Pioneer hibridi

Ove godine poslednji put sejem monokulturu, od dogodine idem sa 2 useva u smeni i izbacujem ponco. Necu propasti ako platim 20e/kj vise :osmeh:

Kakve veze ima kolicina? Red velicina je u pitanju. I da radim 500kj isto bih uradio. Trosak svodim na jedinicu povrsine.

Nije to sad tolko preplaceno koliko se cini, jer je dupli ponco jos 1080 din na obicni. Dakle po vreci se dodaje 1080. Zasto ovo kazem, zato sto sam skoro pricao s par ljudi i niko se ne usudjuje da seje seme koje sam tretira, vec svi narucuju tretirano sa 0,5 ponca, zp s imidorom, singenta s kruzerom i forzeom, as s gaucom i td. Zadnjih par godina imamo jake napade pipe i drugih buba, koje sisaju kukuruz cim nikne.

Mislio sam na količinu semena (broj vreća). Seme ti je fiksan trošak tako da je po jedinici površine, on uvek isti... Naravno nije isto kupovati za 1 kj i ili za 500 kj.

Shale ne razumes sta hocu da kazem. Potpuno svejedno da li kupujes 100 kesa ili 10 kesa. Jer je trosak fiksan od 20e/kj. Da ne bi pravio off u temi, mogu ti obajsniti na pp ako zelis.

Realno preterelo se sa cenom Poncha...Tu se skuplja kajmak!Ako se uzme u obzir da dupla doza ide 0,7l na 100 kg i da sa litrom moze da se zaprasi blizu 150 kg semena odnosno (20-ak vreca,prosek nesto preko 7 kg) Litra tog cuvenog poncha izlazi na 40.000 dinara sto priznacete sami zaista prevazilazi sve okvire realnog i normalnog!Ja sam jos 2009-te godine napisao da je to sarena laza,odnosno obican insekticid u rangu sa ostalim preparatima za tretiranje semena...Gaucho,Mesurol,Furadan,Prestige,Pozitron,itd...Svaka cast Bayeru,oni i semenske kuce rade u dilu ali preteruju sa cenom Poncha!Diabrotica je realno neunistiva i jedino je plodored resenje...Te davne 2009-te sam kupi D12 1,25 Poncho i kukuruz mi popadao preko 70% a prinos bio 50% manji!Dobar je Poncho za ostale stetocine,to ne sporim ali za diabrotiku je 000000... kao i svi ostali!

Uprosloj susnoj godini ,sejao na jednoj parceli , koja je pokisla bilo ga oko 45m po kj, pri tom jos preskocio mi lanac na menjacu olt sejalice u setvi pa je isejan na 18cm a preposle godine bilo ga je oko 67m po kj. sejan na 21cm. Dobar hibrid, malo viseg stabla, jako lako se kruni.
Hvala na odgovoru planiram ove godine da zasejem ovaj hibrid na 9kj bacio sa 230kila ruske 16 u oktobru i zaoro, sada planiram rusku ureu 200kg po kj.....

Skupo jeste, ali idemo dalje. Sejacu 10% redje nego prosle godine i tu cu profitirati 5e/kj :osmeh:

N01 cu na 19.6 umesto 18. Dkc 5276 umesto 19.6 cu 20.9. Tako da cu sejati oko 72.000 odnosno 68.000 biljaka. Po katastarskom jutru oko 100e izadje seme.

Imao sam ga prosle godine na nepunom ha. Strasan kukuruz, prinos 8340 (svedeno na jus) kg sa te patcele. Ove godine ga ( pored drugih) sejem na 14 kj. Kontaktirajte Krzman Rade, promoter, da Vam potvrdi.

@bojcetic

Ma razumeo sam ja šta ti oćeš da kažeš, a ja sam hteo da kažem to što je @peet rekao, da je nerealno skup i da slični preparati kao što je furadan odradi skoro isti posao...

Što se tiče gustine setve, sejaću samo F 38 i to tamo gde je predusev žito na 21 cm, a gde je predusev kukuruz na 22,8 cm.

Hvala na odgovoru planiram ove godine da zasejem ovaj hibrid na 9kj bacio sa 230kila ruske 16 u oktobru i zaoro, sada planiram rusku ureu 200kg po kj.....

Po meni 200kg/57a55m2 je mnogo. Ako nebude kise nece biti nista ni od kukuruza, ako bude kise i u decembru ce imati vlagu preko 20%. 200kg/ha je puna kapa, ali, Vase je radite kako ocete

Nazad
Vrh