Pšenica 2024-2025

ak se pogodi vrijeme primjene folijarno ureje ide HL ladno i na prosjek od 88-89..jedne godine sam imao i 92 al to je jedna od rijetkih godina kad nisu bile visoke temperature u fazi nalijevanja zrna..
Nema uticaja na prinos samo na hektolitar i proteine , kod njih ne placaju psenicu po klasama po kolicini proteina i hektolitru.

A kako moze uticati na hektolitar a ne utice na prinos to mi nikako nije jasno,znaci ako bi imalo recimo 5t bez prihrane isto ce imati i sa prihranom ali ce hektolitar biti veci,kako to zar ce se zrno skvrciti a tezina ostati ista

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Ako je zrno "debelo" a lako puna prikolica žita a težina ko perije. Ako je zrno nabijeno i ima gušću strukturu imaće veću težinu i sa pola prikolice. Isti princip kao i kod kukuruza. Izjedu ga moljci on zauzima istu zapreminu ali nema težinu... Ja prihranio Ureom dvared lepo je živnulo pre neki dan isprskao sa Olimpom i Shatrebom i Wantexom za neki dan ću opet sa Ureom i tako u nekoliko navrata sve do cvetanja idem svakih 8-10 dana a kada naliva zrno ondak sa onim Mikrođubrivom i još nekim insekticidom. Ove godine su gledam lepa žita u ataru. Ovo je mojih 2 centa.

Znam ja sta je hektolitar al ne kapiram kako mu prskanje ureom nabije zrno da bude teze a tezina ostane ista

Ta folijarna prihrana sa ureom ide u pocetku klasanja , a prije cvetanja , znaci nema jos ni zametka zrna.

Pitam kako povecava hektolitar a ne prinos,ja bih rekao da to ide zajedno

Poslednja izmena:
I meni Avenue malo prosaran ali zasticen je pre 2-3 nedelje i bice opet za 7-10 dana kad procveta, cenim da je to od mene dosta a ostalo kako mu bude..

Poveća i prinos (logicno jer je Hl veći) posebno ako je pšenica u dobroj kondiciji i njiva!..ne 20% kako svi ocekuju al nekih 3-10% zavisi od godine i trenutka aplikacije
Al za proteine i Hl radi posao dobro, ja prezadovoljan!

Al jako zavisi o trenutku aplikacije zato sam i napisao ako se pogodi vrijeme folijarne prihrane..
Recimo ja izbjegavam ako ce nakon sljedecih par dana biti vjetrovito
Vecina misli da je to sveta vodica pa to koriste kao spas za psenicu koja lose izgleda a ja u losoj psenici nikad ne bih koristio! Smatram a i tako sam primjetio da ima kontraefekt!
Isto takoder, ak je psenica imala od pocetka neujednaceno nicanje ni tad ne bih koristio
Ostavim uvijek kontrolu, jedino ove godine nisam i necu vise posto sam se uvjerio vec par puta na vagi da radi svoj posao al treba pogodit trenutak aplikacije!

Po meni i dalje najjeftinija opcija a daje dobre rezultate…za onog tko se malo ‘potrudi’ a ako ste tip daj da se to samo uradi i gotovo, bolje nemojte!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh