Pioneer hibridi

Ajde što ste se stisli, pa samo su jedne godine napravili male greške a vi ste odmah na kraj srca.
Gde je ono zaklinjanje od pre godinu-dve da je Pionir No 1 u Srbiji?

Ajde što ste se stisli, pa samo su jedne godine napravili male greške a vi ste odmah na kraj srca.
Gde je ono zaklinjanje od pre godinu-dve da je Pionir No 1 u Srbiji?
pa,... tad je mozda i bio_Opet nije to do Pionira, mi smo ti cudo,cim smo mi poceli da doradjujemo kola su krenula niz brdo i lane se slupala u dolini.Kod mene ce ostati nekih 30-40% malo n01 cisto za jos jednu sansu i malo d11 za arendu u klipu, taj jos nemenjam. Ostalo, DKC.Na stranu prinos, sa kakvom voljom taj kukuruz klija, raste...

Ja i ove godine sejem Pioneer, ali to neznači da ću i dogodine. Kod mene se za sada po prinosima pokazao extra, i nisam imao nikakvih zamerki na kvalitet (možda sam imao sreće), zamerke su cena i asortiment gratis vreća (i tu sam imao sreće što nesejem b23). Probaću i Dekalb, radi poređenja.
Moj deda me je naučio "Dobra reč se čuje daleko, a loša, JOŠ DALJE"!

Ove godine prvi put sam imao Pioneer na oglednom polju od 3 ha. Koji hibrid je najbolji za skidanje u zrnu?
Ovako je rodilo prošle godine...
pionir-prinos.png

Ja zadovoljan...

sijem 7-8 godina a stiže pretežno iz hrvatske i mađarske

E to je onda sasvim druga prica. Hrvatsko seme nisam sejao ali madjarsko jesam i ekstra je kvaliteta. Nije problem u Pioneeru nego u nasim doradjivacima.

---------- Poruka napisana u 19:33 ---------- Prethodna poruka je at 19:28 ----------

Ove godine prvi put sam imao Pioneer na oglednom polju od 3 ha. Koji hibrid je najbolji za skidanje u zrnu?
Ovako je rodilo prošle godine...
pionir-prinos.png

Ja zadovoljan...

i ja sam imao ogled 3 puta i uvek sam bio prezadovoljan. To seme sto sejes u ogledu je OK ( iako tvrde da je isto kao ono koje je u redovnoj prodaji ali ......). Zadnji put kada sam imao ogled nalazio se u parceli od 10 kj pa pored ogleda u nastavku sam sejao jedan hibrid ( kupljeno seme ) koji je bio i u ogledu i mogu reci da je nebo i zemlja izmedju ogleda i ostatka. Razlika u nicanju je bila dan-dva sto i nije strasno. U ogledu je niklo 10% vise ( pricamo o istom hibridu ).

To da je seme koje ide na ogledno polje kvalitetnije je 100% tacno. Pored oglednog polja imao sam porcelu sa NS 640. Mnogo bolji sklop, brži rast i jača tamnija boja pionira u odnosu na NS. Mislim da PR36V74 za skidanje u zrnu na nekoj površini od 5 ha pa ćemo da vidimo. To je FAO 500 i nadam se da će otpustiti vlagu na vreme. Ove godine ću probati sa ZP hibridima pa ćemo videti kako će se pokazati.

Ja definitivno ove godine od pionira K67 i F 38... Oni su se u zednje vreme na mom terenu pokazali najbolje... Ali ide samo na 60% površina pionirovo seme...

Kod mene 100% Pioneer. Razmisljao sam se za DKC ali smo ga imali na jednoj parceli pre 3 godine i nista mi nije dao vise od Pioneera i RAGTa sa potpuno istom agrotehnikom. Do sada nam je prinos kukuruza bio ustaljen, nisam imao problema sa nicanjem jedino na jednoj parceli za koju nisam uspeo da nabavim tretirano seme a nisam hteo da se igram sa furadanom ali i tu je niklo preko 90%.

I kod mene sve Pioneer ide. Najvise V74, F38, F73, gde je predusev bio kukuruz tamo ide K67,u malo teze zemljiste N01 i u losije zemljiste COLOMBA. Imao sam prosle god pored pioneera dkc i nema nikakve razlike

Na nasim njivama DKC presisao pionira,a bilo je vise hibrida-f38,colomba,b08,florencia,b23...i to ne zato sto je DKC bolji,nego sto mu je klijavost daleko najveca od svih.svi hibridi tretirani poncom.nisam zadovoljan kako su nicali pioniri prema nekoliko godinu nazad.

Ne znam sta da ti kazem. Ja sam imao N43 i B23 jedan pored drugog ali sam nacinio gresku i B23 posejao na deo parcele koji sam nesto kasnije orao zbog kvarova i N43 je presisao B23 u nicanju i u rastu ali ne previse i u prinosu. Prinos nisam tacno izmerio ali sam video kako curi u bunker u oba slucaja. U svakom slucaju kakvo je bilo lose prolece ja sam zadovoljan.
F38 mi je bio najlosiji, verovatno iz razloga sto nije bio tretiran Ponchom (zicar je cudo) a najbolji pojedinacni hibrid K67. Na parceli gde je gruber prosao umesto pluga sam imao 6 sorti od kojih sam 1 obrao i ostalih 5 krunio ali sve djuture pa tacan prinos ne znam ali je znam da je prinos bio izmedju 15 i 20% bolji.
Mislim da DKC u odnosu na Pioneer daje dobre rezultate samo u jako dobrim uslovima gajenja i punoj agrotehnici.

Gledajuci i kako je zatretirano seme,znao sam da nema vajde velike...pre neku godinu semena su bila skroz zatretirana,svako zrno identicno...a prosle godine velika sramota,tek pola odradjeno,nejednako naneseno,tek malo eto da se vidi...a za cenu koju placamo ponco,slozicete se da to nije fer.

Kod mene je da kazem skoro sve ujednaceno bilo i semena tretirana Ponchom su jednako i nicala i nije bilo problema sa sklopom ali je krupnoca semena bila razlicita u zavisnosti od sorte pa je tako najlakse pakovanje bilo nekih 6kg vreca 25000 zrna a najteze nesto preko 10kg.

Ogledi nemaju blage veze sa stvarnim prinosom, ne samo pionirovi nego bilo koje druge kuce.
Eto ove godine nijedan pionir na mojim poljima, sad cijom zaslugom to je vec pitanje.

Nazad
Vrh