Pasulj

Zavisi o vrsti graha....,sklopu.......krupnoći....mašni za sijanje.
Oko 100kg ......najčešće po hektaru.

Pozdrav kolege, da li neko ima iskustva sa plocama za pasulj (za nodetku) sa vise rupa od 48? Ja sejem sa ovima od 48 ali mi fali gustine, ne mogu ih spustiti ispod 6cm razmaka.

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Ja imam sa vecim brojem rupa. Ne znam tacno precnik i broj, ali ako ti nije hitno mogu izmeriti i izbrojati narednih dana. Kupio sam ih posebno za pasulj, jer imaju veci precnik i manji broj rupa od onih koje koristim za soju. Nazalost ili na srecu, koristio sam ih samo jedne godine.

Pozdrav kolege, da li neko ima iskustva sa plocama za pasulj (za nodetku) sa vise rupa od 48? Ja sejem sa ovima od 48 ali mi fali gustine, ne mogu ih spustiti ispod 6cm razmaka.

siju najgušće na 5,6cm....po meni je to idealno, netreba gušće, to je 254 000 biljaka po hektaru

ako hočeš s istim pločama da bude gušće od 5,6cm onda na kanđastoj spojci skini lančanik s 24 zuba i stavi sa 16......

I ja imam isti problem. Prošle godine sam kupio sa 120 rupa na 4.5 mm, u dva reda i nije nosio seme. Pa sam vratio i uzeo sa 48/5.5 mm u jednom redu, ali mi prevelik razmak. Moram videti koliko maksimalno može imati rupa na 5.5mm. Pokušao sam i na 1000 obrtaja kardana i dalje nije hvatao seme

Kolega gledam sad u uputstvu i pise najgusce na 6cm sa plocama od 48 rupa. Kolega mi je javio da ima neke od 68 pa cu uzeti od njega da probam kako nosi seme, probao bi na nekih 5cm da spustim razmak.
Ne mogu postici taj sklop na 70x6cm nikako, bar moja racunica ne dobija 250h biljaka.

Ja sam se drzao ovog uputstva.
631a76466edfe57493c267012359af75.jpg

ltz to je staro uputstvo, gdje su razmake zaokruživali na okrugli broj, a na novom ide na decimalu....
za mene je rješenje zamjeniti lankanik na kanđastoj....

od 3,7 do 8,7cm

A mozda da se ne sekiram previse nego stavim kao do sad na najgušće pa šta bude. Najveci prinos sam imao kad sam sejao sa kukuruznim plocama 2x u isti trag, to je bilo 2x na 13cm. I bilo je oko 1100kg zelenog pasulja.
Inace danas stiglo seme zelenog pasulja, sejemo nekih 5.5kj
ecdcb1a2423b6dd56e2b2805c8c59951.jpg

sijao sam i na 44x8,5 al mi se činio pregust, i djelovi njive su oboljeli..... ovako najbolji bude na 70x5,6......a ovog na 44 ili 45 međuredno, treba bolje prskati..... zaštita lista, pa lisne uši, i tako.....
imam 20kg pinto graha, možda ga posijem na 44 razmak redova i 10cm u redu, jer gledam na youtube kako je dosta bujan..... kod nas više nema nigdje sjemena od slavonskog zelenog...... a uzeo bi za još 1,5kj......ako možeš dostaviti do nas, računaj na mene

330 din?? Ja sam platio 250 din u Ruskom Krsturu, ali pre Nove godine. Mislim da zelenog veće količine nema više niko

Nazad
Vrh