Pioneer hibridi

I oglede sam radio isto kao ostale parcele. Jedina razlika je sto sam uredio krajeve ( unistio svaki korov i potanjirao sam da izgleda lepo ) pa je opet razlika u prinosu nekoliko tona izmedju ogleda i obicne parcele

I oglede sam radio isto kao ostale parcele. Jedina razlika je sto sam uredio krajeve ( unistio svaki korov i potanjirao sam da izgleda lepo ) pa je opet razlika u prinosu nekoliko tona izmedju ogleda i obicne parcele

Cicimoric a da li je seme isto za ogled i za obične parcele? Predpostavljam da je seme za oglede izvanrednog kvaliteta (energija klijanja i klijavost) u odnosu na semena koja mi sejemo a dobra klijavost i energija jako puno znače u ranom porastu biljaka a da nespominjem da je zaštita semena fungicidima verovatno bolja od ovog što mi sejemo pa samim tim imaš bolji sklop biljaka po ha. Kukuruz ako nenikne u roku 3 dana od početka nicanja tu se nemože nadati velikim prinosima.Izvinte za off.

Eto, različita iskustva, kod mene ja prošle godine F38 bio bolji, ali samo za nijansu od K67, a opet Pako za nijansu slabiji od K67. Prinosi su mi u zavisnosti od dela atara bili dosta ujednačeni, tako u najboljem delu je F38 dao blizu 8 tona po kj sa 16% vlage (rekord kod mene), a K67 je bio slabiji samo za nekih 200-300 kg/kj. Nisam merio vagom, tako da može biti odstupanje do 200kg/kj, ali za poređenje dovoljno precizno, inače mera mi je pun bunker u koji stane 3,5 do 3,6 tona kukuruza sa 16% vlage, a na dobrom kukuruzu i normalnim dužima ne sastavim pun krug sa 5-rednim adapterom.

Ako imate Pioneer katalog iz sa rezultatima ogleda iz 2010. videcete i moje podatke koji su maksimalno realno izmereni i manji su prinosi nego na ostalim njivama. Glavni razlog je taj sto sam njivu uzeo u zakup u 2009. godini, uzorao vec istanjiranu strnjiku i tek kad je kukuruz nikao video sam koliko ima korova.
koje smo manje-vise istrebili te godine. Vestacko djubrivo je baceno samo pred setvu, oko 200kj Uree po kj i nije radjena nikakva naknadna prihrana. Njiva je 2. klase i prilicno je posna.

@matkoviczoran1
Za mene su to jake cene spram onoga sto se kod mene nudi za kes. Za odlozeno se nisam ni interesovao. Po cenama koje ja imam za kes, tvoje su za oko 20% jace. Samo proceni da li se ukplapas da platis za 8 meseci 20% vise.

Informacija iz sela. Dosta semena Pionira je iz 2009 godine. Koliko sam cuo rec je o kasnijim hibridima starije generacije.

s0vp6u.jpg
[/IMG]
ponuda za pioneer

Neka njega, prosle godine sam ga sa poncom platio bas momacki, a prdno je u cabara naspram onog sto sam ulozio. Dok se ne poprave, bondjorno !

Alaj ce biti tanka ona njeva brosura sa rezultatima oglednih parcela 2012.... Zbog greske u racunanju kolicine semena sejacemo jedan deo proslogodisnjeg semena pionira. Ostatak semena nece ni slovo P da sadrzi u svom nazivu! Dkc,sindzenta......

---------- Poruka napisana u 16:41 ---------- Prethodna poruka je at 16:35 ----------

Meni Pioneer rodio i prošle godine, od 7400kg/kj do 8200kg/kj suvog zrna , ja zadovoljan...

Klijavost im je drasticno pala u zadnje dve godine,a upravo ih je to izdvajalo nekada i davalo taj + roda.

U priči sa jednim promoterom, u vezi klijavosti pionira, rekao mi je da je problem u pionirima bio u tome što im je godinama ostajalo na lageru semena, pa je to jedne godine moralo da se proda... Elem kako mi je on rekao, to ove godine neće biti slučaj... Ostaje da vidimo.

Naslusao sam se ja dosta bajki i u pocetku su one bile istinite, ali zadnje dve godine su sve to pokvarili.
Nek vracaju ugled na nekom drugom, ja im necu biti zamorce.

Apsolutno se ja slažem sa tobom @paorpaor, ali kako možemo da budemo sigurni i u druge semenske kuće, ako one proizvode seme kod nas? Ajde možda to nije slučaj s Dekalbom (koji je pioniru najveći konkurent), ali kad tad će i on početi da proizvodi seme kod nas, kao i svi ostali...

Nazad
Vrh