Pšenica 2024-2025

Obično kažu da se sa ureom ide do 20 februara, kao nije dobro kasnije. E sad da ga jbm... Da nisam oprao rasipač, možda bih napravio ogled.

Poznanik iz madjarske kaže da oni ureu 3x bacaju.Recimo ako oće 150kg/kj,u februaru baci 70kg/kj,i posle još 2x po 40kg/kj.Kaže da se extra pokazalo.

Pa, činjenica je da sam jedne godine davno bacio ureu dosta kasno, odjednom, i imao pšenice ko nikad. Vrv je i godina bila dobra ali možda je i urea uticala.
Ako imao vremena i živaca, možda uzmem i bacim 100kg/kj na jedan deo parcele pa da vidim da li ima smisla. Inače u subotu i nedelju sam bacio prvu prihranu. An 180kg/ha.

Koristio li neko adblue kao “prihranu” u prvom tretmanu? U kojoj “dozi”? Vredi li to raditi? (Nemam bas dobra iskustva sa rastopljenjem djubriva, pa zato i pitam).

Obično kažu da se sa ureom ide do 20 februara, kao nije dobro kasnije. E sad da ga jbm... Da nisam oprao rasipač, možda bih napravio ogled.
2022e sam išao sa urejom sredinom 4.mjeseca pa prinos i proteini bili top
To tamo gde ima padavina moze da se pametuje mnogo,i cak se ispadne i pametan jer sve vlaga to ispegla.
baš suprotno kolega...gdje ima padalina ne škodi baciti veće količine ureje odjednom dok tamo di nema eh druga priča...ti ju prihraniš sa 150kg/j pred najavljenih 20-25l, padne 3-4L i do prihrane lijepo napredovala nakon prihrane usporila, stala..dvaput doživio, treći put neću :)

Za proteine se slažem da ih poterala urea ali na prinos nije samo ona uticala, tj nije puno. Prinos ti je poterala dobra kondicija njive.
Eno i na mojim njivama a i na tuđim u ataru se sad vidi u kakvoj su kondiciji. Tačno se vidi gde je nekada bio salaš, gde je izvučena osoka, stajnjak, duplirano sa veštakom... a na nekim delovima sad ne pomaže ni brdo uree ili an-a. Jednostavno te parcele tj delovi njiva su trebale dobiti više npk ili stajnjaka al jbg neda komšija.

Pojavilo mi se neko žutilo na vrhovima pšenice!
Nije ga bilo pre 3 nedelje.
Na donjim listovima ima malo seprorije,zanemarljivo.
Da li je i ovo na krajevima seprorija?

Ima na svim psenicama, ne samo na onim ranije posejanim. Mraz je kod nas bio oko - 9 dve noci zaredom. Vidi se da je psenica dobila malo po listu, ali njoj to ne predstavlja nikakav problem. Kako bude skupljala sumu temperatura tako ce to biti sve manje vidljivo.

Јуче смо из четвртог покушаја прихранили са око 300kg мађарског (Genesis) КАН-а. Још од краја јануара сам пратио прогнозу да бих искористио неку кишу, међутим држе најаву и како се ближи дан смањују или укину, и ја одустанем. Нешто ситно има за данас-сутра па ајде.

Стање шарено. нисам бирао слике, чак су најбоље на крају. Сорте Sofru, Rhum, Avenue (све моја дорада) и Basilio (семенска). Норма око 250kg/ha. Предсетвено око 300kg/ha 6-24-12, осим једне где је око 300kg/ha 10-20 (по анализи довољно калијума, много више вучена осока ранијих година). Сетва 29. октобар (од 13. слике, Avenue и Basilio) и 2. новембар (првих 12 слика, Sofru и Rhum).

U Petak po podne i juce odradili prihranu psenice sa AN - om, neke parcele sa 185 kg/kj a neke sa 165
kg/kj.
Taman po zavrsetko krenula neka fina sitna kisa!
4f31894f1e1920486df25292534eb426.jpg

45a0bd487d9793a0e98565944585ec6b.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh