Pioneer hibridi

Nicanje F73 mi se jako sviđa.
Evo da malo pobijem i sam sebe.Danas sam obišao neke parcele sejane sa ovim hibridom.Između lepo niklih zrna , u prazninama,ima zrna koja nisu uopšte krenula.Utvari pustila su sva zrna žile i to duge i po 10cm ali vrh nigde nije ni krenuo ka gore.Doneo sam par takvih zrna do komšije zaštitara.Čovek je odmah rekao:to je samo seme Pionira.Ja mu pre toga ništa nisam rekao o kojem semenu se radi.Kaže da su kod njega u firmi presevali 30ha upravo zbog ovoga što se i kod mene dešava.Radi se o lošoj energiji klijanja.Znači ne o procentu klijavosti nego procentu energije klijanja.

Evo da malo pobijem i sam sebe.Danas sam obišao neke parcele sejane sa ovim hibridom.Između lepo niklih zrna , u prazninama,ima zrna koja nisu uopšte krenula.Utvari pustila su sva zrna žile i to duge i po 10cm ali vrh nigde nije ni krenuo ka gore.Doneo sam par takvih zrna do komšije zaštitara.Čovek je odmah rekao:to je samo seme Pionira.Ja mu pre toga ništa nisam rekao o kojem semenu se radi.Kaže da su kod njega u firmi presevali 30ha upravo zbog ovoga što se i kod mene dešava.Radi se o lošoj energiji klijanja.Znači ne o procentu klijavosti nego procentu energije klijanja.
Ima toga i kod mene na V74, samo mislim da je to losa energija plus uticaj hladnog vremena. Mada tu pojavu imam i na LG Agristeru

Kod mene nikakvih problema nema u nicanju skoro da je 100 % seme sa ponchom uvoz iz Mađarske .

pozdrav svima jel mi moze neko reci kakvo iskustvo imate sa pionirom t36 ove godine ga prvi put sijem pa me zanimaju rezultati

taj koji nije krenuo gore ili je obmotao klicu oko sebe nece nige pogotovo ne gore,bio problem prethodnih godina, problem resen promenom semenske kuce. ranije sam sejao sve pionir,a sada ima najmanje njega i to strktan pregled dekleracije i uporedjivanje brojeva partije sa kesice i dekleracije.problema nema sa onim koji je tretiran sa poncom, jer onaj koji tretira ima zahteve u vidu klijanja i energije + perdiam,

u istom danu sejao jednu tablicu od 10 ha i tri hibrida f02,k67 i b23.Najbolje nikao f02,pa k67 i najlosije za sada b23,jos nije sve u potpunosti izaslo ali vidi se razlika da je najbolji u nicanju f02.Ima i klice koja je krenula na dole ima i zrna koja samo cute sejan je 3 aprila....

to sa klicom nije problem samo kod pionira
ja sam posejao D11 i nadje se poneko zrno da je klica krenula nadole
a isto to imam i kod ZP 677 i ZP 434
tako da je po mom misljenju u pitanju samo hladna povrsina zemlje

Juce sam obisao njive gde je posejan N-43,nicanje oko 90% energija je po meni jako slaba naspram Poncha(LG) koji 100% nikao,Istog dana posejano i valjano_Ovi iz Pioonera su nam opet nesto gurali iz prosle godine.:sta:

Cuo sam da gratis seme ima slabo nicanje i malu energiju klijanja, kakav poklon takvo i nicanje.

Ista priča kao i prošle godine , skoro je niklo 100 % seme sa Ponchom . Svi mi govore da je Poncho samo navlakuša , možda jeste , ali činjenica je da nije isto seme sa i bez Poncha .

Nazad
Vrh