Pšenica 2024-2025

Ko je rano posejao trebalo bi vec da pozuri, ali kako kad javljaju temperaturu u minusu. Vrlo zeznuta godina za psenicu, odavno nije bilo ovako kisno u periodu kad treba izvrsiti zastitu.

Sad kad iduće nedelje pšenicu tako nabujalu i punu sokova opiči najavljeni mraz, ima da bude sva čokoladna kao pre par godina.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Širim prskalicu sa 12 na 15 m,ako danas zavrim,sutra i ja prskam.Imam oko 20 kj gde mora što pre da ide sekator.Danas bilo u planu da razbacam drugu turu uree,ali na kraju izmena plana.

Prvu godinu radim pšenicu, što mislite može li se još čekati sa prskanjem? Mislio sam ići Sekatorom, a trebat će i regulator.
Koja je ovo faza razvoja uopće?

Korova negdje ima baš dosta, negdje malo.
Vrijeme također ubitačno, sad je jako mokro i puše sjeverac, a nema stabilizacije na vidiku.

Jel zna netko šta se događa s ovom pšenicom?
Prskana pred 10 dana sa Hussar star protiv korova.
Od onda palo nekih 40 l kiše i sad se počela kao sušiti tj. vrhovi najviših listova.

Jel joj naštetio herbicid ili ju muči kakva bolest?

Nista kod nas je sva takva ne prskana, hladno je, ja sam prskao pre 10 dana jednu parcelu sa metmark i lodin nikako da odem da vidim blato je

И код мене тако, а није третирана.

C7NoOIy.jpeg

Kod nas kisa blatto ne moze ni do njive

Исто. И јуче и јутрос је ромињала. Да је бар пала нека количина, укупно ни 40л за ових недељу дана, додуше све време је била слаба, тих, бар је све упијено. А пре тога ветар је шибао данима и смирио се, наравно, тек пред кишу.

juce sam fotografiao jecam sa istim simptomima i poslao strucnom licu koji mi kaze da je u pitanju posledica od mraza od pre dve nedelje kada je kod nas bilo oko -5,6. Laknulo mi je iskren da budem

Prvu godinu radim pšenicu, što mislite može li se još čekati sa prskanjem? Mislio sam ići Sekatorom, a trebat će i regulator.
Koja je ovo faza razvoja uopće?

Korova negdje ima baš dosta, negdje malo.
Vrijeme također ubitačno, sad je jako mokro i puše sjeverac, a nema stabilizacije na vidiku.
Faza intezivnog porasta (vlatanje), izgleda da je malo muči vlaga (blizina vode).

Poslednja izmena:
Ako je od mraza onda se ne brinem toliko, ali bojim se da ne bi bilo od herbicida.
Jer međaševa pšenica do moje je tamno zelena, bez ikakvog oštečenja, a nije prskana.
Jedino je moja nešto viša, nekih 5-10 cm.

Ovako taj list izgleda dok se suši.

Sad, jel se bude samo taj vrh tako zasušio, a ona nastavila rasti, ne znam.

Nazad
Vrh