Pšenica 2024-2025

Ja sam danas odradio prvi tretman.

Jak koktel je bio .

Protiokonazol + Piraklostrobin + Lamba cikalotrin + Sekator + aminokiseline.

neke info se prelamaju da se nudi 21 na zeleno,tako da sto jeftinije da se odradi,ovo sto se moze

kod nas za sutra najavljuju neke padavine sto bi jecmu i zitu doslo samo tako

Kod nas je katastrofalno krenulo da se širi to neko žutilo i sušenje žita i bukvalno nestaju u jako kratkom roku. Niko ne zna šta je u pitanju. Sutra nose u institut nekoliko njih pa ćemo videti. Počela su od juče da se prskaju žita pa ćemo videti šta se dešava.

ono sto sam pisao vec
po meni aktiviranje hemije od prosle godine koja je bila susna i hemija ostala u zemlji tako reci

gotovo svi ceprkaju i od ovih kisa u martu aktivacija hemije

naravno vrlo bitno u tome je pitanje predusev i cime je prskan isti

Ali koren je živ i pun malih belih žlica, a ona se suši?! To nikako ne ide jedno sa drugim.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Kod nas ima dosta ovakvih psenica ili su na putu da budu takve. Niko sa sigurnoscu ne moze da kaze o cemu se radi.
i kod mene takva psenica na mestima de sam samo tanjirao.dva agronoma su mi bila u obilasku i potvrdila da je rec o ostacima herbicida od prosle godine koji usled najvece suse prosle godine nisu delovala i sad su se aktivirala usled ovih kisa.pretpostavili smo da je do toga jer imamo u jednom delu atara dve parcele prekoputa.jednu smo tanjirali a za drugu orali prvi put nakon 25g za psenicu tj sve komadice od hektar dva i koje idu u spic trokut,nepravilnog oblika smo tanjirali a ove table velike orali i tu su za sad odlicne psenice i jecmovi.na tanjiranim sojistima se najvise primeti al isto i na suncokreistu i kukuruzistu gde je tanjirano.odlucili smo pretanjirati te parcele i posejat kukuruz il suncokret tj ono sto smemo kako gde

Prskao danas svoju pšenicu, da izbegnem najavljene vetrove, pa vidim ovu komsijinu njivu. Sta moze biti uzrok? Predusev kukuruz, samo tanjirano (kao i kod mene). Jednom je prehranio sa 150kg/kj uree.
I kod komsije s druge strane se pojavljuju bolesti neke. Tesko da ce stici da zastiti po ovakvom vremenu.
IMG-20250412-090447.jpg
IMG-20250412-090432.jpg
IMG-20250412-092555.jpg
Jedno od ojasnjenja je da dok je bilo hladno zaostali zemljisni herbicid nije djelovao na biljku jer je bio izvan dosega korijenja , kako je temperatura zemljista porasla i korijen biljke dosao do sloja sa herbicidom i zbog same temperature herbicid je poceo da djeluje, vecina herbicida ne djeluju ispod 5C. Bolest sigurno nije, jer bi bile zahvacene i okolne parcele. Ali cudno je da nema horizontalnog pomjeranja herbicida samo vertikalnog u zemljistu.

Receno je da ni vlasnik ne zna sa cim je prskano ili nece da kaze. Tribenuron metil nema uticaj na psenicu, odnosno ima samo ogranicenje zbog niske temperature , sto ovdje nije slucaj.

Nazad
Vrh