Pasulj

Voda jedino može ublažiti ovu sušu ....samo naprijed.
Jedino što je toplinski val došao prerano ove godine......još ako potraje neće biti dobro za nikoga.
Zalijevanje je jedina opcija......rashladiti zemlju kako bi lakše podneo ove temperature.

Bećarr94, sa kolikom zalivnom normom ideš i koliko cesto? Ove godine prvi put radim navodnjavanje tako da ne znam bas mnogo o toj temi.
Sad sam isao 20l po m² sad trenutno zalivam soju i kukuruz,pa se vracam na pasulj ponavljam sad zalivanje na 7 dana samo sto cu sad ici sa vecom normom jedno 25-30l po m² sad sam isao manje da bi stigao bar jednom sve useve da zalijem.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Sad sam isao 20l po m² sad trenutno zalivam soju i kukuruz,pa se vracam na pasulj ponavljam sad zalivanje na 7 dana samo sto cu sad ici sa vecom normom jedno 25-30l po m² sad sam isao manje da bi stigao bar jednom sve useve da zalijem.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
Ja sam dva puta zalio. Prvi put sa 20 l posle 7 dana sa jos 10 l i sad ( opet na 7 dana) planiram sa 20-25 l.

Evo i slika...
82446ce0b2477af533f2495fa1b5852c.jpg

Послато са Nokia 5.3 помоћу Тапатока

Samo voda,ništa drugo.....moje mišljenje da plamenjača ne radi na ovako visokim temperaturama.Veća je opasnost od napada grinja.

Više mu smeta ova temperatura......mada i zaljevanje neće riješiti problem u potpunosti.
Ko ima mogućnost zaljevanja neka roka jer svejedno će vrućina napraviti svoje.

Bolje nego po danu.....kišno krilo je prava stvar.
Još ako je voda iz kanala ili rijeke onda je to idealno.
Drago mi je što se grah ipak kod mnogih navodnjava jer jedino tako se može opstati s ovom kulturom.

Voda je iz kanala pa mislim da mu ne bi smetalo zalivanje po danu. A kako stvari stoje kod nas u severnom banatu, nećemo moći ništa proizvesti bez navodnjavanja a pogotovo ne pasulj.

Послато са Nokia 5.3 помоћу Тапатока

Ja sam sinoć pokušao nešto ali ne znam vredi li. Probao sam malo da orosim pasulj, trošak vode mi je 440l na 400m na 4 reda. Sledeći put ću 440l na 2 reda na 400m. Nemam uslova za bolje navodnjavanje, nemam veliku površinu, 1ha, a ne mogu da sedim kući a da ne pokušam barem nešto da uradim.

I ja sam malo improvizovao , na cisternu stavio poprečnu cijev i zaljeva četiri reda . Na 0,3 ha sam potrošio 12 000 litara vode .
Redovi su prilično natopljeni .

Eh dok skontam kak se slika stavlja.

to sa cisternom je bilo i kod mene u planu, ali bilo je kiše, pa nisam radio, pa dvije godine jako mala površina i nisam se upustio u to.....

Ja sam bio prinuđen . U planu je nabavka nekog primitivno/funkcionalnog sistema za navodnjavanje .
Noćas je bilo samo par kapi kiše , od toga se neće naživjeti.

I kod nas je kisa dosla u zadnji cas, ja sam taman nasao cisternu od 5000l isto sam hteo 4 reda da zalivam... Za iducu godinu ako se bude moglo obavezno tifon, ovako se ne moze raditi...

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh