Pšenica 2024-2025

Kod nas krenula preoravanja i presijavanja…

Sent from my iPhone using Tapatalk

I misevi i stakori…aj misevi al stakora koliko majko mila…prije smo ih vidali uvijek do kanala ili do lenije al sada po citavoj njivi… a misevi malo pa malo mi se zakace ovako na plug

A ima dosta slucajeva gdje vidim preoravaju jer psenica pustila klicu, negdje i ponikla i osusila se zbog nedostatka vlage..
u ataru nema psenice jecma da je nicanje vece od 40-50%
Ove godine treci put smo dostigli 45dana u nizu bez kapi kise…prvo 2-3mj, pa 7-8mj i sad 10-11mj

84f2c8d6c9cf79a656f880ea19ccf6eb.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

i kod nas ista situacija trecinu dela od ukupno posejanog smo preoral a jedan deo i zbog cikada.prskali al nista neje pomoglo cudi me sto ih jos ima abilo je zadnih dana hladno

Kod nas je prosle godine bila ogromna najezda miševa i pacova, štete je bilo svuda.Sada ih gotovo i nema, možda su se preselili kod vas u EU(šala 😁).

.kod nas je najezda vec petu godinu zaredom.ovde se vise ne isplati radit nista.evo odzvonilo i zabranjju tavanusu.zadnja godina kako smo mogli tavanusu sejati.dobro kaze moj kolega sto radi ovde zemlju i preko u Srbiji.kaze preko sa 20-30procenta manjim prinosima ima vecu zaradu po jutru nego ovde

.kod nas je najezda vec petu godinu zaredom.ovde se vise ne isplati radit nista.evo odzvonilo i zabranjju tavanusu.zadnja godina kako smo mogli tavanusu sejati.dobro kaze moj kolega sto radi ovde zemlju i preko u Srbiji.kaze preko sa 20-30procenta manjim prinosima ima vecu zaradu po jutru nego ovde
Tavanusu nisi ni u nemackoj zabranili, vec placaju nesto da bi mogli da seju svoju repodukciju

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

nek kolege koji su iz HR potvrde da ne ispadne da lazemo..
evo ja mogu potvrditi...al ocekivano, prijatelj mi radi u firmi poprilično velika, ove godine kaze ne zna jel su prodali trecinu sjemena pšenice i ječma, neznaju kud ce s toliko robe..zadnje tri jako loše, ljudima prekipilo, vecinom se samo tavanusa sijala ove jeseni
a predstavnik te firme i jos par vecih firmi za sjemensku proizvodnju su imali sastanak s ministrom gdje je to dogovoreno, da od sljedece godine nema vise tavanuse....odredit ce se norma po ha, ak sijes toliko ha moras kupiti toliko kupovne i predati taj papir o kupovini ak hoces poticaj primiti!
sto kaze susjed, bit ce kao i sa sojom...kupovat cemo kupovno samo zbog papira, sijati i dalje nasu tavanusu a kupljenu kupovnu zamijesat s nasom merkantilnom i vratit im nazad u zetvi hahah
ove godine s kupovnom sojom npr bilo jako punooo problema s klijavoscu....dok npr ne mogu reci, ove godine sto sam sijao usluzno psenicu mozda i najbolja kupovna u zadnjih 6-7g sto sam vidio...dok prosle godine kupovna psenica daleko najgora ikad

*ps. Tako da od sljedeće godine možemo očekivati lagano još veću cijenu kupovne pšenice, bar 10%...sad će razlog velike cijene sjemenske biti ''ponuda-potražnja'' hahah

Ja za tavanušu dam oko 45 do 50 e po hektru, a sjemenska je oko 150 e hektar, za sjemensku dobijem 250 e podsticaj po hektru i u plusu sam oko 100 e po hektru, a za tavanušu sam u minusu 45 do 50 e po hektru. Tako je kod nas.

pa to imas u bosni koja nije eu

a sta je problem kupiti semensku ako dobijes pare za istu,nije mi jasno

o tom semenskoj i tavanusi kao i svakoj znaci i obrada zemlje,trcanje po njivi ili oranje,pred usev itd itd

jel ste vi orali za psenicu sada ili samo tanjirali? pitam zbog miseva posto kazete da su problem

evo ja mogu potvrditi...al ocekivano, prijatelj mi radi u firmi poprilično velika, ove godine kaze ne zna jel su prodali trecinu sjemena pšenice i ječma, neznaju kud ce s toliko robe..zadnje tri jako loše, ljudima prekipilo, vecinom se samo tavanusa sijala ove jeseni
Pa razumljivo, prošle godine kupim Obiwan 720 eura tona, smeće smeće, a ja svoju doradim koja je premija za tu sjemensku. Ove godine su snizili nešto cijene i dorada bolja, ali opet je 650 eura skupo, s obzirom da je nama pšenica plaćena 160 eura. Ne dobivamo poticaje u Hr ko u Bosni, ali zabranit će nam našu, logično, nedaj Bože da si nekako pomognemo....

Agronom je svoju prodavao po 496 eura plus pdv sto je ajd i nekako prihvatljiva cijena. solindo flavor chevignon itd e sad nisam nikad sijao te sorte ovo mi je prva godina sa nekim od tih sorata pa cemo viddjeti

Nazad
Vrh