panonski beli kunić

Daj kopajko ne talasaj.

edmon
Casna rec ko veruje nek hoce ko nece ne mora nemam razloga da se pravdam a ni nameru da nekog lazem. Vaga ispravna 100% prvo leglo od te majke sa 30 dana starosti bili su oko 800grama ovo leglo sad 31 dan kad sam ih odbio na merenju imali su preko 900 grama. I u jednom i u drugom leglu je bilo po 7 komada.
Druga majka u prvom kocenju mali su sa 30 dana imali preko 700grama - 8 kom u leglu a sad ovo drugo kocenje treba oko 18 - 19stog da ih obijem ima ih 9 u leglu videcemo koliko ce biti teski.
2 meseca starosti sam merio jedno leglo i teski su 2,3 i 2,5kg na zalost u tom leglu imam samo 3kom. Majka se prvi put kotila i samo 3 malca donela na svet. Majka je otisla u rernu a ostatak u supu sto nije bio za pecenje.

Moj prijatelj od koga sam dobio kunice za zapat odbija od majke posle 2 meseca i hrani ih pola godine da bi bili od 3,5 do 4 kg. Ali njegova hrana ne moze da se poredi sa mojom. Ja parim 3 dan posle odbijanja a on pari posle 15 dana. Ima tu jos brdo razlika sta on daje njegovim i sta ja dajem mojim od preventive.

Znaci kunici su jedni te isti. Moj prijatelj treba da tovi 6 meseci za tu kilazu koju ja napravim za 3 meseca. Razlika je u hrani, moja je kvalitenija od nejgove skuplja je za nekih 30 do 40% al vremenski period tova je duplo kraci i na kraju kad saberem troskove moji su manji od nejgovih.
Ja sam pocetnik i dosta stvarni ne znam i treba jos dosta da ucim. Nisam znao neke stvari i pojavila mi se kokcidioza u 2 legla i izgubio sam par kunica. Davao sam jaku hranu a i ne bas dobru smesu a preventiva nije bila dobra. Tako da sem dobre hrane treba i dobra preventiva inace se desava to sto se meni desilo ::lose::

edmon je napisao(la):
Daj kopajko ne talasaj.

A sto bi da talasa. Svi ste se smejali kad sam napisao koliki su moji panonci bili a sad kad se javljaju drugi vi ko neverne tome. Rani i ti tvoje samo granulom pa ces videti razliku od svastarenja.

To ti je kada ja jedem meso a ti kupus a zajedno sarmu.

Za panonse bijele nezna vjerujem da je to ta kilaza.
Ali ovi mjesani ako je stvarno istina kapa do poda.
Iskreno meni je to nevjerovatno nije sve do hrane,ja evo sutra koljem kaliforniske i te za tov kad navrse 2 mj hranim svaki drugi dan granulama stari su 4mj imaju 3kg.
A do starosti 2 mj dobivaju 1-2 puta tjedno granule.
I kaliforniski su na glasu da dosta dobro napreduju.
Sto se tice preventive i vitamina sve dobivaju

Moji mesanci koji povuku na sarce i na kalifonije su ta gornja kilaza kao sto sam napisao. Mesanci koji povuku na Holandskog kunica su sitniji i oni su oko 3kg mozda koji komad i ispod videcu za nedelju dana kad budem klao to leglo gde ima mesanaca holandjana izmericu ih. Oni su primetno sitniji na svim kontrolnim merenjima tokom tova od ovih sto su povukli na sarce i na kalifornije.
Moji tovni kunici imaju uvek ispred sebe hrane i vode u izobilju. Granule u ishrani najvise dajem ali bude i po malo neke zitarice.

Ne bih da pisem vise o mesancima u ovoj temi ovo je ipak tema za Panom bele drzimo se usmerenja teme. Mesance sam ovde samo u kontekstu pomenuo a ovo se oduzilo :D
Ja sa slazem da su Panon beli bolji za tov pogotovo ako je veca kolicina tovljanika u pitanju. Ne bi se desavala ova neujednacenost da imam od 3.2-3.7kg u leglu ili neko drugo leglo mozda jos vecu neujednacenost ce imati. U buducnosti tezim i ja da mesance zamenem Panon belim. Ovim mesancima sto imam sa vecinom sam zadovoljan i nek traju dok traju a posle cemo na Panon bele preci.

Sto se tice tova i kilaze, brzine prirasta SZEKI-TELEP je u pravu i nije mu neverovati iz iskustva dostizu kilazu koju je napisao, ko ne veruje neka kupi 5 panonca ali cistokrvana, moze naci na forumu ko ce da mu proda mlade od odbijanja i neka hrani cistom granulom i vodom (u neogranicenim kolicinama) kontrolna merenja na svakih 15 dana i videce kako napreduju, a ako je kvalitetna granula moze da "vidi golim okom" kako kunic svaki dan raste. na klanju dobije 61% - 65% posto od tezine zivog.

1442qed.jpg

2ikcxz5.jpg

2vsf2he.jpg

2ivbgvs.jpg

8w00g5.jpg

Pozdrav svima, evo i mojih panonaca sa kojima sam prezadovoljan.
Na prve tri slike je muzijak Belac a na zadnje dve su zenke.

Ovaj muzijak ima 5,5kg a imam jos par njih oni su nesto iznad 5 kg.
Zenke nisam merio ali bi trebalo da su oko 4-4,5kg.

Ljudi ova panonska zecica sa kojom mucim muku se napokon okotila jutros,za razliku od prvog puta kada je bila nezainteresovana za mlade i svi su uginuli ovaj put se lepo ocupala i koliko vidim lepo ususkala mlade u kotilici,nisam gledo koliko ih ima,izgleda da sam dobro postupio sto sam joj pruzio drugu sansu :ppozdrav:

Jel zna netko gdje u Hrvatskoj mogu nabavit panonske bijele razmisljam da si nabavim da probam malo krizao bih sa ovnolikim.

Posto sam odlucio da nabavim panonske bijele kontaktirao sam sa gos,dubom.Zanima me kako se kodvas krece cijena panonski bijeli znaci zenka 3 mj,ako moze u eurima posto neznam vrednost kuna-dinara.Hvala unaprijed :ppozdrav:

Obično ide 5 E. po mesecu starosti,pre je to bilo u markama a sada je to u evrima.Otkad je vjeka i pamtiveka.
3 meseca = 15 E.
To je neka definicija,jeste malo,ali narod nema novaca.
A ljudi prodaju sve i svašta.

To od 15E mi je nekako realnija cijena nego ova koju sam dobio,dobro mozda je kodnas veca cijena premda nevidim razlog zasto bi bila.Sto se tice cijene mislim da je generalno kunicije meso podcjenjeno stoje to tako ima puno cimbenika.

E ljudi ja sam nabavio celicnu zicu debljine 2,5mm a kocke su 20x20mm... Da li je to dobro za pod za kunice?! Tj zeleo bi da nabavim panonske bele pa spremam nove kaveze za njih i to sam uzeo za podlogu pa me interesuje valja li i da li su dimenzije kaveza 60x85 i visina 50 dovoljne za te kunice?!

BRZI je napisao(la):
To od 15E mi je nekako realnija cijena nego ova koju sam dobio,dobro mozda je kodnas veca cijena premda nevidim razlog zasto bi bila.Sto se tice cijene mislim da je generalno kunicije meso podcjenjeno stoje to tako ima puno cimbenika.

A probaj ih uvesti u Hrvatsku iz Srbije.

Nazad
Vrh