PIO + Zdravstveno

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.668
Lokacija
Srbobran
Ma i ja sam uvek sve plaćao, pa će tako biti i u buduće. Za tv pretplatu su mi neki lepo rekli da sam budala što plaćam (pre nego je bila vezana za račun od struje), na kraju se tako i ispostavilo. Ista priča i za poljočuvare na opštinskom nivou... Isto i za takse za zaštitu životne sredine (il' ekolologiju - nemam više pojma ni šta sve plaćamo)... Nije meni krivo što će sad neko dobro proći, nego što nikad nećemo postati uređena država. Napravimo jedan korak u tom pravcu pa onda dva u nazad...
 

Steco

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2012
Poruka
877
Lokacija
Šajkaš
To nikako nije u redu.Mi redovne platiše ispadosmo budale na kvadrat po tome.
Svi MI ispadosmo budale.90%neplatiša su ispali budale jer su u POLJ PIO ušli dobrovoljno sa jednocifrenim brojem hektara jer su tadašnje subvencije pokrivale taman taj trošak pa ko vele možda će nekad i biti penzija svejedno "kuma donela-kuma odnela"Ali kuma prestala da donosi a oće da ponese .Svih tih 90% bi odma po ukidanju sub. izišli iz PIA pa dugova nebi ni bilo,ali se nemože izaći.Trćina tog famoznog duga je zdravstveno osiguranje koje je potpuna besmislica(plaćanje osiguranja za prošlo vreme) jer za taj period niko nije ni mogao koristiti usluge u državnom zdravstvu jer nije imao overenu knjižicu .:sjasi:
 
Učlanjen(a)
6 Dec 2015
Poruka
1.617
Lokacija
Male Pijace
u POLJ PIO ušli dobrovoljno


Ovo nije tačno.

Ulazi se po sili zakona još od 1997.g. !!!

Realno je da postoji rizik da nas, negde iza krivine, sačeka ukrštanje baza podataka.

Otuda i podatak o ko zna koliko milijardi ukupnih seljačkih dugovanja po ovom osnovu.

Ufff...

Konačan rezultat će biti: ko je uplaćivao priznaće mu se prava, ko nije otpisaće mu se sva dugovanja i doviđenja prijatno. Već je tako rađeno u privredi...
 

lekso

Član
Učlanjen(a)
9 Apr 2014
Poruka
379
Lokacija
kanjiža
Može li neko đeni da odg na sledeće pitanje? Da li mi se dug gomila od kada mi je otvoreno gazdinstvo, i ako sam tad bio student i osiguran na roditelje pa posle zbog otkaza nisam bio osiguran a i dalje sam bio student posle sam se zaposlio i tad mi je sve redovno uplaćivano i prošle god sam dao otkaz i od tad sam isključivo seljak koje ne uplaćuje ništa

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 

mims

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2009
Poruka
6.310
Lokacija
Zrenjanin
Gazdinstvo i pio nema veze. Zadužen si od kada si vlasnik zemlje a nisi zaposlen.
 

Steco

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2012
Poruka
877
Lokacija
Šajkaš
Ako nećeš da uplaćuješ-ćuti i pravi se mrtav-Problem je što nemaš zdravstveno,ako imaš zemlju:sta:
 

smilad

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2009
Poruka
205
Lokacija
Bečej
@lekso

Koliko ja znam, a rekao bi da sam dobro informisan, svaki nosilac gazdinstva čak i ako nema vlasništvo zemlje na sebi ukoliko nije osiguran po drugom osnovu je po sili zakona oveznik PIO. U osiguranje bi po službenoj dužnosti trebalo da ga uvede neko od poreske uprave, nadležni službenik fonda, lokalne samouprave..
U praksi se to zbog aljkavosti, nerada ne čini. Pišem kako je po zakonu, zasigurno nisam pobornik takvih propisa. Zbog iskustva člana porodice iznosim ono što sam saznao tad.
Dok imaš status studenta a to je ako se ne varam najkasnije do napunjenih 27 godina života, nisi u obavezi plaćanja. Posle, ukoliko nemaš drugo osiguranje ulaziš u obavezu.
PIO fond ne može tako da kažem unazad da zaduži nekoga ko je otvorio gazdinstvo recimo 2015-te, ali kada jednom bude hteo u penziju imaće problem, pošto će tada utvrditi da je dotični imao gazdinstvo, nije bio osiguran po drugom osnovu. Tada će mu ukoliko je na drugi način ostvario pravo na penziju odbijati od primanja dok ne naplate taj dug za u ovom primeru neplaćene 4 godine do sad.
Znači može se ćutati, nadležni zbog nerada verovatno neće uvesti u osiguranje, ali se dug u tišini gomila i prilikom odlaska u penziju biće problema. Bar kako stoji stvar trenutno, a logično da će biti samo teže doći do penzije, kakve takve.
Retroaktivno, unazad ne mogu da zaduže i da preko poreske uprave stigne ogroman iznos za uplatu, ali za odlazak u penziju proveravaju, i svako ko je imao gazdinstvo u nekom periodu, nije imao nikakvo osiguranje, moraće da otplaćuje 1/3 visine penzije u potrebnom vremenskom periodu. Poljoprivredne penzije su male i smešne, ali ako je pravo ostvareno mešovito i preko radničkog osiguranja, onda već imaju šta da umanjuju.
 
Vrh