih dana u vezi sa ponchom.:sta:

@sulc
1.25% poncha dodatu na masu kukuruza. Ako je kesa kukuruza 10kg, sadrzi 125 grama poncha.

Do sada nisam sejao Pioneer hibride. Nisu nešto zastupljeni u mom kraju. Medjutim, ove godine ću da probam i neki njihov hibrid. Imam jednu parcelu od 0.8 ha, zemlja 2. klase, lucerka bila 9 godina. Posejao bih N43, čujem da ga hvale da je dobar za berbu u klipu. Pošto mi za tu parcelu treba dve vreće, jednu bih kupio N43 a za drugu ne mogu da se odlučim.

Koji bi po vama hibrid bio pogodan da se poseje na parceli pored hibrida N43?

Danas sam zvao Delta Agrar u Topoli i pitao za cenu hibrida N43. Cena je 4500 din. Nekako mi to mnogo???

Tu sam parcelu uzeo pod zakup. Lucerka se odavno izgubila na toj parceli. Vlasnik je nije kosio već tri godine.

Ja sam prosle godine dobio gratis vrece sa n43 semenom,imao sam za 2 ha,bilo je nekih 22 tone ukupno naplativo,radio sam ga zadnjeg i opet je imao veliku vlagu.Sta bi bilo da je bila kisna godina,ko zna.Ako je za branje u redu,za vrsidbu mislim da nije,iako je rodan.

Nazad
Vrh