Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neznam jel netko primjetio a ne daj Boze da je.
Kod nas na pretkulturi suncokretu (a nadam se da je samo tu) do prjje 8 9 dana nisam nista primjetio a sada uzas.... Po 20 % 30 %njive nema psenice u smislu da joj je list posmedjio i ona je cijela posmedjila i mozete ju iscupati ko pero da ste pouvkki, ne iscupate ju sa korjenom vec samo nadzemni dio biljke. Sjetva je 4.11. Bila upravo radi lisnih usi ako su one razlog ovome, ili nekad je netko pisao da svedska musica zna napraviti dar mar u zitu....
Da li je itko ovo primjetio. Herbicide iskljucujemo jer vise nas ima problema s ovime. Psenica je u fazi 3.i 4.lista a u fazi izmedju 2. I 3. Listabovo primjetili nismo. Bit ce pretamburavanja nazalost na nekim njivama.... Jer imam sklop ispod 200 biljaka po m2 sto je premalo i zabovaj rok sjetve

Ne znam kako su kod vas bile padavine, ali kod nas su kiše dovele do smeđih listova, ne sve, nego depresije uglavnom, sad dok je malo prosušilo zadnjih dana odmah su i došle malo k sebi.

Ja sam jedne godine imao takav slucaj , ima tome mozda i 7,8 godina . Nikad nisam saznao sta je u pitanju . Tad sam odlucio da psenicu nikad vise ni ne sijem .
Ima li toga gdje je orano pred psenicu? Da pogodim da nema.

Ja sam jedne godine imao takav slucaj , ima tome mozda i 7,8 godina . Nikad nisam saznao sta je u pitanju . Tad sam odlucio da psenicu nikad vise ni ne sijem .
Ima li toga gdje je orano pred psenicu? Da pogodim da nema.
Vidjet cemo hoce li na oranju biti. Tanjuranog suncokreta imam 13 jutara podrivane soje 8 i oranog kukuruza 35.sumnjam da je to u pitanju ovo su insekti po mom laickom misljenju jer potanjurano je na dubini od 15 cm..... Nisu depresije niti ide na bolje psenica jenje uginulo kod mene 20% ako se ne krene siririti. Kod ovog covjeka je i gore. Negdje je svega par % ali daleko je zetva.... Ovo sam tek danas uocio a bio sam na toj njivi prije 10tak dana i tada nista nije bilo.
Obici cu i ostale u nadi da nema toga

Poslednja izmena:
Ja imam problem da mi psenice sporo napreduju... Komsije i parcele oko mojih njiva su neke sejane kad je moja psenica vec bila iznikla. Sad je njihova psenica veca i lepse izbokorila od moje. Dal je do semena ili sorte Ili problem prskanje na crno u suncokretu i puno kisa?

Ja imam problem da mi psenice sporo napreduju... Komsije i parcele oko mojih njiva su neke sejane kad je moja psenica vec bila iznikla. Sad je njihova psenica veca i lepse izbokorila od moje. Dal je do semena ili sorte Ili problem prskanje na crno u suncokretu i puno kisa?
Prvi moguci znak virusne patuljavosti sa ranijim rokom sjetve je taj da sporije napreduje
Kad dodje do faze bokorenja

Pre par godina kod mog komšije na parceli se pojavila neka bolest,kako je velika parcela i zafalilo semena uzeo neku drugu sortu i samo taj deo sa dosejanom drugom sortom je bolest pojela dok ovu drugu sortu nije ni dirala,često sam prolazio pored te njive i pratio stanje na pšenici.

Koliko citam na internetu izgleda da se radi o svedskoj musici po opisanom. Ako je zbilja to u pitanju bolje da nas nema.....

Hoće sporo da napreduje usled nedostatka hraniva.

Ako imas neku sliku možeš je ovde postaviti da vidimo kako to izgleda.

@sale ratar
Dobile su 150/kj 3x16. Imaju lepu boju nije da su zute. Sorta sofru moje seme
Jako je bitno kako je đubreno predhodnih godina (raspored po profilu zemljišta), to što si jesenas razbacio (a ponaročito ako je redukovana obrada) biljka će usvojiti možda 50% i pitanje da li je to dovoljno tojest koliko uopšte ima prelaznih zaliha, dostupnog hraniva, pšenica ti tačno pokaže u kakvoj je kondiciji parcela, normalno i predusev je bitan.

Jako je bitno kako je đubreno predhodnih godina (raspored po profilu zemljišta), to što si jesenas razbacio (a ponaročito ako je redukovana obrada) biljka će usvojiti možda 50% i pitanje da li je to dovoljno tojest koliko uopšte ima prelaznih zaliha, dostupnog hraniva, pšenica ti tačno pokaže u kakvoj je kondiciji parcela, normalno i predusev je bitan.

Kad 99% ljudi koji rade analizu zemljista rade onu klasicnu, a ta u biti ti najmanje kaze sta ti je i GDJE je problem u tlu…
Puno ste i rekli, blize je to 30%

Ja muku mucim s misevima, nedavno sam postavio solarne repelente i cini mi se da pomaze, samo sto ce sad komsije biti ljute…

Sent from my iPhone using Tapatalk

To su ti oni klinovi koji emituju vibracije koje smetaju glodarima, a pobodu se u zemlju i na vrhu imaju malu foto solarnu ćeliju i tako daju energiju za odašiljanje vibracija. A onda glodari pobegnu iz tvoje parcele i hteli ne, odu kod komšije u njegovu njivu. Slično nešto koriste i dame...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh