Pioneer hibridi

Imam u ponudi samo v74 sa poncom
Na forumu nisam nešto preterano čitao o njemu pa me interesuje vaše mišljenje.unapred zahvalan

Jako dobar hibrid. Fao kao K67, s tim sto je noviji kukuruz i iz uvoza je. Ja sam hteo da ga sejem prosle godine, samo sto nisam mogao da ga nadjem nigde...

Kaaaaakav apsurd, Srbija je jedan od najvećih proizvodjača kukuruza u Evropi a jedino tu doradu sjemena ne radi firma "pioneer" (ako je tačno šta sam čuo danas na P.. promociji.

Sve su oni prepustili Delti, zato i propadaju u Srbiji.Za dve godine ce doci na 5% ukupnih povrsina, a imali su preko 50%.
Pioneer radi samo promociju,marketing.Dorada,prodaja,semenska proizvodnja... sve radi Delta.

Čuo sam i da će pored svega ove godina biti frka za sjeme ( a to sam pročito i prije od ovih preko bare) . Recimo iz Pioneera za Hr (Osjek) , a isto tako Dekalb RUM,HU, čak i Syngenta , dosta će se sjemena povući za USA - Razlozi su što je prošle godine u cijelom svijetu osjetno podbacio rod sjemenskog kukuruza , u USA će biti rekordno posijano površina ove godine a i značajno je porasla tražnja za "ne bio tek " (ne gmo) hibridima tamo jer postižu nešto višu cijenu a i prilično se pojavila rezistentnost na herbicide i insekte.

Ko cilja na odredjeni hibrid ove godine možda bi trebalo da požuri sa narudžbom.

Ja sam jednu turu dobio danas, većinu :osmeh:, a poručio sam pre više od mesec dana, ostalo još nešto da stigne sa ful dozom poncha.

Meni je sve stiglo osim gratisa, a šuška se da neće biti dovoljno gratisa za sve.

ja sam seme platio u jan. i prosle nedeje dobio maltene sve ( nesto malo nije mogao da stane u kombi). Hocu i ja P 1114, a cardak , ali ovaj moj (prodavac semena, sem meni niko nije ni narucio

p.s. svi Dekalbovci ce biti jakooo jakooo razocarani kad u aprilu vide da od obecanih kolicina semena nece biti nista :sjasi:

Kod nas gotovo 3x manja potraznja za pionirom, a za dekalbom 3x veca.
Dekalba nece biti za sve, to je sasvim jasno.

Kod nas gotovo 3x manja potraznja za pionirom, a za dekalbom 3x veca.
Dekalba nece biti za sve, to je sasvim jasno.

Negde u januaru je bio kod nas zastupnik dekalba.Po njegovim recima interesovanje za seme je 10x veci nego sto ce bit semena uvezeno.
5143 su dobili nesto u januaru,njega vise nece biti.Obecavaju neke hibride iz 300 grupe,pisu zelje i narucbe,ali nista ne garantuju.
Kombinati svi traze dekalba, i najverovatnije ce imat prednost ispred nas malih proizvodjaca.
Na kraju cemo bit prinudjeni da opet kupimo pionire.

Imam pitanje posadio sam u saksiju 30 zrna v74 i za tri dana mi je niklo 28 komada,dva nisu.Po tome ispada da je klijavost oko 93%.Očekivao sam veću klijavost.To vas pitam jer se lomim da li da ga sejem na 19 ili 21.On je po katalogu Fao 520.Unapred hvala

Imam pitanje posadio sam u saksiju 30 zrna v74 i za tri dana mi je niklo 28 komada,dva nisu.Po tome ispada da je klijavost oko 93%.Očekivao sam veću klijavost.To vas pitam jer se lomim da li da ga sejem na 19 ili 21.On je po katalogu Fao 520.Unapred hvala

A što nisi posejao 100 zrna u tri saksije, pa bi imao bolju sliku o klijavosti semena?

Nema potrebe stvarno saditi ta zrna...Postaviti malo vate na tacnu, poredjati seme, pokriti papirnom maramicom, i pokvasiti.. Za dan i po mora proklija sve... Ovo sa zemljom, i saksijama dugo traje...
@ vitezbb
Inace, sto se tice klijavosti, razmak na koji inace sejete, pomnozite sa 0,93, i dobijete razmak zrna u redu, najtacnije

Nazad
Vrh