Pioneer hibridi

ja tek danas sam mogao zavrsiti sejanje kukuruza uglavnom sve pioneer hibride najvise brige sam imao sa N 43 , jako gadno doredjeno seme od krupno okruglih do krupno poljosnatih semena , nikako cistac da se nasteluje ili ostane na plociti prazna rupa (na seljalici) ili uzme dva, na svakom drugom okretanju stelovanje uff.

imao seme P1114 za probu jako jednako svako zrno ista kalibraza iz madjarske, poseljao na zemlji u dobroj kaondiciji na 23.5 cm videcemo ostalo ... na jesen....poz. :osmeh:

Ja sam odlucio da cu ih sledece sezone obilaziti(pioneer) druga godina za redom da nam nesto uvale,videcu ove godine kako ce se novi hibridi LG-a pokazati u ogledu.Imam 4 hibrida,2 nove(Antiss i 30.681) i 2 dobro poznate(37.10 i Poncho),i mozda jos neki Dkc za vrsidbu.

pionir sam sejao sad i nikad vise,hibrid f73 nikao 80-85% jedva da ima 1 list a LG 39.95 sejan istog dana nicanje 99% i tera 3 list
inace ove hibride sam sejao samo zato sto mi nije odgovarao dkc od 80.000 semenki u vreci a prosle god sam bio prezadovoljan sa dkc a imao sam i kws 3381 isto je bio super samo sto je imao vecu vlagu i teze se kombajnirao(ali je seme mnogo jeftinije bilo dorada karavukovo)

I kod mene je Pionir slabiji u sklopu posle nicanja u odnosu na hibride drugih semenskih kuća (AS i NS). Sejao sam 10.04. na razmak od 21cm:

P12 (gratis vreća), na 5 cm dubine, tretiran Furadanom - sklop 80.8 %
F38 na 6-7 cm dubine (najveći deo na 6 cm), tretiran Furadanom - sklop 83.4 %
V74 na 6-7 cm dubine (najveći deo na 6 cm), fabrički tretiran sa Pončom - sklop 87.5%

Zaključci:

Kod semena ne važi ono: "I sirće je slatko kad je džabe!" Gratis vreće kod mene više neće biti uzimane u obzir kod odlučivanja o izboru hibrida koje ću sejati.

Očigledno je da ima razlike u kvalitetu semena koje se šalje na doradu sa insekticidom i onog koje ide netretrirano u maloprodaju. Razlika u sklopu od 4% (u mom slučaju), finansijski opravdava kupovinu semena fabrički tretiranog insekticidom.
(Na 21 cm razmaka, jedna vreća je dovoljna za 0.64kj, što kod ciljanog prinosa od 7000 kg/kj iznosi 4480 kg. 4% od toga je oko 180 kg, i pri nekoj srednjoj ceni od 18 din/kg daje razliku od 3240 din po jednoj vreći semena u korist onog tretiranog insekticidom. Ovo sam sve naveo samo zato da ostane zabeleženo, pa da se narednih godina utvrdi da li je ovo trend, ili samo slučajnost vezana za ovu godinu. Žao mi je što na to nisam obratio pažnju i prošle godine, a verovatno bi tako bilo i ove da nisam pročitao žalbe drugih forumaša na ovom forumu.)

@ Dukej to nije slučajnost nego trend , ja već pratim treću godinu i razlika u nicanju kreće se i do 10 % i više .

Na tom tretiranom mnogo je vise ostecenja od insekata nego na drugim koji su radjeni gaucom ili furadanom i to pola gauca naspram 1.25 ponca gauco je bolji sta ce biti posle videcemo.

Od jednog zaštitara na visokom položaju sam čuo svašta o doradi pionira kod nas tj. Delte.Ušla im je zimus ne najavljena kontrola za seme.Sami su uzeli uzorke i odneli u Drezden na analizu.Par kompletnih partija je moralo biti uništeno.Da su uništili sve što je trebalo skoro da ne bi bilo kupiti pionir seme domaće proizvodnje.Toliko je daleko stiglo da su najviši ljudi delte išli na brifing u filijalu u Nemačkoj.

Ja sam zadovoljan sejao sam D12 i B23 nikao 90% a dobio sam kratis neki F02 nisam ga sejao imao sam dovoljno semena.

Ja sam ove godine zadovoljan sa nicanjem Pionir hibrida, ui pitanju su F38 i K67, oba imaju preko 90% nicanje, a kako će se dalje pokazati videćemo...

I ja sam izuzetno zadovoljan pioneer hibridima, n01 80% zadatog sklopa d11 70% imam i neke druge kuce one imaju samo 90% i vise, ocekivanog sklopa.Toliko sam zadovoljan da, neznam sta da kazem od zadovoljnosti. Tu ljubavi vise nema.Narandzasta stanicla je zavrsila karijeru kod mene.

Meni vi ljudi niste uopste jasni...cela zima,prolece se vodila polemika,da je pioneer maximalno zeznuo stvar i vi pored toga opet ga sejete....
Kod nas ovde,pa nema 10% parcela da je sa pioneerom posejano.

Ali zato meni rodi od 10 - 12 tona po ha . :ppozdrav: Ja zadovoljan i sejaću i dogodine ali samo sa Ponchom .

danas u poljoapoteci priča mi vlasnik i kaže mi da ljudi nisu normalni više njih naručivalp pionir seme i to preko 200 setvenih jedinica sa pončom i to puna doza samo za pončo plaćali po 12e po setvenoj jedinici što mu na 200 setvenih jedinica dođe 3200e samo za pončo i eno ih sada presevaju ja sam već rekao pionir je samo onak joi dođe preko bare a ne PKB i slične fore i ne samo pionir i druge semenske kuće rade to isto navuku narod pa onda krk pa se ti sad razmišljaj šta i kako iduće godine

22 aprila sam sejao pioneer hibride, sad izlaze na teren, imam na njih dosta primedbe N43 naj lose nice made in serbia ( 25000 zrna 9.8 kg to vec vise lici na merkantilni kuk, nego na semenski) nicanje dosta neravnomerno. P1114 hungary (25 000 zrna 6.7 ! kg sitna ali jako jednako) nicanje 5* upola menja semena a nicanje 5+ sa zvezdicama. V 74opet made in serbia (25000 zrna 7.8 kg) nicanje onako solidno.

p.s. prosle godine sam rekao da od sada seme kupujem , placam samo kad mi prvo pokazu a ne da platim pa kad stigne iz "uvoza" onda dobijem, neeee neeee, i opet neeee:sta:

Ja ne znam sta je kod vas.Ja sam i ove god swe pioner (K67,V74,F38,F73,No1) sejo (preko 450vreca) i swe je nikao 99.5%. Ja sam zadovoljan! !

nemamo mi za svaku "kucu" posebnu sejalicu sve se seje sa istom, jednostavno, kvlitet dorade domaceg pionira je na nivou kukuruza iz cardaka.Do pre dve tri godine je sve bilo ok moj prag tolerancije su presli ove sezone.

Nazad
Vrh