Pšenica 2024-2025

ak se pogodi vrijeme primjene folijarno ureje ide HL ladno i na prosjek od 88-89..jedne godine sam imao i 92 al to je jedna od rijetkih godina kad nisu bile visoke temperature u fazi nalijevanja zrna..

ak se pogodi vrijeme primjene folijarno ureje ide HL ladno i na prosjek od 88-89..jedne godine sam imao i 92 al to je jedna od rijetkih godina kad nisu bile visoke temperature u fazi nalijevanja zrna..
Nema uticaja na prinos samo na hektolitar i proteine , kod njih ne placaju psenicu po klasama po kolicini proteina i hektolitru.

A kako moze uticati na hektolitar a ne utice na prinos to mi nikako nije jasno,znaci ako bi imalo recimo 5t bez prihrane isto ce imati i sa prihranom ali ce hektolitar biti veci,kako to zar ce se zrno skvrciti a tezina ostati ista

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Ako je zrno "debelo" a lako puna prikolica žita a težina ko perije. Ako je zrno nabijeno i ima gušću strukturu imaće veću težinu i sa pola prikolice. Isti princip kao i kod kukuruza. Izjedu ga moljci on zauzima istu zapreminu ali nema težinu... Ja prihranio Ureom dvared lepo je živnulo pre neki dan isprskao sa Olimpom i Shatrebom i Wantexom za neki dan ću opet sa Ureom i tako u nekoliko navrata sve do cvetanja idem svakih 8-10 dana a kada naliva zrno ondak sa onim Mikrođubrivom i još nekim insekticidom. Ove godine su gledam lepa žita u ataru. Ovo je mojih 2 centa.

Znam ja sta je hektolitar al ne kapiram kako mu prskanje ureom nabije zrno da bude teze a tezina ostane ista

Ta folijarna prihrana sa ureom ide u pocetku klasanja , a prije cvetanja , znaci nema jos ni zametka zrna.

Pitam kako povecava hektolitar a ne prinos,ja bih rekao da to ide zajedno

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh