Pšenica 2024-2025

Koja je to bolest na slici br 3?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Zato pitam. Ne liči mi ni na jednu bolest, više kao fitotoksičnost posle prskanja..

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

То је главно питање...бојим се после ових кишних дана кад се устали Сунце да ће бити болештина само тако,Ту треба бити будан.

Pre 2 nedelje tretirana fungicidom olimp+ugo ,a vec probijaju bolesti ....

Mislim da to nije bolest već reakcija na stres usled herbicidnog-fungicidnog-insekticidnog-folijarnog tretmana tojest zbućkavanje koje čega, varijacija temperature i ko zna čega još, nije svaka pega-tačka-crta- bolest, LG sorte najviše prednjače po tome jer svaki stres manifestuju nekim tačkanjem po listu, ispada da treba svake nedelje prskati, ne paničite bez potrebe, ova pšenica izgleda dobro po mom mišljenju ali no.

Ok mozda i gresim,tj cim vidim nesto po listovima odma mislim na najgore xd...nesto jeste,tj da je biljci sve idealno ne bi bilo zutila po listovima.Sad kad vidim sliku bolje malo lici i na nedostatak kalijuma,a na njivi bas i nisam zagledao jer sam se iznervirao zbog jeb.. suncokreta koji je pored ,fazani,golubovi,nzm ni ja sta,sve ga gricka,najverovatnije ide presevanje u tri lepe ,ubacim soju ponovo ,bar kod nje ne mislim kako ce nici zbog pokorice,a zbog gustine sklopa ne mogu joj toliko ni nastetiti pticurine ...
@sale ratar Ne verujem da je problem do hemije koja je koriscena,iako je bilo u prskalici 9 razlicitih hemija izmesane,ovo se pojavilo sad pre koji dan ,nisam pre primetio kad sam spremao za setvu useva pored.

savet samo

uzimajte novije sorte

anapurna jer vec nekoliko godina kod nas,mozda i preko 10

videcemo na prinosu kad udje kombajn zvanicno ali kod mene askona(novija sorta) bolje deluje nego apilko
pricam za Lg sorte

u francuskoj postoji jos stari dobri Deda Apac,Asterion,Amstrong i Absalon(kojeg sam hteo da uzmem i ja ove sezone ali ga nije bilo tj nestalo pa uzeo Askonu,koja je novija kod nas a kod njih je vec nema)

Apilco nije među stabilnim sortama, zna da šara sa prinosima.Anapurna i Avenue su tri u čelo za njega, izuzetne i stabilne sorte.

Nazad
Vrh