Parenje kunića

A to se i meni desavalo zenka se uspali i spopada muzjaka namjesta mu se cuda on je kulira ona skace na njega sve zivo i on se nakani na jadvite jade i onda ona protestvuje sto ti kazes ne da mu pa bjezi pa se on pomami i poludi a ona ga zebava nece da mu da

Vec treci mesec imam zenku i nikako da je uparim. Prvog meseca sam stavila kod muzjaka par dana zajedno i posle ocekivala rezultate, naravno nista jer nisam imala vremena da cekam skok. Ova dva meseca bukvalno svaki dan prvo proverim zenku dole, ali dosad nisam videla da je crvena a ne tek purpurna, kako kazu, vec je celo vreme roza, manje ili vise. Svejedno, svakog dana ili svakog drugog sam je ubacivala kod muzjaka, dok konacno on se okrenu na 2 sekunde bez zvuka i odmah se ispravio. Na kontrolno parenje, za 5 dana, kao i uvek do sad, 1 sat kod nega, ona ne da, bezi i frci, ali nekako nisam sigurna da je skotna. Pa ja je lepo zategnem na kozu legja, podignem rep i guzicu, muzjak skoci i prevrne se isto kao prvi put, prekratko i bez zvukova ili pisak. Pitanje: Koliko dugo da budu u kafezu zajedno da bi se opustila i uparila, 1/2 sata, sat - 2 a ja dremam pored i cekam? I za koliko je muzjak spreman za taj drugi skok, dali istog dana razmak u satima, ili odmah posle par minuta posle prvog skoka, ili tek drugi dan? I na kraju, dali ja da nazidam kotilicu slamom i senom, (kotilica je sve vreme dostupna zenki, sluzi joj kao kucica i toplije joj je) ili da izvadim i kotilicu da bi je stavila pre kocenja, (koje ne znam kad ce biti sigurno)da bih joj probudila maternji nagon da bi pravila gnezdo slamom koju stavim u zicani kafez pa ga ona unese u kotilicu? Mnogo pitanja, nadam se iskusnim odgovorima.

Ja napisah"roman",stisnu dugme "posalji" i nesta ga.Ali dobro ponovicu ukratko(ako ode ponovo da ne zalim).Moje iskustvo:pregledam zenku,ako je polni organ bledo crven i slabo natecen,sacekam 1,2,3....dana dok ne otekne i dobije teget boju(tamno plavo) nakon cega je odnesem kod muzjaka gde se nakon par minuta pari (ako je zenki prvi pripust,moze trajati par minuta duze a po potebi je predrzim).Ako je "skok"bio "sumljiv"ponovim odmah a sledeci je nakon 12h.
Kotilicu stavljam,najdalje 7 dana pre ocekivanog kocenja.

Nakon koliko stavljate mlade zecice prvi put?
i kako vidjet da se tjera? najbolje po gledanju medu noge jel?

Verovatno se prvo pitanje odnosi na prvo parenje zenke,zavisi od rase tj kada postigne polnu zrelost a to je otprilike nakon 8 meseci starosti.
Kako primetiti tjeranje,za mene je najmerodavniji nacin koji ste naveli.Kod zenki se u to vreme primeti promena u ponasanju(ako je bila nemirna postaje mirna ili suprotno),skace na druge zecice(ako nije sama),ako je sama u kavezu moze se primetiti i slabije uzimanje hrane....

Ja mislim da treba kotilicu zatvoriti pa otvoriti na jedno 5-6 dana pred parenje i staviti slame ili sta stavljate :) ..... jer se kotilica bzv. prlja :) i da li su ti to Lavlje glave ili neki drugi ?
SIMO imas li ti lavljih glava ?

Ja mislim da treba kotilicu zatvoriti pa otvoriti na jedno 5-6 dana pred parenje i staviti slame ili sta stavljate :) ..... jer se kotilica bzv. prlja :) i da li su ti to Lavlje glave ili neki drugi ?
SIMO imas li ti lavljih glava ?
A sta cemo ako je kunic jako plasljiv za njega je bolje da bude kucica otvorena kako bi se sakrio a ne da se svaki put kad neko naidje nezna sta ce sa sobom.Ja drzim zeceve dugo i stalno zecicama drzim otvorene kucice,znam da nemoze da skodi moze samo da pomogne zecu da se oseca bolje...Pozdrav :bravo:

Kolega,kotilica pred kocenje treba da bude cista.Mozes kunicima napraviti neki drugi zaklon.Treba ih navici na prisustvo ljudi,jer je nezgodno kada se okoti da zenka iz straha ulece u kotilicu.To je neko moje misljenje a ne kritika pozdrav.

Veruj mi nije za pohvalu ali cesto mi kotilice budu dosta prljave ali nikad nikakvih problema.Tu smo da razmenimo misljenja.:osmeh:

Da, tu smo da razmenimo misljenja,iskustva,posavetujemo neiskusne... i druzimo se na neki nacin.Svi se mi trudimo vise manje da sto bolje odrzavamo higijenu da nebi doslo do,kao sto si rekao,"problema".Zbog toga mislim da tu "naviku" sa kotilicom trebalo bi da promenis.

Ja moje zenke nepustam u kotilicu stalno samo par dana pre kocenje i cim odvojim male opet zatvaram kotilice do narednog kocenja nevidim potrebe da ulaze i prljaju kotilicu, a to sto je kunic plasljiv znaci da treba vise da provodite vreme sa kunicima i da ih pripitomite bice bolje i za njih i za vas.

Ja mojim kunicima cesto dajem hranu iz ruke(kupus,sargarepu,jabuke...)na taj nacin oni se oslobode i odmah prilaze.Sobzirom da drzim rasu koja je za"ukras"cesto ih pustam u dvoriste da slobodno setaju.

Pozz svima.Imam zeciciu mesanku sarca na kontrolno parenje odbijala muzijaka,trebala je da se okoti pre 20ak dana ali nije,medjutim ubacim ja nju kod muzijak kad se vec nije okotila i ona se pari i na kontrolno parenje se o5 pari i tako 3 puta do sad a polni organ joj stalno crven ko da je ninfomanka :)Sta da radim sa njom ?

JAo ja sam se presao ..... nije 5-6 dana pred parenje nego pred kocenje xaxa .... i meni se takodje cini da ih treba navici na ljude , kod mene se brzo naviknu :)

Dilema. Hocu upariti mladu (lavlja glava) zenku od 6 meseci kojoj bi bilo prvi put sa duplo vecim od nje muzjakom mesanca lavlje glave i angore. Strah me je zbog njegove velicine a njoj prvi put a kako nam je mezimica, ne bih htela da ugine. Sa drugim je muzjakom ne mogu pariti jer joj je otac, a trecu varijantu nemam. Savet?

Nazad
Vrh