Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
ako ne prskas suncokret--onda radi motikan ili kako???Odakle na suncokretištu npr kod mene kad nikad ne prskam suncokret
i kod mene takva psenica na mestima de sam samo tanjirao.dva agronoma su mi bila u obilasku i potvrdila da je rec o ostacima herbicida od prosle godine koji usled najvece suse prosle godine nisu delovala i sad su se aktivirala usled ovih kisa.pretpostavili smo da je do toga jer imamo u jednom delu atara dve parcele prekoputa.jednu smo tanjirali a za drugu orali prvi put nakon 25g za psenicu tj sve komadice od hektar dva i koje idu u spic trokut,nepravilnog oblika smo tanjirali a ove table velike orali i tu su za sad odlicne psenice i jecmovi.na tanjiranim sojistima se najvise primeti al isto i na suncokreistu i kukuruzistu gde je tanjirano.odlucili smo pretanjirati te parcele i posejat kukuruz il suncokret tj ono sto smemo kako gdeKod nas ima dosta ovakvih psenica ili su na putu da budu takve. Niko sa sigurnoscu ne moze da kaze o cemu se radi.
Jedno od ojasnjenja je da dok je bilo hladno zaostali zemljisni herbicid nije djelovao na biljku jer je bio izvan dosega korijenja , kako je temperatura zemljista porasla i korijen biljke dosao do sloja sa herbicidom i zbog same temperature herbicid je poceo da djeluje, vecina herbicida ne djeluju ispod 5C. Bolest sigurno nije, jer bi bile zahvacene i okolne parcele. Ali cudno je da nema horizontalnog pomjeranja herbicida samo vertikalnog u zemljistu.Prskao danas svoju pšenicu, da izbegnem najavljene vetrove, pa vidim ovu komsijinu njivu. Sta moze biti uzrok? Predusev kukuruz, samo tanjirano (kao i kod mene). Jednom je prehranio sa 150kg/kj uree.
I kod komsije s druge strane se pojavljuju bolesti neke. Tesko da ce stici da zastiti po ovakvom vremenu.
![]()
![]()
![]()
Ovo sam napisao za takav slucaj u nasem ataru.Kako onda objasniti ovu pojavu na psenici gde je predusev suncokret koji je prskan ekspresom??