Pšenica 2024-2025

Pitao sam ga. Ne zna cime mu je prskan kukuruz, jer su mu usluzno prskali. Oni naprave cenu, i sami ubace sta misle da treba.
A zito nije prskano ni sa cim. Poslednji put je u njivu usao u februaru, kada je bacao ureu.

Ostaci hemije…

Kod nas ima i dobrih zita - sa puta ako se gleda. 3 raznih bolesti sam uvideo kad sam sishao sa traktora. 2 i znam sta su a ta ”ispupcenja” na listu i ne znam sta je.

Najverovatnije - iako ne preporucuje zasitarka - radi cemo “mini ogled” na ~3 ha sa i bez uree (adbluea), pa cemo videti. Najverovatnije posao ce se obaviti u ponedeljak.

Ja sutra krećem sa prskanjem.Od fungicida uzeo sam Falcon.Danas usput pregledavao pšenice i ne vidim da ima bolesti.Sve se dvoumim dali da stavim fungicid ili samo herbicid i insekticid.Pa kad izadje zastavičar onda da uradim Falconom.Odlučiću ujutru kad ustanem..

Ja sutra krećem sa prskanjem.Od fungicida uzeo sam Falcon.Danas usput pregledavao pšenice i ne vidim da ima bolesti.Sve se dvoumim dali da stavim fungicid ili samo herbicid i insekticid.Pa kad izadje zastavičar onda da uradim Falconom.Odlučiću ujutru kad ustanem..
Sta ides za drugi tretman? Koji insekticid i fungicid? Ima li smisla ponavljati opet falkon?

ja idem posle uskrsa olimp+ugo+metmark+grom jecam i zito

doduse moguce da izostavim metmark u jecmu jer je vrlo moguce da nece biti potrebe

Ima li uopšte potrebe za T1?Vlage nema, vetar non stop, nema najave ozbiljnijih padavina.
Ja sam isao sa herbicidom u psenici jer ima mestimicno po neka gorusica i misevina, da to skinem. Pa sam ubacio i falkon, e sad nisam siguran za drugi tretman sta da ubacim kad bude u cvetu pored insekticida?

Da li neka firma u Srbiji otkupljuje slamu, da dodje na njivu, izbalira , plati i odnese? Vidim da u Hrvatskoj to rade.

Juce odradena psenica sa herbicidom (Tezis), fungicidom (Amistar Prime, Falkon, Duet, kako gde) i insekticidom (Polux).
Vetar tek kasnije po podne se stisao ali radili smo ceo dan. Uveliko po ataru je bilo traktora sa prskalicama.
Od sutra najavljuju jak vetar. Preostalo mi je oko 7 kj i verovatno ujutru cim svane idem da zavrsim!

U prvoj turi (13kj)stavio sam falkom,stao dosta puta i gledao pšenicu,nema ni traga bolesti.Posle samo herbicid i insekticid.

Prskao danas svoju pšenicu, da izbegnem najavljene vetrove, pa vidim ovu komsijinu njivu. Sta moze biti uzrok? Predusev kukuruz, samo tanjirano (kao i kod mene). Jednom je prehranio sa 150kg/kj uree.
I kod komsije s druge strane se pojavljuju bolesti neke. Tesko da ce stici da zastiti po ovakvom vremenu.
IMG-20250412-090447.jpg
IMG-20250412-090432.jpg
IMG-20250412-092555.jpg
Kod nas ima dosta ovakvih psenica ili su na putu da budu takve. Niko sa sigurnoscu ne moze da kaze o cemu se radi.

Nazad
Vrh