Pioneer hibridi

Seme koje sam dobio za ogled bilo je odlicno,svsko zrno niklo i prinos bio oko 5600 kg po lancu,gratis vrece katastrofa 25% nije niklo i bilo 3500kg po lancu a predusev soja,ovo sto je kupljeno bolje je bilo nego gratis ali opet nista bolje od drugih hibrida.I njihov promoter me ubedjuje da je SVO seme isto.Pa nema sanse.

Nisam gledao na deklaraciji odakle je.A i cini mi se da je dosta bolje seme koje je tretirano poncom,nego ne tretirano.

Ma ja sam imao tretirano poncom, isto sranje. Koliko je bi moj favorit toliko je sad iza dekalba. Nesto su pogresili kod dorade i unistili seme i to mogu vam reci da nije bitno sta je pisalo na deklaraciji, osim da to stvarno nije bilo kako je pisalo.

Konkretno za B08 mogu reci da je ove god. bio nikakav u poredjenju sa 2008, 09 pa cak i 2010 god. ja ga nisam posejao ove god. ali sam vrsio kod druga i mislim da nije imao vise od 4500 po kj. posejan na 20 cm nakon 7 god soje.
Inace mnogo njih sam cuo da su bili razocarani sa Pioneer-om.

Nije kriv Pioneer nego dorada semena...To je isti hibrid,genetika(otac,majka) kao sto je bio i pre 5-6 godina.Vremenom se u toku same semenske proizvodnje,kasnije ciscenja,krunjenja,dorade,skladistenja,itd...hibridi pomesaju,dovoljno da se jedan od elevatora ne ocisti kako treba i eto ti belaja.Da ne pricam o susarama i susenju pogotovo gore pomenutog B08 koji ima lepu osobinu da zrno puca ako ga iole presusis.Sumnjam u nase doradne centre,pogotovo Pioneera...Kako Kermess vec 7-8 godina isti i iz Madjarske i iz Turske,Francuske pa i iz Karavukova.Jedinstven doradni centar sa najsavremenijom tehnologijom trenutno kod nas ima samo AS u Simanovcima ostali su 0. Ovo ostalo je sve staro po 30 i kusur godina,uz neke nove masine(komusaljke za preciscavanje,zaprasivaci,itd)Zato se nama pokazalo bolje seme iz uvoza,sto i jeste tako.Ja sam pukim slucajem radio u dor.centru i znam bash dosta o semenskoj proizvodnji i kazem vam da su svi hibridi dobri samo ako se profesionalno i precizno radi sa njima u toku proizvodnje semena!Ja oduzio malo,oprostite...!!!

aw4yv6.jpg

pa da li su normalni sa ovim cenama?

Uzmimo na primer jedan novi hibrid F38 kome je pocetna cena 4980 din+pdv = 5876 din/25.000 semena. To je FAO 530 i seje se na nekih 21cm sto znaci da po Ha treba 68.000 zrna ili 2.72 dzakova. Seme po Ha kosta 15982 din.

Svaki ozbiljniji proizvodjac seje sa Ponchom sto je dodatnih 2.72 x 880 din = 2393 + pdv = 2824 din

seme + poncho = 18.806 din

hmmmm.....ni manje ni vise nego 1200 kg merkantilnog kukuruza treba dati za seme po Ha

ni dekalb nece biti nista jeftiniji!! samo skupji u to budite sigurni!!!

80,000 zrna je 127,5 eura + pdv......1 pakovanje = 3.2 pakovanja Pioneera

Mi cemo definitivno sejati ove godine i Pioneer i Dekalb i to na dosta parcela cu posejati pola-pola i mericu prinose pa cemo videti razliku. Naravno iste FAO grupe na parceli

Ja imam ponudu za Dekalb od 121 e + pdv ako platim odmah, a ako platim u oktobru onda + 10 eura.
Za Pionir su cene cak i nesto skuplje jer je pakovanje od 25000.
Uglavnom Pionir je tu negde kao i prosle gosine, mozda malo skuplji.

80,000 zrna je 127,5 eura + pdv......1 pakovanje = 3.2 pakovanja Pioneera

Mi cemo definitivno sejati ove godine i Pioneer i Dekalb i to na dosta parcela cu posejati pola-pola i mericu prinose pa cemo videti razliku. Naravno iste FAO grupe na parceli

Nemoj posle da se kaješ što si tako malo posejao dekalba! :haha:

Nazad
Vrh