Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
i ja smatram tako.vec su ovde pisali neki clanovi da su neki kukali cele godine suša pa kasnije za novine falili se sa rekordima.Sad se pise lose ali kad krene zetva bice prinos za ponos i cudjenje odakle ovo izlazi vise
Послато са 23090RA98G помоћу Тапатока
Susa je kod nas velika@milovan vrsac Zar nije zelena da gori ?.Znam da ima vetra kod vas dosta ali opet ...
Ima Boga.Danas u Vršackom ataru,udario grom u Matijevicevu tablu i izgorelo 20ha psenice
Bas takoi ja smatram tako.vec su ovde pisali neki clanovi da su neki kukali cele godine suša pa kasnije za novine falili se sa rekordima.
To kad bi se svi u svijetu dogovorili da ne bacamo gnojivo u ovim kolicinama i da cak 10 15% zemljista ostavimo neposijano i da brazil ne sije 2. Postrnu kulturu kukuruz svi bi zivjeli 5 puta bolje. Sirovinska hrana bi nam bila duplo skuplja i ne bi nas bolila glava.... Al ovako od toga nema nista svi radimo hiperprodukiju hrane i cijena je tu gdje je a bez visokoh prinosa na ovim ulozima nema zarade....Naglas razmišljam da ja kao i većina ratara samu sebe guši Ulažemo mnogo ja ove godine i map i stajnjak i dosta ureje dobijemo visoke prinose, ako suša ne upropasti, stvorimo viškove na tržištu i to obori cenu a sebe oteramo u minus Drugačije da prihvatimo da umesto 5t po jutru rodi 3t po jutru nastane manjak cena skoči da mu dodje na isto a manje bacim npk ili map upola ureje pa tu uštedim tonu po jutru, pa i ako bude suša opet ce izvuci 2,5t ili 3t Ne znam da li grešim Ali na ove cene veštaka juriti maksimalne prinose a sebe uterati u minus nema smisla Da i pesticidi Prošle godine fungicid radio 3 puta, ove insekticid 3 puta a sve je trošak da bi sačuvao prinos još i regulatorom rasta jer je pšenica bila gusta negde i polegla. Ne znam mislim da ću dogodine sa ulaganjima daleko opreznije Da mi ulaganja budu do 3t pa ako i da 3 t nije bar minus Prošle godine na cinkosan i radnike silne pare 5 x trovao miševe jesen 2023
Razlika je kad u cvatnji rokne 150 lit kise u par dana (tako je kod nas) i sad kad u cvatnji ove godine dodje nocna 4 stupnja par noci i od 8 9 10 dana cvatnji nemozes 1 suncani dan spojit..... Pa se i to na prinos odrazi a sad ova vrelina dosla. Nemaju ni oni svake svake godine 12do14 tona ali u 70% 80% slucajeva to imaju. Pa svjetski rekord psenice je na novom zelandu 17 i nesto tona po ha (ekonomski neisplativo jer je bilo jako puno ulaganja ali eto hibrid psenice to moze dati u top uvjetima). Ali ovih 12do14 tona imaju po nekom normalnom ekonomskom ulaganju. Nije cijela engleska za vrhunsku psenicu, ima i tamo susnih dijelova ili losijeg tla di kad imas 7 tona po ha budes sretanImali smo mi 2023 godine dosta padavina pa nije bilo to to... Poenta je u tome da oni imaju umerene temperature.