Pioneer hibridi

Vec duze vreme stoji taj los link,

kod mene u Bosni u RS se sije naj više zp,dekalb i pioner ja dosta radim usluge i da vam kažem da ove jeseni u ovom ekstremnim uslovima je daleko se najbolji pokato pioner k-67 b-o8 m-34 b-23 i n-o1 to i jesu najčešće sijane vrste

Stavio sam pre neki dan na naklijavanje seme hibrida f38, posto je proslogodisnje, i tretirano PONCHO-m. Klijavost je 98%, sto me je moram priznati iznenadilo!
Tako da, ako neko ima dileme da li sejati PIONEER semena, ako hoce da bude siguran, neka uzima samo iz 4 grupe...

pa to onda nije ni strasno, to je jeftinije nego prosle godine... A u cenovniku koji si ti postavio je 5000+8% PDV+880 din PONCHO...Tako da je ovo sto kazes dobra vest

pa to onda nije ni strasno, to je jeftinije nego prosle godine... A u cenovniku koji si ti postavio je 5000+8% PDV+880 din PONCHO...Tako da je ovo sto kazes dobra vest
Nije drobi pogrešio taj cenovnik sam i ja dobio cena u Delta agraru mu je 4980,00 plus pdv plus Poncho 0,5 - 880,00 din.sj.::prica:: ali većina prodavaca naravno neće prodavati po toj ceni, jedan me prodavac zvao i nudio mi 25% jeftinije mada je i to mnogo biće on mnogo jeftiniji živi bili pa videli! :ppozdrav:

Ako je Pioneer toliko prodavan i trazen brend u Srbiji zasto im iz godine u godinu ostaje na 200-inak tona semenskog kukuruza koji ne prodaju i konstantno ga prepakivaju i unistavaju(onaj koji izgubi klijavost) ?!

Naravno da ne zaostaju, nego reklama i naš mentalitet da je sve strano bolje od domaćeg, čine strane hibride boljim od domaćih.
kada se rade takvi ogledi onda se ide na gustinu setve koja se odredjuje standardom za tu FAO grupu. Recimo FAO 500 se seje na 23 cm FAO 600 na 25 cm , itd.
To se svesno radi zato sto se zna da je glavni adut stranih hibrida mogucnost guste setve sto na kraju i rezultuje boljim prinosom , a to je ujedno i velika mana domacih hibrida, ne podnose konkurenciju (gustinu). I nasi su se dosetili da udese oglede tako da se svi seju na istu gustinu koja je optimalna za domace hibride. Normalno je da se tu nece pokazati svi kapaciteti strane sorte jer je nosioc prinosa broj biljaka po hektaru!

Godinama sejem Pioneer-ove hibride
Po meni F-02 je odlican za vrsiti u zrnu ( odlican kvalitet zrna i uvek dobar prinos )
B-23 vec par godina ne sejem , nije ono sto je nekad bio
Prosle godine sejao R-92 ( stodanac ) prinos bio ekstra oko 6 t /kj ( vrsio ga pocetkom septembra vlaga bila 12.8%)
Ove godine opet F-02 i probacu K-67

Prošle godine sam išao još sa F02 i više ne.Lično sam video gde i kako se seme proizvodi.Pa bolje ja radim merkantil nego oni seme.

Nazad
Vrh