@DraleTD
Nisi opisao kompletnu situaciju, da li je možda u domaćinstvu još neku uplaćivao zemljoradnički PIO i slično.
Da li imate registrovano gazdinstvo? Ko je nosilac gazdinstva? Da li ti plaćaš osiguranje?
Ako je samo tvoj otac vlasnik zemlje i niko drugi nije plaćao doprinos, onda gotovo sa sigurnošću mogu da kažem da je otac bio i jeste obveznik doprinosa za PIO zemljoradnika.
Objasniću u nastavku zašto.
@milan971
Šta da ti kažem, već sam pisao šta se tu sve dešava.
U poreskoj upravi nemaju zaduženje zato što nisi prijavljen u fondu PIO.
Tek kad Fond PIO prosledi informaciju o ulasku u osiguranje Poreskoj upravi dobijaš zaduženje.
Ali i tada samo od početka te godine kada ulaziš u osiguranje pa nadalje, a ako imaš zaostalih obaveza one ostaju da "vise" pošto ne mogu da te novčano terete unazad, sve do trenutka penzionisanja kada se to dugovanje pojavi. Bar je tako trenutno i godinama unazad.
Ako nikad ne podneseš zahtev za odlazak u penziju nećeš ni imati problema.
Začaran krug u kojem institucije ne rade svoj posao.
Prijavu na osiguranje bi trebalo po službenoj dužnosti da podnose službenici Poreske uprave ili Mesne zajednice ili Fonda PIO.
U praksi prijavljivanje po službenoj dužnosti uglavnom ne funkcioniše zato što zaposleni ne rade svoj posao, a mnogi i izbegavaju da podnose prijave jer im je poznato da poljoprivrednici sa malom površinom nisu u stanju da izmiruju dugovanja.
Tako da zapravo jedino lična prijava, odnosno pojavljivanje kod referenta u fondu PIO dovodi do ulaska u osiguranje.
I tada prijavu ne podnosi sam obveznik, već to formalno uradi referent.
To što nema zaduženja u Poreskoj upravi ne znači da ne postoji obaveza plaćanja doprinosa za PIO.
Kao što sam već rekao, oni ne mogu dug unazad naplatiti kroz novčani iznos, odnosno nekakvom zaplenom i slično.
Nije postojalo rešenje i obaveza plaćanja i to greškom, odnosnom nemarom državnih organa.
Ali ih to na žalost ne sprečava da jednom kada osoba dodje do trenutka da ide u penziju (ako je imala radničko i drugo osiguranje) i podnese zahtev za penzionisanje, provere svu dokumentaciju, pa tom prilikom zatraže izveštaj iz katastra, uprave za trezor - gde se registruju gazdinstva i drugih bitnih institucija,
Tada ustanove da je postojala obaveza plaćanja doprinosa, i nastane neuplaćen staž i dugovanje koji naplaćuju kroz umanjenje penzije.
Ja sam to sve morao da istražim i saznam zbog lične potrebe odnosno člana porodice.
Na sreću, relativno brzo sam reagovao, pa je dugovanje unazad bilo kraći vremenski period.
Znači govorim iz ličnog iskustva sa preciznim i tačnim informacijama.