Pšenica 2024-2025

Kako tako malo? Kao da je posejana pre 3 nedelje a ne u oktobru...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

90% psenice posijano u prasinu pa nije pala kisa 50-55dana pa kad je pala vec su bile niske temperature i takva jadna mala docekala zimu a i dosta su ju prorijedili ovi mrazovi u 2mj..jecmovi su cini mi se jos vise stradali

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Pajdaš : A one uz cestu za Tovarnik? Neki dan sam išo na teren pa sam malo gledio uz put i vidim da ima i solidnih žita.

Uz cestu je najbolja zemlja, al takvih psenica je 5%..isto Svinjarevci, uz cestu ima bas jako solidnih psenica s obzirom na ove uvjete klime i padalina a udes u atar 200-300m tamo kao da si u Saharu dosao dok ne sides iz traktora ne znas jel sta tu uopce ima..

@Pajdaš : A one uz cestu za Tovarnik? Neki dan sam išo na teren pa sam malo gledio uz put i vidim da ima i solidnih žita.
prosle godine drugaru ljubisi iz banovci vrsem soju prva leva njiva na cesti posle izlaza iz banovci prema tovarniku, 3m jutro otisli na sledecu radi zakup od nekog coveka iz tovarnika, parcela u tovarnickom ataru tamo curilo 20m i vise po jutru.dileta soja na obe parcele
isto drugar gojic za njega si cuo verovatno radi tu oko 400ha i okolica sida 150-200.u sidu preko curilo prosle godine prosek soja 22m jutro a kod njega u banovci 5m jutro.isto kod mene negoslavci prosek soja 3m jutro a sotin, tompojevci 10-18m jutro
nema to vise ko nekad da kad pada pada u krugu 20km.to sad kak koje selo atar pogodi oblak.vrseo sam u čakovvci coveku prosle godine pedro 6m jutro pa sledeca parcela ak ima 150m zracne linije curio pedro 18m jutro ista predkultura a cak losija zemlja nego na prvoj parceli al jbg dosao neki mali oblak u augustu i tu se ispadalo i dala dobar rod

Lep dan za obilazak...
41ba56aa2b7891252050eb7bfb6d9369.jpg
7448ac2ea0a68930fde55e6e4c4e5757.jpg

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

prosle godine drugaru ljubisi iz banovci vrsem soju prva leva njiva na cesti posle izlaza iz banovci prema tovarniku, 3m jutro otisli na sledecu radi zakup od nekog coveka iz tovarnika, parcela u tovarnickom ataru tamo curilo 20m i vise po jutru.dileta soja na obe parcele
isto drugar gojic za njega si cuo verovatno radi tu oko 400ha i okolica sida 150-200.u sidu preko curilo prosle godine prosek soja 22m jutro a kod njega u banovci 5m jutro.isto kod mene negoslavci prosek soja 3m jutro a sotin, tompojevci 10-18m jutro
nema to vise ko nekad da kad pada pada u krugu 20km.to sad kak koje selo atar pogodi oblak.vrseo sam u čakovvci coveku prosle godine pedro 6m jutro pa sledeca parcela ak ima 150m zracne linije curio pedro 18m jutro ista predkultura a cak losija zemlja nego na prvoj parceli al jbg dosao neki mali oblak u augustu i tu se ispadalo i dala dobar rod
Tovarnički atar ima zemlje gdje dileta daje nepunih 21 metara soje lane a ima di bi dilete bilo jedva 5 meteri po jutru..... svaki dio atara treba biti za neku kulturu. pšenice kod nas ove godine daleko daleko bolje izgledaju nego lane. njive uz cestu su generelno ok ali imamo još boljih dijelova atara gdje pšenica za sad ako nije popila virozu i ako godina bude služila obećava za 11 tona po ha kao nekad.... e ali je tako i prije 2 godine obećavala pa kad je došla virusna patuljavost kuku lele....
Naravno ima i do sorte, zamjetili smo da solindo bolje podnosi kasni rok sjetve, bolje busa i daleko bolje podnosi minuse bez snjega u odnosu na sofru, ali vidjet ćemo što vaga kaže.... Prije ulaska u Tovarnik kada se ide iz smjera Ilače imam taj Solindo ako čisto nekoga zanima da malo vidi sortu, za sad naoko zbilja top izgleda.
dobil smo 15 16 lit kiše prije nekih 7 8 dana koilko li već ima što lane u ovo doba nije bio slučaj. Nadam se da će svima sada idući tjedan pasti jer vjerujem da ima ljudi kojima je pšenica u kritičnoj fazi za koji dan.

Lose jako lose atar kod nas izgleda, pogotovo s obzirom da je velika vecina posijala psenicu u optimalnom roku (10-20.10), vecina nas je sijala tu oko 12.10-15.10 a ove poslije necu ni komentirati kako izgledaju..

Gledam slike atara od zadnjih 15g ovako lose jos nije bilo u ovom periodu..
Evo ova spada među 10% ‘najboljih’ trenutno…
77bd8f428707b6be7218b80f1f10b8bc.jpg

Ovo zbilja jadno izgleda i ne znam jel ima smisla ostavljati....

Spremio sam an da prihranim pšenicu po drugi put kada da odradim najbolje zadnja prihrana urea bila 16 februara javljaju neke male padavine ili da sacekam tamo 15 16 kad bude sta vi mislite?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

UREA nije odmah dostupna biljkama, treba da prodje neko vreme da promeni oblik a u zavisnosti od uslova to moze biti od 20 do vise od 30 dana.. Ako si bacao 16.2. UREU pa bacis 16.3. AN i jedno i drugo djubrivo su ti dostupni biljkama istovreme a poenta razdvajanja prihrana je bas da se hranivo obezbedi u razlicitim intervalima.. Ja sam na primer i prvu prihranu isao AN-om 26.2. i tak krajem marta planiram drugu prihranu isto AN-om..

Pa onda cu tek tamo posle 20 ići ano kad sam bacio 16.2 odmah uveče pa dobar sneg tako da sam super pogodio pa taman sad mislim da je ureja uveliko dostupna pšenicu

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Ja sam odradio sve odjednom pre one kise u februaru urea 140 kg/kj i u subotu na beli luk sve odjednom oko 180 kg/kj ana. I to je to od mene od djubriva. Ostalo jos na kukuruz da se razbaca...

Nazad
Vrh